Jump to content

Browar Zalas


milist
 Share

Recommended Posts

Lepiej późno niż wcale :)

 

Poniżej będę starał się (od dziś już na bieżąco) archiwizować wytwory browaru.

 

 

 

 

--

Warka #1: IPA

Brew Kit India Pale Ale firmy Better Brew

Była to moja pierwsza warka "z puchy" - tak więc szału nie było :)

 

Warka #2: Noworoczne Pszzzz

Na drugi ogień poszły ekstrakty słodowe WES (pszeniczne, chmielone).

Piwo - jak to z puchy - przeciętne

Edited by milist
Link to comment
Share on other sites

Warka #3: American India Pale Ale (3 I 2014)

 

Wraz z tą warką zaczęła się prawdziwa przygoda z warzeniem piwa.. nauczony już podstawowych doświadczeń na dwóch puszkach, stwierdziłem, że czas nabyć kociołek i zacząć warzyć z zacieraniem. Oj było warto :) Receptura pochodzi ze "sklepu z innej beczki" - ale czasy zostały zmodyfikowane.

 

Słody:

Pilzneński 3,1 kg

Monachijski I 1 kg

Monachijski II 0,6 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Bursztynowy 0,3 kg

 

Chmiele:

Chinook 25g

Centennial 20g

Cascade 35g

 

Drożdże:

Safale US-05 (torebka)

 

 

Zacieranie:

120' - 66'C

10' - 76'C

 

Chmielenie:

Odbyło się dość nietypowo, gdyż gotowałem w nie zmodyfikowanym jeszcze dla potrzeb browaru "kociołku z Lidla". Tak więc chmielenie odbywało się w temperaturze ok 97'C

105' Chinook

30' Centennial

10' Cascade

 

Fermentacja:

Burzliwa: 12 dni

Cicha: 7 dni

 

Objętość: ~20 litrów

Blg początkowe: 18'blg

Blg końcowe: 4,3'blg

ABV: 7,1%

 

Piwo wyszło super! Mam jeszcze kilka butelek w piwnicy - wciąż smakuje najlepiej (chyba dlatego, że pierwsze :) ) Bardzo obawiałem się tego, że podczas gotowania nie udało się osiągnąć wrzenia - jednak jak pokazało doświadczenie - piwo wyszło fajnie nachmielone i nic mu się nie stało do tej pory ;)

Edited by milist
Link to comment
Share on other sites

Warka #4: Ciasteczkowy Potwór (Belgian Pale Ale) - 25 I 2014

 

Surowce jak i receptura przybyły do browaru z centrum piwowarstwa. Od tej warki pojawiła się w browarze tendencja do nadawania piwom nazwy - z racji na spodziewany efekt (który jak się okazało został osiągnięty) nazwa jest taka a nie inna :)

 

Słody:

Pilzneński 1,5kg

Monachijski 1,1kg

Wiedeński 1kg

Castle Biscuit 0,2kg

Castle Aroma 0,1kg

Castle Special B 0,1kg

 

Chmiele:

Lubelski (40g)

 

Drożdże:

Safale S04 - torebka

 

Zacieranie:

30' - 63'C

50' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Lubelski 20g

10' Lubelski 20g

 

Fermentacja:

Burzliwa: 14 dni

Cicha: 8 dni

 

Objętość: ~26 litrów

Blg początkowe: 13,5'blg

Blg końcowe: 3,7'blg

ABV: 5%

Refermentacja: 130g glukozy

 

Piwo wyszło przyjemnie ciasteczkowe, bardzo fajnie pijalne.

Link to comment
Share on other sites

Warka #5: Black Frant (Oatmeal Stout) - 8 II 2014

 

Pierwsze piwo ciemne w browarze, pierwszy raz wykorzystałem gęstwe do fermentacji. Było to również pierwsze piwo uwarzone z synem (miał wtedy niecałe dwa lata) - gdyż Luba gdzieś wybyła :)

 

Słody:

Pilzneński 3kg

Monachijski 1kg

Barwiący 0,2kg

Jęczmień Palony 0,3kg

Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg

 

Chmiele:

Marynka 40g

 

Drożdże:

Safale s04 (gęstwa po warce #3)

 

Zacieranie:

90' - 69-65'C

30' - 72'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Marynka (40g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 8 dni

Cicha: 11 dni

 

Objętość: ~23 litry

Blg początkowe: 16,5'blg

Blg końcowe: 4,5'blg

ABV: 6%

Refermentacja: 82g glukozy

 

Przyjemnie pijalny stout, moc wyczuwalna dopiero po spożyciu :) Płatki owsiane dały piwu bardzo fajną pianę, pomimo relatywnie słabego nagazowania.

Link to comment
Share on other sites

Warka #6: FrantUS (American India Pale Ale) - 1 III 2014

 

Pierwsze piwo w browarze chmielone na zimno, przez co dużo bardziej aromatyczne od warki #3.

 

Słody:

Pilzneński 3kg

Monachijski 1kg

Monachijski II 0,5kg

Karmelowy 0,3kg

 

Chmiele:

Centennial 50g

Citra 30g

 

Drożdże:

Safale s04 (3 szarża - po warce #5

 

Zacieranie:

50' - 65'C

40' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

90' Centennial (30g)

15' Citra (15g)

10' Citra (15g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni

Cicha: 14 dni (20g Citry + 10g Amarillo na cichą)

 

Objętość: ~22,5 litra

Blg początkowe: 15,5'blg

Blg końcowe: 4'blg

ABV: 5,9%

Refermentacja: 135g glukozy

Link to comment
Share on other sites

Warka #7: Hejnał (American Wheat) - 15 III 2014

 

Ulubione piwo mojej Żony - z bólem serca oddaje każdą jego butelkę w "obce" ręce. Receptura ta (z pewnymi modyfikacjami) zagości w browarze na długie lata ;)

 

Słody:

Pszeniczny 3kg

Pilzneński 0,5kg

Monachijski II 0,5kg

Karmelowy 0,2kg

 

Chmiele:

Centennial 20g

Amarillo 30g

 

Drożdże:

Safale s04 (3 szarża - po warce #5

 

Zacieranie:

50' - 45'C (nie wiem dlaczego zrobiłem przerwę dla hefe weizen'a w american wheat, no tak poprostu wyszło - pszenica jest pszenica :) )

15' - 54'C

45' - 65'C

20' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Centennial (10g)

10' Centennial (10g) + Amarillo (10g)

0' Amarillo (20g) (stygło w kociołku ok 30 min)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 14 dni

Cicha: brak

 

Objętość: ~25 litrów

Blg początkowe: 12'blg

Blg końcowe: 4'blg

ABV: 4,1%

Refermentacja: 160g glukozy

 

Bardzo przyjemne, mocno nagazowane wysoce pijalne (nie tylko dla mnie :) ).

Link to comment
Share on other sites

Warka #8: Gród Zalas (Grodziskie) - 3 V 2014

 

Próba podjęcia tematu wędzonego piwa - teraz już przynajmniej wiem, że to nie dla mnie :)

 

Słody:

Pszeniczny (wędzony dębem) 1kg

Pszeniczny 2kg

 

Chmiele:

Lubelski 50g

 

Drożdże:

Safale s33 (torebka)

 

Zacieranie:

40' - 39'C

60' - 53'C

75' - 70'C

^75'C

 

Chmielenie:

80' Lubelski (40g)

20' Lubelski (10g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 8 dni

Cicha: brak

 

Objętość: ~28 litrów

Blg początkowe: 7,7'blg

Blg końcowe: 2,8'blg

ABV: 2,5%

Refermentacja: 165g glukozy

 

W piwie bardzo wyczuwalny zapach drożdży (zarówno 2 tygodnie jak i pół roku po butelkowaniu), wędzony słód bardzo słabo wyczuwalny, wnosi jedynie charakterystyczny posmak na finiszu. Pewnie jeszcze kiedyś podejmę próbę uwarzenia Grodziskiego - ale pewnie w mniejszej, kontrolnej ilości..

Link to comment
Share on other sites

Warka #9: MalinLove (Piwo Malinowe) - 11 V 2014

 

Zamysł był taki, aby uwarzyć normalnego Ale'a, bez żadnej dominującej nuty, następnie dodać soku malinowego do refermentacji (zamiast cukru).

 

Słody:

Pale Ale 2kg

Pilzneński 2kg

 

Chmiele:

Marynka 25g

 

Drożdże:

Safale s04 (torebka)

 

Zacieranie:

30' - 63'C

50' - 73'C

^75'C

 

Chmielenie:

60' Marynka (25g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 5 dni

Cicha: 11 dni

 

Objętość: ~22 litry

Blg początkowe: 12'blg

Blg końcowe: 3,5'blg

ABV: 4,2%

Refermentacja: sok malinowy200 ml (152g cukru)

 

Soku malinowego zdecydowanie za mało.. Następnym razem zadam go więcej (planuje dodać pod koniec gotowania około 1 litr - tak jak cukier w triplu). Pomimo słabej wyczuwalności malin - piwo chętnie było spożywane przez płeć piękniejszą w czasie upałów.

Link to comment
Share on other sites

Warka #10: Piątek 13ego (Piwo Wielozbożowe) - 18 V 2014

 

Słody:

Pilzneński 1kg

Pszeniczny 1kg

Żytni 1kg

 

Owies niesłodowany 1kg

 

Chmiele:

Marynka 25g

 

Drożdże:

Safale s04 (gęstwa po warce #9)

 

Zacieranie:

20' - 44'C

10' - 53'C

25' - 63'C

60' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Marynka (15g)

20' Marynka (10g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 24 dni

 

Objętość: ~21 litrów

Blg początkowe: 12'blg

Blg końcowe: 4,3'blg

ABV: 4%

Refermentacja: glukoza 123g (2,4 V/V)

 

Kolejne z piw (po Grodziskim), które uwarzyłem aby zobaczyć (a w zasadzie bardziej posmakować) "jakie ono będzie". Wyszło bardzo słodowe (wręcz słodkie). Pijalne, choć nie należy do moich ulubionych. Piwo zamknęło sezon 2013/2014 (pierwszy w naszym rodzinnym browarze)

Link to comment
Share on other sites

Warka #11: Hejnał w Amarillo (American Wheat) - 25 X 2014

 

Latem 2014 roku miałem przyjemność być w USA (co prawda w tygodniu praca, ale weekendy -> zwiedzanie teksasu ;)). Tak więc już z końcem lipca wiedziałem, że pierwszym piwem tego sezonu zostanie American Wheat - uwarzone z użyciem jednego chmielu - Amarillo (tak - w Amarillo też byłem - ale poza historycznym fragmentem drogi 66 NIC TAM NIE MA :) )

 

Słody:

Pszeniczny 3kg

Wiedeńśki 1kg

Karmelowy 0,2kg

 

Chmiele:

Amarillo 75g

 

Drożdże:

Safale us05 (torebka)

 

Zacieranie:

50' - 45'C

15' - 54'C

45' - 65'C

20' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Amarillo (15g)

20' Amarillo (20g)

0' Amarillo (10g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 8 dni

Cicha: 27 dni (30g Amarillo na cichą)

 

Objętość: ~23 litry

Blg początkowe: 12,5'blg

Blg końcowe: 2,8'blg

ABV: 4,8%

Refermentacja: cukier 127g

 

Piwo bardzo orzeźwiające, mocno chmielone, jak na ten styl odrobinę za słabo nagazowane. Zebrało sporo pochwał, zarówno w domowych okolicach jak wśród kolegów w pracy (pomijając jednego fanatyka koncernowych lagerów :) )

Link to comment
Share on other sites

Warka #12: Brownie (Brown Ale) - 3 XI 2014

 

Słody:

Wiedeński 1kg

Monachijski 1kg

karmelowy 1,1kg

Special W® 0,5kg

Carawheat 0,5kg

 

Chmiele:

Lubelski 50g

 

Drożdże:

Safale US05 (gęstwa po warce #11)

 

Zacieranie:

30' - 63'C

50' - 73'C

^78'C

 

Chmielenie:

60' Lubelski (30g)

10' Lubelski (20g)

 

Fermentacja:

Burzliwa: 26 dni

Cicha: -

 

Objętość: ~24,5 litra

Blg początkowe: 11,5'blg

Blg końcowe: 4'blg

ABV: 3,8%

Refermentacja: cukier 126g/24l -> 2,2 V/V

 

Piwo w zamyśle miało być ciemniejszą wersją Ciasteczkowego Potwora (warka #4) - jednak z racji na ilość użytych ciemnych/palonych słodów zdecydowanie bliżej mu do stout'a niż do BPA. Wyszło takie Brown Ale, z wyczuwalną nutą paloności. Myślę, że optimum pijalności uzyska za jakiś miesiąc (choc już teraz jest całkiem dobre :) )

Link to comment
Share on other sites

Warka #13: Hejnał na Cytrze (American Wheat) - 20 XII 2014

 

Kolejne Piwo w klimacie amerykańskim - tym razem na warsztat trafiła Citra ;)

Numer warki zwiastował, iż coś dziwnego może się wydarzyć, ale nie sądziłem, że przygód będzie tak wiele..

 

Słody:

Pszeniczny 2kg

Wiedeńśki 2kg

Karmelowy 0,25kg

 

Chmiele:

Citra 60g

 

Drożdże:

Safale us05 (gęstwa po warce #11)

 

Zacieranie:

Tu zaczęły się schodki.. po podgrzeniu wody do 65'C zorientowałem się, że nie wkręciłem sraczowęża do filtracji.. Że rękę do wody o tej temperaturze ciężko wsadzić do łokcia i jeszcze przykręcić wężyk do nypla, trzeba było podgrzaną wodę przelać do fermentora, nakręcić wężyk i przelać znów do kociołka..

65' - 55'C

25' - 72'C

^78'C

 

Chmielenie:

..i tu przygody ciąg dalszy.. Otóż po podgrzeniu brzeczki do 97'C bezpiecznik termiczny w kociołku wyzionął ducha.. O ironio losu - dzień wcześniej czytałem o piwach chmielonych bez gotowania (to znaczy, gotowanych, ale z chmielem wrzuconym dopiero po wyłączeniu źródła ciepła.. Moje nie było gotowane wogóle :)

30' Citra (20g) wrzucone przy 95'C

25' Citra (20g) wrzucone przy 92'C

Całość stygła do ok 83'C zanim została przefiltrowana.

 

Fermentacja:

Burzliwa: 15 dni

Cicha: 11 dni (20g Citry na cichą)

 

Objętość: ~25 litrów

Blg początkowe: 10,5'blg

Blg końcowe: 3'blg

ABV: 3,7%

 

Butelkowane 17 I 2015

Refermentacja: cukier+glukoza 160g

 

Pomimo złego fatum wiszącego nad tą warką - piwo po tygodniu od butelkowania (no kto by się nie skusił, żeby nie sprawdzić co wyszło) smakowało super. Po dwóch tygodniach jeszcze lepiej! Fajne nagazowanie, obfita piana - jednym słowem porządny American Wheat!

Link to comment
Share on other sites

Warka #14: Milk Stout:

Próba podejścia do ciemnego piwa od słodkiej strony (jednak omijając karmi szerokim łukiem) :)

 

Słody:

wiedeński 2kg

pszeniczny 1kg

karmelowy 0,5kg

czekoladowy jasny 0,25kg

czekoladowy ciemny 0,25kg

 

Chmiele:

Citra 20g

Amarillo 25g

 

Inne:

Płatki owsiane błyskawiczne 0,8kg

Laktoza 0,5kg

 

Drożdże:

Safale US05 - II pokolenie po warce #12

 

 

Zacieranie:

35' - 68'C (słody jasne + płatki)

15' - 72'C

15' - 72'C (słody czekoladowe)

^78'C

 

Chmielenie (65'):

45' Citra

20' Amarillo + Laktoza

 

Fermentacja:

Burzliwa: 17 dni

Cicha: -

 

Objętość: ~20,5 litra

Blg początkowe: 15,5'blg (z laktozą, 13'blg bez)

Blg końcowe: 7,5'blg (bez laktozy: 5'blg)

ABV: 4%

Refermentacja: cukier 120g/20,5l

 

Zabutelkowane 1.02.2015 - jeszcze udaje mi się wytrzymać, aby nie sprawdzić, czy "już się nagazowało"

Link to comment
Share on other sites

Warka #15: Triple, który został Quadrupel'em

 

Słody:

pilzneński 5kg

wiedeński 0,5kg

 

Chmiele:

Magnum 30g

Lubelski 10g

 

Inne:

Cukier biały 1kg

 

Drożdże:

Safbrew S-33 - torebka

 

Zacieranie:

30' - 62'C (wsypane do 65'C)

35' - 72'C

^78'C

 

Chmielenie (65'):

60' Magnum

7' Lubelski + Cukier

 

Fermentacja:

Burzliwa: 7 dni

Cicha: start 9.02.2015

 

Objętość: ~20 litrów

Blg początkowe: 22,5'blg

Blg końcowe:

ABV:

Refermentacja:

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.