Skocz do zawartości

Projektowanie browaru domowego.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

A zawór w kadzi zacierno-filtracyjnej wstawić 1/2'' czy 3/4'' ?

 

I druga sprawa, jak rozwiązać sprawę przelewania chłodnej brzeczki do fermentora? Chciałbym uniknąć wężyka i zlewać kranem wmontowanym w kadź warzelną, tylko nie wiem jak sobie poradzić z osadami chmielowymi na dnie.. :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

rozumiem że grawitacyjnie przelewać będziesz ?

żeby nie zaciągać osadu mozesz zastosować taki patent jak w niektórzy wykorzystują w kadziach zaciernych do filtracji -

wężyk z oplotem.

działa to tak że po gotowaniu szyszki chmielowe opadają szybciej na dno niż pozostałe farfocle tworzac dodatkowe złoże filtracyjne, przez które przechodzi schłodzona brzeczka dodatkowo można jeszcze zamieszać chochlą żeby osady znalazły się na środku gara

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, przelewanie grawitacyjne.

Już kiedyś stosowałem oplot do filtracji po chmieleniu no i niestety się nie sprawdził. Szyszki zamiast stanowić złoże, jak piszesz, zatamowały filtrację :(

 

Tak sobie teraz myślę, że gdybym jednak przelewał wężykiem (brak kranu w kotle warzelnym), to mógłbym wspomagać chłodzenie wkładając kocioł do innego, większego z zimną wodą :D To by miało moc ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, przelewanie grawitacyjne.

Już kiedyś stosowałem oplot do filtracji po chmieleniu no i niestety się nie sprawdził. Szyszki zamiast stanowić złoże, jak piszesz, zatamowały filtrację :(

 

Tak sobie teraz myślę, że gdybym jednak przelewał wężykiem (brak kranu w kotle warzelnym), to mógłbym wspomagać chłodzenie wkładając kocioł do innego, większego z zimną wodą :D To by miało moc ;)

Wiem że Przemo i Macie j z Wolsztyna stosują ten sposób i sa zadowoleni

 

nie lepiej zastosowac do chłodzenia wymiennik ciepła

jest wydajniejszy a co za tym idzie oszczędny w wodę

co prawda ja stosuję pompę CO /nie mam już kolejnego poziomu niżej :)/ ale grawitacyjnie też próbowałem i działa

co do osadu to u mnie zawór jest osadzony na bocznej ściance gara zamieszanie chochlą w zupełności wystarcza

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak, przelewanie grawitacyjne.

Już kiedyś stosowałem oplot do filtracji po chmieleniu no i niestety się nie sprawdził. Szyszki zamiast stanowić złoże, jak piszesz, zatamowały filtrację :(

 

Tak sobie teraz myślę, że gdybym jednak przelewał wężykiem (brak kranu w kotle warzelnym), to mógłbym wspomagać chłodzenie wkładając kocioł do innego, większego z zimną wodą :D To by miało moc ;)

Maryush po co dźwigać. Po to robisz kraniki, po to grawitacyjnie, po to chłodnica, żeby nie dźwigać.

 

U mnie szyszki ładnie filtrowały przy filtrze z oplotu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest zawór do wspawania.

Zalety ma same.

1. Nie ma załamań na spawach

2. Nie ma uszczelnień na gwincie

3. Można rozkręcić w mak,

4. Wykonanie całkowicie ze stali kwasoodpornej

i kilka innych....

Ślicznie :D

Ale rozumiem, że w zbiornik wspawujemy króciec z gwintem i dopiero w niego wkręcamy w/w zawór ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak' date=' przelewanie grawitacyjne.

Już kiedyś stosowałem oplot do filtracji po chmieleniu no i niestety się nie sprawdził. Szyszki zamiast stanowić złoże, jak piszesz, zatamowały filtrację :(

 

Tak sobie teraz myślę, że gdybym jednak przelewał wężykiem (brak kranu w kotle warzelnym), to mógłbym wspomagać chłodzenie wkładając kocioł do innego, większego z zimną wodą :D To by miało moc ;)[/quote']

Maryush po co dźwigać. Po to robisz kraniki, po to grawitacyjnie, po to chłodnica, żeby nie dźwigać.

 

U mnie szyszki ładnie filtrowały przy filtrze z oplotu.

Kopyr dobrze mówi u nas też jak szyszki opadają robią takie złoże filtracyjne i ładnie się filtruje, ale zauważyłem że przy większej warce lepiej przebiega napełnianie fermentorów ponieważ więcej jest tych chmielin, przy mniejszej trochę się czasem zapychało tym syfem z dna.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

I druga sprawa, jak rozwiązać sprawę przelewania chłodnej brzeczki do fermentora? Chciałbym uniknąć wężyka i zlewać kranem wmontowanym w kadź warzelną, tylko nie wiem jak sobie poradzić z osadami chmielowymi na dnie.. :D

wspawać króciec ponad dnem tak żeby przechodził na wylot przez ścianę kega (kawałek z gwintem oczywiście na zew.) a od środka wyciąć połowę krućca tak by zbierał płyn z nad dna.

 

Prowizoryczny rysunek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest zawór do wspawania.

Zalety ma same.

1. Nie ma załamań na spawach

2. Nie ma uszczelnień na gwincie

3. Można rozkręcić w mak' date='

4. Wykonanie całkowicie ze stali kwasoodpornej

i kilka innych....[/quote']

Ślicznie :D

Ale rozumiem, że w zbiornik wspawujemy króciec z gwintem i dopiero w niego wkręcamy w/w zawór ?

Trochę źle zobaczyłem Twoją fotkę.

 

Lepiej stosować zawory bez muf czy króćca, tylko wersję do wspawania. Po rozkręceniu zaworu wspawujemy część w zbiornik, potem skręcamy i mamy idealne połączenie. W przemyśle nigdzie nie stosuje się zaworów wkręcanych. Niepotrzebne miejsce zawirować i infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć.

 

Lepiej stosować zawory bez muf czy króćca, tylko wersję do wspawania. Po rozkręceniu zaworu wspawujemy część w zbiornik, potem skręcamy i mamy idealne połączenie. W przemyśle nigdzie nie stosuje się zaworów wkręcanych. Niepotrzebne miejsce zawirować i infekcji.

niestety Wesoły na forum pokutuje przekonanie ze jak czegoś nie wykręcisz, nie wrzucisz do wrzątku, i potem jeszcze nie poddasz działaniu jakiegoś innego środka, to dupa a nie dezynfekcja ;-)

Inna sprawa że zawory z KO są bardzo drogie, a popularne kulowe, chromowane są po 6 zł/szt. zawór ci się nie podoba, wykręcasz wyrzucasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przerabiałem temat wspawania króćca do kega. Jeśli chce się, aby był on wspawany jak najniżej, to wypada na łączeniu ściany i dennicy kega. Potrzebny jest dobry ślusarz, który wytnie kawałek dennicy i przyspawa króciec do ścianki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Koleżanki i Koledzy więcej fotek.

Po 10-tej warce doszedłem do wniosku że muszę co nieco przerobić,tym bardziej że piwniczka prawie gotowa na zamontowanie browaru.

Zainwestowałem już w 1 keg 100zł i taboret gazowy +wąż+reduktor+ opaski+ transport 185zł

i namiętnie czytam ten post.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.