Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich, postanowiłem, że moje zmagania z piwowarstwem będę uwieczniał na forum. Aktualnie nie jest to długi temat, ale myślę i mam nadzieję, że szybko się zapełni...

Warka 0 - brewkit finlandia premium lager, dołączony do zestawu startowego. "sikacz"

Raczej bardzo nie udane coś, w smaku mocno drożdżowe, piana zerowa praktycznie, ale dało się pić.

Warka 1:

Zasyp:

-słód pilzneński 2kg

-słód monachijski 3kg

-słód karmelowy jasny 0,5kg

Chmiele

Marynka - 70g

Lubelski - 30g

cascade - 30g

Użyte drożdże US-05

 

Zacieranie infuzyjne w 65 stopniach, wysładzanie 10l wody.

Chmielenie 60'

40g marynki na 60'

30g marynki na 15'

30g lubelskiego na 5'

30g cascade na 3 cichej.

 

Obj brzeczki nastawnej 20l

BLG początkowe 15.5st, odfermentowało do 3.5st. 8 dni burzliwej i 9 dni cichej, zabutelkowane z użyciem 135g cukru.

10962067_1001463806534799_1155033889_n.jpg?oh=24322adeacaee696d94850390a95f5bb&oe=54D16060&__gda__=1422998100_59f2d3f92b4bcc853fe074c7da4d9367

Piana dosyć fajnie zdobi szkło

10965286_1001467693201077_1609834474_n.jpg?oh=b3711971c5412ed982bc23917287088b&oe=54D121D4&__gda__=1422993760_b2f2d67e33fa7a655567fd365d0bfe04

Ogólnie z piwa jestem zadowolony, jest to moja pierwsza warka z zacieraniem, a parametry wyszły takie jak lubię :D wkrótce opisze moje dalsze poczynania, mam nadzieję, że znajdzie się paru odbiorców, czekam również na komentarze co do zasypów i chmielenia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od 2 lat tego nie robiłem...

dla mnie klawiatura tak jak buty ,świadczą o człowieku

jak można dwa lata nie sprzątnąć klawiatury ? sorry może jestem zboczony ale moja nie pamięta kiedy dwa tygodnie nie była sprzątana

 

brewkita za szybko wypiłeś dlatego był jak drożdżówka surowa

Share this post


Link to post
Share on other sites

dla mnie klawiatura tak jak buty ,świadczą o człowieku

 

jak można dwa lata nie sprzątnąć klawiatury ? sorry może jestem zboczony ale moja nie pamięta kiedy dwa tygodnie nie była sprzątana

 

 

 

brewkita za szybko wypiłeś dlatego był jak drożdżówka surowa

 

Może masz i racje, ale jakoś nie moge się do tego zebrać, biorąc pod uwagę, że rzadko używam PC'a i klawiaturka po prostu sobie leży przez większość czasu. Nie jem przed kompem, resztek jedzenia tam nie uświadczy się...a co do brewkita, masz racje, zdecydowanie za szybko, 10 butelek jeszcze stoi, zobaczymy jak to będzie w przyszłości wyglądało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 2

Zasyp

-słód pilzneński 4kg

-słód monachijski 1kg

Chmiele

Marynka - 40g

Lubelski - 25g

Użyte drożdże W34\70

 

Zacieranie

64st - 30min

69st - do negatywnej próby jodowej

 

Chmielenie 60'

marynka 25g - 60'

marynka 15g - 15'

lubelski 25g - 5'

 

Objętość brzeczki nastawnej 24l, 12.5 BLG

Fermentacja burzliwa w ok 10-12st, 8 dni, 3.5 BLG po zakończeniu, cicha 2 tygodnie 3 BLG pod koniec. Zabutelkowane z użyciem 150g cukru.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 3, Dunkelwaizen

Zasyp

-słód pszeniczny 2,5kg

-słód monachijski 1,5kg

-słód karmelowy jasny 0,25kg

-słód karmelowy ciemny 0,1kg

Chmiele

Lubelski - 25kg

 

Użyte drożdże WB-06

 

Zacieranie:

44° - 15min

Podgrzanie do 63°C, odebranie 1/3 gęstej części i dekokt , 72°C - 10min, zagotowanie i zwrot

Ustalenie Temperatury na 72°C, przetrzymane do negatywnej próby.

 

Gotwanie 60'

25g lubelskiego na 60'

Drożdże zadane w temperaturze 20°C, fermentacja w zakresie 18-20°C. Objętość brzeczki nastawnej 23l, 12.5 BLG.

Zabutelkowane z użyciem 190g cukru

 

 

Warka nr 4, maibock

 

Zasyp:

-słód pilzneński 4kg

-słód pszeniczny 1,5kg

-słód karmelowy jasny 0,4kg

Chmiele:

-Perle 60g

 

Użyte drożdże W34/70.

 

Zacieranie:

65°C - 60min

Mash out i wysładzanie.

Gotowanie - 90min

30g perle w 5'

10g perle w 60'

20g perle w 87'

 

Objętość brzeczki nastawnej - 20L, 17BLG. Piwko właśnie jest na burzliwej, temperatura utrzymywana w zakresie 9-10°C

Edited by DGB

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oficjalne otwarcie warki nr 3 - dunkelwaizena. Piwo uważam za udane :D smak i aromat na +, wadą będzie niezbyt trwała piana, reszta dla mnie wydaje się być git ;)

PS. Nie posiadam profesjonalnego szkła do każdego stylu...

post-10738-0-70309300-1424198050_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mała aktualizacja, maibock poszedł w butelki we wtorek, wyszło 38 butelek, teraz gazuje się w 10C, po czym trafi do 4st na leżakowanie. 

 

Zmiany w browarze, zakupiony taboret gazowy i 6 dodatkowych fermentorów, zwiększamy moce przerobowe  :D  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnio odbyło się warzenie dry stouta, nowy sprzęt, nowa warzelnia. Słody ześrutowane dzięki uprzejmości użytkownika panta_rei, wydajność wzrosła na tyle, że wyszło 4l piwa więcej jak planowane   :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pogoda dziś pozwoliła jedynie ugotować co nieco, powstało 28L najzwyklejszego ale, na polskich chmielach. Wczoraj otworzyłem butelkę maibocka w celu sprawdzenia nagazowania, miesiąc w butelkach stoi, po 2 tygodniach w 7-12st gazu było troszkę, prawie nic, po następnych 2 tygodniach już w wyższej temperaturze - jakieś 16st, jest bez zmian, jakieś sugestie co robić? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Warka nr 4, maibock

 

Aromat czysty pilsowy, ale bez DMS ;-), trochę biszkoptowy. Pijalne i orzeźwiające, bardzo dużo ciała. Fajne piwo, zważywszy, że nie lubię lagerów ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Fajne piwo, zważywszy, że nie lubię lagerów ;-)

Myślę, że refermentujący właśnie stout będzie ciekawszą propozycją   :smilies:  Mimo wszystko, fajnie że smakuje komuś  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...