Jump to content

White IPA


Chlep
 Share

Recommended Posts

Siema, potrzebuję kilku porad co do swojej trzeciej warki. Oto receptura, którą póki co sam wykombinowałem w oparciu o inne, jakie widziałem:

Z BrewTargeta- 14 blg, 24l, 58 IBU, 10,5 EBC, 5,6 vol.

Zasyp:

- 1/3 słód/woda

- 3 kg Pale Ale Strzegom

- 2,5 kg Weiermann Pszeniczny jasny

- 500 g płatków owsianych

- Abbey Malt 200 g 40-50 ebc

- 10 g gipsu

Gotowanie/chmielenie (szyszki):

- Marynka 60' 50g

- Oktawia 30' 30g

15' 50g

0' 50g

na zimno 70g 5-7 dni (W sumie to sam nie wiem, na ile dawać cichą, przyda się tu jakieś wyjaśnienie...)

- Curacao 15' 20g

- Kolendra 15' 20g (mam dostęp tylko do tej polskiej)

Drożdże: T-58

Zacieranie infuzyjne ~68* przez 60'.

Zastanawiałem się nad mchem irlandzkim, bo mam problem z klarownością przy swoich dwóch poprzednich warkach, a to piwo, o ile się uda, pojedzie na konkurs do Olbrachta. Nie warzyłem jeszcze na szyszkach, ale z tego co wiem, trzeba ich sypnąć więcej jak granulatu. A zdecydowałem się na szyszki, gdyż jestem ciekaw tej naszej Oktawii, poza tym sporo osób polecało mi właśnie chmielenie polskim chmielem, unikając granulatu. Chciałbym uzyskać słodowość skontrowaną chmielami i dodatkami, ale obawiam się, że mogłem spieprzyć coś z ilością danych składników, a co za tym idzie- zostaną przykryte przez inne. Nie chciałbym, żeby wyszła zwykła IPA z pszenicą w zasypie, ale mix przyprawowo-chmielowy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.