Jump to content

Czym czyści i dezynfekuje się większe browary obecnie i czym robiono to dawniej?


tolo
 Share

Recommended Posts

Witam,

Po 2 infekcjach tlenowcem na 6 wszystkich warek i wielu radach, żeby oprócz używanego już StarSanu skorzystać z sody kaustycznej zacząłem się zastanawiać jak czyści się obecnie browary rzemieślnicze, restauracyjne, koncernowe i jak się robiło to 1000, 500, czy choćby 100 lat temu? To są w sumie 2 osobne tematy.

 

Jak to obecnie wygląda? Nie wyobrażam sobie, żeby było to mechaniczne mycie szczotką i sodą kaustyczną, wygotowywanie itd. PBW jest okropnie drogi, poza tym też wymagałby mechanicznego czyszczenia, a nie tylko obmywania.

Czy po zlaniu piwa z leżaka czyści się go przed zalaniem następnego piwa, czy po prostu zalewa młode piwo i utrzymuje się ciągłość?

 

W temacie jak robiły to klasztory, czy inne browary, które od setek lat warzą, czego używali do dezynfekcji?

 

Zdrówka

Tomek

Link to comment
Share on other sites

Zależy od browaru, jednak jak wcześniej napisał Jaras ogólnie, zasada, kwas jako środki czyszczące, oraz kwas nadoctowy łączony z nadtlenkiem wodoru(gotowe mixy) zazwyczaj czyściki idą w 2% stężeniu a środki dezynfekujące zależy od specyfikacji producenta, Jednak tam wszystko idzie CIPem lub w obiegu wymuszonym prze pompę, więc nie ma ryzyka że są jakieś rysy itd a w domu wiadomo czasem szczotą się zarysuje. Ogólnie jeżeli to kolejny raz na tym samym sprzęcie zalałbym pod wieko sodą poczekał z 3 dni a później piro i spirytusem lub denaturatem. Teraz wygląda to tak że po ty jak piwo wyszło już z tanku, trzeba go przygotować do mycia czyli spuszczenie CO2, spłukanie wodą osadu(żeby nie brudzić sody która niestety bardzo szybko się syfi) następnie soda, płukanie wodą, kwas, płukanie i środek dezynfekujący, a na sam koniec psikanie części wymiennych alkoholem, to tak w skrócie.

Link to comment
Share on other sites

procedura CIP wygląda tak:

 

- zgrubne płukanie

- mycie zasadowe - 2-4% ług sodowy, są dwie wersje: czysty ług w wysokiej temperaturze, lub ług z chlorkiem w niższej (~50°C)

- płukanie

- mycie kwaśnie - kwas azotowy 0.5-1%

- dezynfekcja - kwas nadoctowy - zwykle można użyć w środowisku kwaśnym, dolewając do ww. kwasu azotowego

- płukanie

 

Co do infekcji - jeżeli masz sprzęt plastikowy, to najprościej i najtaniej po prostu kupić nowy.

StarSan nie wystarczy - lepiej mieć sprzęt dobrze umyty, a nie dezynfekowany, niż źle umyty, a dezynfekowany

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.