Jump to content

Browar Złoty Sierp


 Share

Recommended Posts

Warka #1 (Polskie ale)

Zacieranie:

2.4kg słód plizneński Soufflet

8l wody

~3.5L/1kg

Jednotemperaturowe (67st C) – 60h

76oC – 10’

Fitracja – wysładzanie

Oplot + widro po glukozie woda do wysładzania około 70oC

Uzyskano ~11L ~13blg – wydajność 65%

Woda do wysładzania lekko zakwaszona kwaskiem cytrynowym

Chmielenie

Marynka 12g - 60’

Lubelski 12g - 15’

Gotowanie

70’ uzyskano ~8L 15,5 BLG

Drożdże

US-05 ~7g – krem

Test fermentacji

0,2L + 2g drożdzy US-05 12-lis2014 blg ~3 15-lis-2014 blg ~3 – odfermentowanie 80,6% (teoretyczne 81%)

Fermentacja

Temp otoczenia 17oC 9-15-lis-2014

Od 15-lis-2014 temp otoczenia 20-21oC na przedpokoju na górze

22-lis-2014 zniesione do piwnicy temperatura koło 15st

Butelkowanie

03.12.2014

Podsumowanie:

Piwo wyszło dobre kilka pierwszych butelek było słabo nagazowanych ostatnia "pękła" 24.01.2015. W smaku lekko owocowe, "zieloność" chmielu którą odczuwałem w pierwszych piwach w ostatnim nie występowała. Smak słodowy i lekko owocowy, goryczka umiarkowana, niezalegająca przyjemna. Piana przy spokojnym laniu na około 1,5cm do końca picia została cienka błonka. Piwo ładnie się sklarowało, spokojnie można przeczytać gazetę patrząc przez nie. Stojąc w piwnicy na dnie butelki cienka warstwa drożdży. Generalnie jestem zadowolony gdyż to moja pierwsza warka w życiu i od razu z zacieraniem, chyba załapałem bakcyla.

post-4671-0-10668400-1422716690_thumb.jpg

Edited by LewySierpowy
Link to comment
Share on other sites

Warka # 2 Polskie pszeniczne

 

Słody

Słód pszeniczny Heidelberg – 1kg (55%)

Słód pilzneński Soufflet – 0,6kg (33%)

Słód Carapils (karmelowy) – 0,21kg (12%)

Chmiel

Lubelski 10g – granulat na 60’ (na delikatną goryczkę, może 45’) chmieliłem 50’ gotowania i wrzucone na jakieś min przed rozpoczęciem wrzenia. Przy gotowaniu 60’ wychodzi IBU=13

Zacieranie

45°C – 15’

55°C – 15’

62°C – 35’

72°C – 30

76°C – 8’

Wysładzanie

9L 76oC

Dostałem około 11L

Po odparowaniu do 9L 13 BLG – wydajność 68%

Filtracja

wysładzanie poszło bardzo sprawnie, pewnie dzięki wyższej temperaturze zacieru i wody do wysładzania.

Drożdże

Test FFT 25-lis-2014 blg ~2 – drożdże WB-06 dodane może w trochę za wysokiej temperaturze – uwodnione – fermentacja ruszyła koło 17 w dniu zadania przez pierwsze półtora dnia bardzo mocno pompowało CO2.

Temperatura otoczenia fermentatora ~23oC

Odfermentowanie:

84,6% teoretyczne wg producenta 86%

Inne:

Przy wąchaniu wyziewów z fermentatora dobrze czuć banana.

Wrażenie:

Piwo uważam za udane - brakuje mi porównania z domowym pszenicznym. Z komercyjnych przykładów kupiłem żeby mieć rozeznanie Benedikitiner Weiss, Ciechana i Książęce Pszeniczne - dla mnie najlepszy był Ciechan potem moje, potem Benediktiner i Książęce. W smaku kwasowe i lekki goździk w tle, wysycenie dobre, goryczka ledwo odczuwalna. Piana trwała, obfita, grubo-pęcherzykowa. Zapach bananowo-ziołowy. Spodziewałem się więcej bananowego smaku ale i tak wyszło dobre piwo. Następnym razem do pszenicznego użyję kangurów i prawdopodobnie zrobię dekokcję i FWH.

post-4671-0-07951500-1422728022_thumb.jpg

Edited by LewySierpowy
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.