Skocz do zawartości

Projektowanie browaru domowego.


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Oki, w temacie zaworów już mam jakieś rozeznanie.

 

Teraz sprawa grzania wody do wysładzania. Będzie to zaizolowany fermentor z grzałką 2000W i kranikiem. Czy lepiej wmontować grzałkę na stałe przy dnie (uzyskując taki wielki czajnik elektryczny), czy stosować grzałkę zanurzaną od góry?

 

Do izolacji planuję użyć albo gąbki ze starego materaca, albo izolacji, którą montuje się za kaloryferami..

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oki, w temacie zaworów już mam jakieś rozeznanie.

 

Teraz spawa grzania wody do wysładzania. Będzie to zaizolowany fermentor z grzałką 2000W i kranikiem. Czy lepiej wmontować grzałkę na stałe przy dnie (uzyskując taki wielki czajnik elektryczny), czy stosować grzałkę zanurzaną od góry?

 

Do izolacji planuję użyć albo gąbki ze starego materaca, albo izolacji, którą montuje się za kaloryferami..

Witam.

Do swojego nowego browaru zastosowałem do wysładzania lodówkę turystyczną 25 l. z grzałką 1100W i sterownikiem temperatury.Właśnie teraz testuję jak to działa.Grzałkę zamontowałem przy dnie a czujnik temperatury przy zaworze.Wzrost temperatury o 1 stopień to czas 2 minut.

Edytowane przez Bogdan64
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oki' date=' w temacie zaworów już mam jakieś rozeznanie.

 

Teraz spawa grzania wody do wysładzania. Będzie to zaizolowany fermentor z grzałką 2000W i kranikiem. Czy lepiej wmontować grzałkę na stałe przy dnie (uzyskując taki wielki czajnik elektryczny), czy stosować grzałkę zanurzaną od góry?

 

Do izolacji planuję użyć albo gąbki ze starego materaca, albo izolacji, którą montuje się za kaloryferami..[/quote']

Witam.

Do swojego nowego browaru zastosowałem do wysładzania lodówkę turystyczną 25 l. z grzałką 1100W i sterownikiem temperatury.Właśnie teraz testuję jak to działa.Grzałkę zamontowałem przy dnie a czujnik temperatury przy zaworze.Wzrost temperatury o 1 stopień to czas 2 minut.

Cześć,

 

Zastanawiam się, czy stawiając warkę raz na tydzień i podgrzewając wodę taką grzałką można to odczuć na rachunku za prąd? Właśnie się zastanawiam czy sobie takiej grzałki od bojlera nie kupić i wspomagać zagotowanie brzeczki, mój taboret ma 7,5 Kw standardowo, ale chodzi mi o czas. Poza tym myślę o 50 l warkach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Planuję zastosować fermentor z grzałką do grzania wody do wysładzania. Czy jedna grzałka 2kW wystacz do podgrzania ok. 20-25l wody do temp 75-80°C ? Ile czasu może trwać grzanie?

Używam podobnej konstrukcji: fermentor izolowany karimatą z wbudowana grzałką 2,5kW.

Mocy wystarcza do praktycznie zagotowania ok. 25l wody przy przyroście temperatury dobrze poniżej 1st/min (wydaje mi się ze jest to 1st/40-45sek).

Z tego by wynikało ze w swojej konfiguracji powinieneś osiągnąć ok 1st/min.

 

Jak potrzebujesz dokładniejszych danych to postaram się zmierzyć przyrost temperatury podczas warzenia w następny weekend.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem niedaleko mnie speca od spawania nierdzewki, więc chyba pójdę za waszymi radami i wspawam króciec. Jako, że mam zamiar używać filtratora z oplotu, to króciec będzie musiał mieć zewnętrzny gwint wewnątrz KEGa i wewnętrzny gwint na zewnątrz KEGa (do zaworu kulowego czerpalnego)..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejne pytanie z dziedziny projektowania browaru - czy warto montować w kegu zaciernym taki termometr jak na zdjęciu? Na allegro 12-18zł + przesyłka. jest on dokładny? Czy lepiej zainwestować w coś elektronicznego? Jeśli tak to co?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

raczej nie

termometr bimeteliczny ma tolerancję min. +/-2°C

ja mam wmontowane takie w 3 fermentatory w jednym przypadku różnica wynosi nawet 5°C poza tym kapilara jeśli bedzie za długa będzie przeszkadzać

mieszadłu a jesli krótka to w szczeliny powłazi słód i pomiar bedzie jeszcze bardziej przekłamany

lepiej skorzystać np. z prostego regulatora

http://thermoplus.pl/katalog/regulatory/podstawowe-1/es10.html

lub termometru

http://thermoplus.pl/katalog/termometry/elektroniczne-1/tpm-400.html#

jest dokładniejszy przypadku regulatora zapewnia prosta kontrolę zacierania

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Termometr OK, Regulator się nie sprawdzi, bo będę grzał gazem.

 

Czy czujnik tego termometru można zanurzyć w brzeczce? Chodzi mi o kabel - czy nie zaszkodzi mu wysoka temperatura?

można ja dodatkowo puszczam przez rurke i wystaje tylko końcówka z czujnikem

ma to tę zaletę że kabel nie plącze się i nie wkręca w mieszadło. jest osadzony w odpowiednim miejscu na wyznaczonej głębokości.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ja dodatkowo puszczam przez rurke i wystaje tylko końcówka z czujnikem

Rurka miedziana' date=' stalowa, z tworzywa? Rozumiem, że na stałe mocowana w konstrukcję browaru ?[/quote']

plastik musiałby być odporny na temperaturę po zwykła rurka w temp. powyżej 70 wygięłaby się.

wykorzystałem rurkę uszkodzonej grzałki i zamocowana jest w mieszadle ale da sie wyciągnąć.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dla uzyskania stabilnej równomiernej temperatury fermentacji

pokusiłem się o "zaizolowanie" mojej skrzyni

materiały wykorzystane do izolacji

płyta styropianowa 10mm

wełna mineralna 10mm

ekran zagrzejnikowy

oraz

regulator chłodniczy

przewód grzewczy

wentylator komputerowy

działanie regulatora ma na celu stabilizację temperatury

kiedy będzie niższa od zadanego przedziału załączy się przewód grzewczy

kiedy wyższa wentylator będzie zasysał zimne powietrze /to wsezonie zimowym/

 

 

a... zmieszczą się trzy fermentatory-kegi 50l

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dla uzyskania stabilnej równomiernej temperatury fermentacji

pokusiłem się o "zaizolowanie" mojej skrzyni

materiały wykorzystane do izolacji

płyta styropianowa 10mm

wełna mineralna 10mm

ekran zagrzejnikowy

oraz

regulator chłodniczy

przewód grzewczy

wentylator komputerowy

działanie regulatora ma na celu stabilizację temperatury

kiedy będzie niższa od zadanego przedziału załączy się przewód grzewczy

kiedy wyższa wentylator będzie zasysał zimne powietrze /to wsezonie zimowym/

 

 

a... zmieszczą się trzy fermentatory-kegi 50l

To jest chyba najlepsza inwestycja.

Uważaj, zeby przewód grzewczy nie dotykał styropianu, może go przetopić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miałem kiedyś w identyczny sposób zbudowaną zamrażarkę. Dołożyłbym (zostawił miejsce na) parownik i wentylatory (już masz) i byłaby możliwość chłodzenia latem.

 

Bart

 

I jeszcze drobiazg. Całość izolacji zapakowałbym szczelnie w zbrojoną aluminiową folię paroizolacyjną (google) do obróbki poddaszy (1.7 zł/m2) łączenia bym wykleił. Wełna nie jest obojętna jeżeli chodzi o kontakt z człowiekiem i ewentualne rozlania byłyby do doczyszczenia.

Edytowane przez bart07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.