Jump to content
Pierre Celis

[Blog Kopyra] Kuźnia Piwowarów 2015

Recommended Posts

Ocenić ponad 200 piw w ciągu jednego dnia to nie lada sztuka, trzeba być nie lada zawodowcem żeby po 4h takiego oceniania trzymać się jeszcze na nogach :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

W godzinę spokojnie z 30 próbek wybierzesz (sprawiedliwie!) 3 najlepsze, większości próbek pewnie nawet nie trzeba by próbować bo są wadliwe w aromacie, oczywiście nie ma to nic wspólnego z profesjonalną sensoryczną oceną piwa ale ten konkurs nigdy do tego nie aspirował :)

 

edit:

Widzę że język się zmienia - "cebulactwo", "cebulandia" jak byłem młodszy to takich słów nie było, wtedy "cebulak" to byłby pewnie miłośnik cebuli :smilies:

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak się nie da dobrze zrobić w jeden dzień, to są dwie możliwości, albo się robi dobrze w kilka dni, albo ch*jowo w jeden. Jak widać, wybór był typowy dla cebulandii - bo to nie białe skarpety w kubotach są wyznacznikiem cebulactwa, tylko podejście do tego za co się bierzesz.

 

 

Mój Boże, cały świat cebulandią. :D :D spisek

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jak się nie da dobrze zrobić w jeden dzień, to są dwie możliwości, albo się robi dobrze w kilka dni, albo ch*jowo w jeden. Jak widać, wybór był typowy dla cebulandii - bo to nie białe skarpety w kubotach są wyznacznikiem cebulactwa, tylko podejście do tego za co się bierzesz.

 

 

Mój Boże, cały świat cebulandią. :D :D spisek

 

 

Nie cały, choć może jak się obracasz tylko w takich kręgach, to nie widzisz jak można normalnie żyć gdzie indziej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybyś się interesował to byś wiedział, że w innych krajach Europy oceniają więcej próbek jednego dnia. Ale wyzłośliwiać zawsze się możesz. Nikt ci nie broni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gdybyś się interesował to byś wiedział, że w innych krajach Europy oceniają więcej próbek jednego dnia. Ale wyzłośliwiać zawsze się możesz. Nikt ci nie broni.

Możesz  Jacku podać przykłady takich konkursów?

Share this post


Link to post
Share on other sites

może są tutaj osoby które wysłały piwa na konkurs? chodzi mi o to aby porównać odpowiedzi jakie otrzymaliśmy od Organizatora tzw metryczki. ktoś coś?

 

U mnie jedno słowo

 

"wodniste"  :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Gdybyś się interesował to byś wiedział, że w innych krajach Europy oceniają więcej próbek jednego dnia. Ale wyzłośliwiać zawsze się możesz. Nikt ci nie broni.

Możesz  Jacku podać przykłady takich konkursów?

 

Holandia, Niemcy

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Gdybyś się interesował to byś wiedział, że w innych krajach Europy oceniają więcej próbek jednego dnia. Ale wyzłośliwiać zawsze się możesz. Nikt ci nie broni.

Możesz  Jacku podać przykłady takich konkursów?

 

Holandia, Niemcy

 

Raczej chodziło mi o info typu " w Bzdiszewie w 8 kategoriach 5 sędziów oceniło 500 próbek i wysłało metryczki z analizą laboratoryjną juz następnego dnia"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie sądze aby w Holandii wysyłali jakieś metryczki, ale poszukam na ich forum jak będę miał czas. Zdjęcie stołu z 30 próbkami dla kilku sędziów mam gdzieś w domu na kompie. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Typowa cebula: "udamy że robimy dobrze, zjebiemy jak zwykle, a krytyków oskarżymy o hejtowanie". Po grzyba pisać że będą metryczki, jak cała "metryczka" jedno czy 2 słowa? Żeby udać że jest "profesjonalnie"? A tymczasem amatorka i szmaciarstwo ma się w najlepsze, nikt nie potrafi się zebrać i zrobić konkursu już nawet nie według jakichś standardów, tylko zgodnie z tym co sam zadeklarował.

 

Ktoś jeszcze nabiera się na ten tekst, że niby "konkurs to zabawa i okazja żeby otrzymać feedback sensoryczny na temat swojego piwa"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie napinam się jakoś. chodziło mi tylko o to czy wszyscy dostali co innego na tych "metryczkach"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ocenić ponad 200 piw w ciągu jednego dnia to nie lada sztuka, trzeba być nie lada zawodowcem żeby po 4h takiego oceniania trzymać się jeszcze na nogach :)

15 próbek na jednego sędziego. Jedna kategoria. Zdjęcie sprzed kilku lat poniżej.

 

 

Gdybyś się interesował to byś wiedział, że w innych krajach Europy oceniają więcej próbek jednego dnia. Ale wyzłośliwiać zawsze się możesz. Nikt ci nie broni.

Możesz  Jacku podać przykłady takich konkursów?

 

 

 

Przeglądnąłem dyskusje po jednym konkursie z zeszłego roku. Było kilka głosów, że metryczki coraz mniejsze. Czyli to samo co u nas. :D Tylko, że tam stowarzyszenia/kluby piwowarów domowych istnieją od 20 lat i jest ich kilkanaście. :)

 

post-147-0-99892200-1429004623_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Anteksie, ale na jeden raz. A ile było ogólnie piw to nie chce mi się szukać, bo to było dawno. W Żywcu na jeden raz też się ocenia ok. 15 próbek. Potem następna tura. I tak cały dzień. 

Edited by jacer

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...