Jump to content

White IPA - pytania o teorię i trochę praktyki


PCzachor
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym zrobić White IPA, a jest to moja #3 warka dopiero i mam trochę wątpliwości i pytań. Przeczytałem, chyba większość tematów na tym forum na ww. temat, ale dalej mam pytania. Chciałbym osiągnąć piwo jak najbardziej stylowe, wiadomo że kombinować można i też wyjdzie, ale nie o to mi chodzi. Może ponumeruję żeby było prościej.

 

#1. Czemu większość robi na słodzie pilzneńskim? India Pale Ale, bez słodu Pale Ale? Ja skłaniam się ku Pale Ale.

#2. Drożdże. Temat rzeka, z tego co czytałem. Wybór ograniczyłem do suchych WB-06, Brewferm Blanche, T-58. Które wybrać?

WB-06 - chyba rozsądny wybór, banany, goździki.

Brewferm Blanche - podobno ludzie się ich boją, ze względu na siarkę.

T-58 - to chyba byłby eksperyment, sam nie wiem co o nich myśleć.

#3. Zazwyczaj w przepisach jest dużo surowców niesłodowanych. Po co? Nadadzą piwu pełni, a White IPA chyba ma być lekka?

#4. Zwykła pszenica w zasypie, śrutowana czy nie?

#5. Proporcje w White IPA słodów jęczmiennych i pszenicznych tak ok. 50/50 ? Więcej pszenicy = bardziej WIT, więcej jęczmienia = bardziej PA, dobrze kombinuje?

 

Jeśli komuś będzie się chciało przeczytać i odpowiedzieć, z góry dzięki.

Link to comment
Share on other sites

1. Pils czy pale ale to tak naprawdę mała różnica

2. z tych tylko blanche

3. white ipa pochodzi od witbiera gdzie jest dużo niesłodowanej pszenicy, może być owies dodatkowo

4. nie wiem co to za szkoła żeby bez śrutowania. śrutowana i skleikowana

5. to czy bardziej wit czy bardziej Pale ale bedzie zalezalo od drożdzy czy dodatków, niemniej pszenica niesłodowana musi być tradycyjnie a ile to już twoja decyzja

 

co do breferm blanche całkiem dobre drożdże ale proponuje fermentowac w miare wysoko 21-22 °C i wrzucić do refmentacji kawałek miedzi

Link to comment
Share on other sites

1. Jeśli white to im jaśniejszy zasyp tym lepiej. Wybierz pilzneński.

2. Drożdże - jak ma być stylowe "white" to warto sięgnąć po umiarkowane belgijskie, dedykowane do witbiera. Brewferm Blanche nie używałem, pozostałych bym nie użył do white ipa.

3. jako, że to twoja 3 warka proponuje rozwiązanie kompromisowe: 20% pszenicy niesłodowanej, 10% owies, 20% słód pszeniczny. Pinta zrobiła podobny zasyp do udanego Viva la Wita. Niesłodowane surowce dodawane ze względu na tradycję, oszczędność. Dają nieco gorsze efekty od słodu, ale zasyp w takich piwach odgrywa rolę trzeciorzędną i nie może być złożony i bogaty stąd tańszy surowiec, który było w przeszłości łatwiej/taniej zdobyć.

4. Nie ma wyjątku w piwowarstwie - każde ziarno użyte do produkcji piwa ma być ześrutowane. Tylko nie ześrutuj przy takim zasypie zbyt drobno bo filtracji możesz nie pokonać.

5. Proponuje jak w pkt. 3. Ewentualnie do 65% słodu pilzneńskiego.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.