Jump to content
Pierre Celis

[Blog Kopyra] Kuźnia Piwowarów 2015

Recommended Posts

Jeśli nawet wygra kategorie to i tak przegra z przechmielonym AAA ( opis sugeruje takie preferencje w tym stylu )

 

czy aby na pewno?

bardziej bogate karmelowo i bardziej zbalansowane w kierunku słodowości niż chmielu

A przytoczysz może jeszcze co jest zaraz za tym zdaniem w nawiasach napisane?

 

że poziom chmielu może być wysoki. Ale jednak i tak piwo powinno być bardziej zbalansowane w kierunku słodowości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja się zastanawiam jak szanowna komisja sprawdzi czy ktoś nie przesadził z ekstraktem np plus 2/3 blg... moim zdaniem powinien być podany tylko styl a ekstrakt pomijany...

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja się zastanawiam jak szanowna komisja sprawdzi czy ktoś nie przesadził z ekstraktem np plus 2/3 blg... moim zdaniem powinien być podany tylko styl a ekstrakt pomijany...

 

dlatego jest oprócz ram dodatkowa tolerancja +/- 1. A jak będą mieli duże wątpliwości to w Olbrachcie jest laboratorium i można w miarę szybko mieć wynik jaki piwo faktycznie miało baling startowy...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akurat w tym konkursie mam przeczucie że ekstrakt będzie badany, inaczej by go nie chcieli w takich granicach przy jednoczesnym dość lakonicznym opisie stylów ;)

Olbracht chyba ma lab, zresztą jaki problem zlecić pomiar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Granice "Balingowe" to w większości konkursów chyba takie odniesienie do uczciwości piwowarów, przecież większość z nas robi pomiary sprzętem, który nie był wzorcowany, legalizowany, a pewnie jedynie część urządzeń pomiarowych była sprawdzana chociaż chałupniczymi metodami - np. pomiary na roztworach cukru, sporządzanych na podstawie wskazań niewzorcowanych wag kuchennych oraz przyrządów do odmierzania objętości /wagi wody ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będą jaja jak laureat zostanie GCh w Żywcu :smilies:

 

A będzie GCh w tym roku? W sensie warzenia przez GŻ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Będą jaja jak laureat zostanie GCh w Żywcu :smilies:

 

dlaczego?

Powiedzmy że w Kuźni wygra White IPA i to samo zostanie GCh w Żywcu. Patrząc na zapisy regulaminowe to mogą być problemy

ps Jeśli GCh wygra tylko w jakiejś kategorii Kużni to może być problem wizerunkowy

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

może są tutaj osoby które wysłały piwa na konkurs? chodzi mi o to aby porównać odpowiedzi jakie otrzymaliśmy od Organizatora tzw metryczki. ktoś coś?

Share this post


Link to post
Share on other sites

o.O - podszedłem do tego pragmatycznie i mając minimalne (ale jednak) wątpliwości co do piwa postanowiłem go nie wysyłać. wychodzi na to że dobrze zrobiłem, bo jakbym dostał metryczkę np. "ch*jowe" to było by słabo. chociaż na drugi rok może by się polepszyło i np. metryczka by była "jest ch*jowo ale stabilnie" :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież mogli też nic nie wysyłać, konkurs nie był wg zasad PSPD czy BJCP, w zasadzie to był konkurs pół-konsumencki, metryczki nie są obowiązkowym punktem każdego konkursu.

A tak w ogóle to wie ktoś gdzie są końcowe wyniki konkursu, bo coś nie mogę ich znaleźć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te "metryczki" brzmią jakby "sędziowie" byli nieźle na.... w momencie ich wysyłania. Długo ich musiało trzymać, bo ja dopiero dzisiaj dostałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przecież mogli też nic nie wysyłać, konkurs nie był wg zasad PSPD czy BJCP, w zasadzie to był konkurs pół-konsumencki, metryczki nie są obowiązkowym punktem każdego konkursu.

A tak w ogóle to wie ktoś gdzie są końcowe wyniki konkursu, bo coś nie mogę ich znaleźć?

 

 

Nie było nawet w regulaminie o metryczkach, jednak na FB

 

Dziękujemy wszystkim za zgłoszenia do konkursu - mimo krótkiego terminu stanęliście na wysokości zadania - do konkursu stanęło aż 213 piwowarów domowych.

Wszyscy Piwowarzy, których piwo dostało się do finału otrzymali na maila zaproszenie z podaniem daty, godziny i miejsca finału.

Do piwowarów, którzy nie zakwalifikowali się do finału będą rozsyłane metryczki, z bardzo krótkim uzasadnieniem dlaczego ich piwo nie przeszło dalej. Metryczki będą rozsyłane stopniowo - na razie zostało wysłanych około 30 - w ciągu dwóch tygodni wszyscy, którzy podali prawidłowy mail w formularzu powinni dostać metryczkę swojego piwa.

Jak wyglądały eliminacje oczami Przewodniczącego Jury Tomasza Kopyry możecie zobaczyć na jego blogu:

http://blog.kopyra.com/…/autovlog-kuznia-piwowarow-podsumo…/

A mogli napisać, że nie i wuj :P . taka nowa jakość metryczek. Były narzekania że w Szczecinie były "skromne"

ps

Konkurs nie był wg zasad PSPD ale jednak PSPD to firmowało

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kopyr w filmiku wspominał, że właśnie takie maja być metryczki bo przy takiej ilości osób trwałoby to bardzo długo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...