Jump to content

Browar Wesółka


donio
 Share

Recommended Posts

Nadszedł czas rozpoczęcia prowadzenia zapisków w formie elektronicznej.
Początek warzenie (2009 r) garnek emailowany - 20 l, nastęnie klon speidla (2012 r) własnej budowy- 60 l, a teraz powrót do tradycyjnego warzenia.
Wybicie: 50-100 l.

SPIS TREŚCI

Sezon 2015.

Warka #1 - 19.01.2015 - PILS, 16,5 blg
Warka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski, 13,5 blg
Warka #3 - 09.02.2015 - Lager Wiedeński, 15,5 blg
Warka #4 - 14.02.2015 - Porter Bałtycki, 20,5 blg
Warka #5 - 14.02.2015 - Dry Stout, 13,5 blg
Warka #6 - 20.02.2015 - Marcowe, 14,5 blg

                   26.02.2015 - założenie zestawu filtrów do wody kolejno 20,5,1 mikronów + osmoza

Warka #7 - 28.02.2015 - Czech Pils, dekokcja,( 75%osmoza+25 %kranówka) ??? blg

Warka #8 - 20.03.2015 - Pils W ver 1.1 ( 75%osmoza+25 %kranówka), ??? blg

 

Sezon 2015/2016

Warka #9 -   15.11.2015 - Belgian Blonde , 18 blg

Warka #10 - 19.11.2015 - Polskie Ale , ? blg

 

Analiza składu wody:

  • Twardość ogólna - 168 mg CaCO3/l
  • Chlorki Cl - 12,3 mg/l
  • Siarczany SO4 - 58,0 mg/l
  • Dwuwęglany HCO3 -
  • Wapń Ca
  • Magnez Mg
  • Sód Na
  • pH - 7,9
Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

Warka #1 - 19.01.2015 - PILS receptura (W.....)
Estymacja z Beersmith:
1,055 SG | 32,9 IBUs | 24,0 EBC


SKŁAD:


- Słód Pilzneński Strzegom - 9 kg

- Słód Pilzneński Bestmalz - 11 kg

- Słód Caramel Pils Bestmalz - 0,5 kg

- Słód zakwaszający - 0,19 kg

- Chmiel Saaz 3,7 % - 250 g

- Chmiel Marynka 10,5 % - 75 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager I zbiór (otrzymane od W.....)

- Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager I zbiór (otrzymane od W.....)


ZACIERANIE:

woda do zasypu - 52 l
52 C - 15'
63 C - 30'
72 C - 20'
78 C - 5'

WYSŁADZANIE: około 70 litrów, temp wody 80 C

GOTOWANIE:
60' - Marynka - 75 g
30' - Saaz - 150 g
10' - Saaz - 100 g


POMIAR po gotowaniu:

Pomiar 16,5 blg, fermentory bez skali, pomiar ilości po zlaniu na cichą

FERMENTACJA:

[19.01.2015] Temperatura zadania drożdży 18 C, drożdże ruszyły po 48 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C
Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell
Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish


[30.01.2015] Pomiar, fermentor nr 1 i 2 – 3,5 blg, nr 3 - 4,5 blg Przelane na cicha
Ziemianka - temp 5 C


ROZLEW: ???

[uwagi]

Opóźniony start drożdży był wynikiem słabego napowietrzenia, fermentory nie mieszane po zadaniu drożdży.
Odzyskano około 10 litrów na startery, blg 5
Zlane na cichą: łącznie 68 litrów

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

Warka #2 - 30.01.2015 - PILS czeski

Estymacja z Beersmith: 1,056 SG | 44,1 IBUs | 7,2 EBC

 

SKŁAD:

- BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 15,24 kg

- BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 2,09 kg

- Pilzneński (3,2 EBC) -1,17 kg

- Hallertauer [6,70 %] - 55 g

- Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g

- Saaz [3,10 %] - 70 g

- Tettnager [4,00 %] - 70 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1

- Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1

 

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 50 l

63 C - 25'

72 C - 40'

78 C - 5'

 

WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C

 

GOTOWANIE:

60' - Hallertauer [6,70 %] - 55 g

60' - Hallertau Magnum [14,00 %] - 50 g

10' - Saaz [3,10 %] - 70 g

5' - Tettnager [4,00 %] - 70 g

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 86 litrów, Pomiar 13,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach. Burzliwa lodówka - temp 11-12 C

Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell

Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish

 

[09.02.2015] Pomiar 5 blg

[18.02.2015] Pomiar 3,5 blg, Przelane na cichą

Ziemianka - temp 5 C

ROZLEW: ???

 

[uwagi]

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

Warka #3 - 09.02.2015 – Lager Wiedeński 15,5 Blg

Estymacja z Beersmith: 1,055 SG | 32,9 IBUs | 24 EBC

 

SKŁAD:

- Castle Malting Vienna 7-10 (8,0 EBC) – 10,0 kg

- Castle Malting Vienna 6-8 (7,0 EBC) – 3,0 kg

- BestMälz Pils (4,0 EBC) – 4,0 kg

- BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 2,0 kg

- BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg -

- Marynka szyszka 8 % - 90 g

- Spalt Select 5 % - 50 g

- Tettnager [4,00 %] - 122 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1

- Drożdże Wyeast 2042 Danish Lager II zbiór po Pils #1

 

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 60 l

52 C - 15'

62 C - 40'

72 C - 30'

78 C – 5 '

WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka - 90 g

30' - Tettnanger - 80 g

10' – Select Spalt - 50 g

10' - Tettnager - 42 g

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 86 litrów, Pomiar 15,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[09.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, drożdże ruszyły po 24 godzinach.

Burzliwa lodówka - temp 11-12 C

Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell

Fermentor nr 3:drożdże 2042 Danish

 

ROZLEW: ???

 

[uwagi]

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Warka #4 - 14.02.2015 – Porter Bałtycki 20,5 Blg

Estymacja z Beersmith: 1,091 SG | 57,8 IBUs | 36,7 EBC

 

SKŁAD:

 

 

- Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg

- BestMälz Munich (15,0 EBC) – 5,0 kg

- BestMälz Chocolate Brown (175,0 EBC) – 0,5 kg -

- Pszeniczny 3,9 EBC – 0,5 kg

- Castle Malting Black 1380 EBC – 0,39 kg

-
Castle Malting Chocolate 1020 EBC – 0,2 kg

- Marynka szyszka 8 % - 80 g

- Lubelski szyszka 4 % - 100 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Pils #1

 

ZACIERANIE:

 

woda do zasypu - 50 l

63 C - 30'

72 C - 30'

78 C – 5 '

WYSŁADZANIE: około 40 litrów, temp wody 80 C

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka - 80 g

10' - Lubelski - 100 g

 

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, po około 400 ml na fermentor gęstwy średnio gęsta

Burzliwa lodówka - temp 11-12 C, planowana 14 dni ???

Fermentor nr 1 i 2: drożdże 2001 Urquell

 

ROZLEW: ???

 

[uwagi] Było planowane 22,5 blg, za dużo dolałem wody i zamiast 48 litrów wyszło 52 litry, następnym razem uważać

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

Warka #5 - 14.02.2015 – Dry Sout 13,5 Blg

Warka 20 litrow

 

 

SKŁAD:

- wysłodziny po Porterze,

- ekstrakt WES jasny - 1,7 kg

 

GOTOWANIE:

60' - Marynka - 30 g

30' - Lubelski - 20 g

5' - Lubelski - 20 g

 

POMIAR po gotowaniu:

 

Wyszło 52 litrów, Pomiar 20,5 blg,

 

FERMENTACJA:

 

[14.02.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, 100 ml gęstwy średnio gęsta

Burzliwa lodówka - temp 11-12 C,

Drożdże Danish Lager, zbiór po Pilsie

 

ROZLEW: ???

 

[uwagi]

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

Warka #6 - 20.02.2015 – Marcowe 14,5 Blg
Estymacja z Beersmith: 1,058 SG | 31,4 IBUs | 25,4 EBC
Warka litrów


SKŁAD:




- Pilzneński Strzegom (3,2 EBC) – 12,0 kg

- BestMälz Pilsen (4,0 EBC)
- BestMälz Caramel Dark (110,0 EBC) – 3,0 kg
- BestMälz Munich (15,0 EBC) 5,0 kg
- BestMälz Caramel Hell (30,0 EBC) – 1,0 kg
- Carawheat (Weyermann) (115,0 EBC) – 0,16 kg


- Hallertauer [6,00 %] - 115 g

- Hallertau Taurus 12 % - 55 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager II zbiór po Lagere Wiedeńskim


ZACIERANIE:

woda do zasypu - 60 l
52 C - 15'
63 C - 20'
73 C - 30'
78 C – 5 '
WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 80 C

GOTOWANIE:
60' - Hallertau Taurus 12 % - 55 g
30' - Hallertauer – 35 g
10' - Hallertauer – 80 g


POMIAR po gotowaniu:

Wyszło litrów, Pomiar blg,

FERMENTACJA:

[21.02.2015] Temperatu

ROZLEW: ???

[uwagi]

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Warka #8 - 20.03.2015 - PILS W ver. 1.1
Estymacja z Beersmith:
1,050 SG | 45,1 IBUs | 7,0 EBC

SKŁAD:

- BestMälz Pilsen (4,0 EBC) - 14,00 kg

- BestMälz Caramel Pils (5,0 EBC) - 1,00 kg

- Słód zakwaszający - 0,2 kg

- Hallertauer [6,00 %] - 352 g

- Drożdże Wyeast 2001 Urquell Lager (starter 2 x 3l)

 

ZACIERANIE:

woda do zasypu - 50 l
52 C - 15'

63 C - 30'
72 C - 20'
78 C - 5'

WYSŁADZANIE: około 80 litrów, temp wody 79 C

GOTOWANIE:
60' - Hallertauer [6,00 %] - 112 g
30' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g
10' - Hallertauer [6,00 %] - 120 g

10' - Mech irlandzki - 20 g

POMIAR po gotowaniu:

Wyszło ?? litrów, Pomiar 12,5 blg,

FERMENTACJA:

[30.01.2015] Temperatura zadania drożdży 12 C, Burzliwa lodówka - temp 11-12 C
Fermentor nr 1,2: drożdże ze startera 2001 Urquell
Fermentor nr 3:drożdże 2001 Urquell gęstwa po Lager Wiedeński


[00.00.2015] Pomiar ?? blg
[00.00.2015] Pomiar ?? blg, Przelane na cichą
ROZLEW: ???

[uwagi]

Edited by donio
Link to comment
Share on other sites

  • 7 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.