Jump to content
Pierre Celis

[Blog Kopyra] Kuźnia Piwowarów 2015

Recommended Posts

6. Jeden piwowar może nadesłać piwo tylko w jednej kategorii.

 

No tak - a ja przeczytałem: jeden piwowar może nadesłać tylko jedno piwo w kategorii :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

przełożenie receptury z domowego browarku na taki browar to nie jest prosta sprawa i piwowar musi najpierw zęby na instalacji zjeść. Wierzcie mi.

Nie miałem wielkiego problemu z tym, żeby z pomocą miejscowego piwowara i sprytnego arkusza w Excelu przełożyć recepturę z 20 litrów na 100 hekto. Tak że nie demonizujmy.

Trochę poza tematem, ale ta kwestia przewija się często w rozmowach na takie tematy, a nigdy nie udało mi się znaleźć odpowiedzi. Na czym konkretnie polega trudność w przełożeniu receptury? Jakie są problemy?

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile czegoś nie przegapiłem, to dla mnie większym minusem jest to, że raczej nie będzie możliwości otrzymania informacji zwrotnej na temat swojego piwa, o ile nie załapiemy się do finałowej 3 z każdego stylu. A na pewno sporo osób wysyłając piwa na konkursy liczy głównie na informację zwrotną pod kątem "samodoskonalenia".

te odrzucone dostaną skróconą metryczkę.

 

a pomówienia o ograniczeniach ekstraktu Piotrkowskiej warzelni to potwarz i policzek dla całej załogi - weizenbock z Piwoteką był na samych słodach i spokojnie można byłby pójść dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja wiem o innej utylizacji chmielu w dużych warkach (musisz sypnąć inną ilość chmielu na podobne ibu i aromat), na pewno też jest inna wydajność. I do tego pewnie jeszcze kilka rzeczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

O ile czegoś nie przegapiłem, to dla mnie większym minusem jest to, że raczej nie będzie możliwości otrzymania informacji zwrotnej na temat swojego piwa, o ile nie załapiemy się do finałowej 3 z każdego stylu. A na pewno sporo osób wysyłając piwa na konkursy liczy głównie na informację zwrotną pod kątem "samodoskonalenia".

te odrzucone dostaną skróconą metryczkę.

 

a pomówienia o ograniczeniach ekstraktu Piotrkowskiej warzelni to potwarz i policzek dla całej załogi - weizenbock z Piwoteką był na samych słodach i spokojnie można byłby pójść dalej.

 

W takim razie dzięki za skorygowanie błędu spowodowanego usterką słuchu, bądź pamięci ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

ale wierzcie mi, że przełożenie receptury z domowego browarku na taki browar to nie jest prosta sprawa i piwowar musi najpierw zęby na instalacji zjeść. Wierzcie mi.

 

Ooo kurcze, dobrze że tego nie wiedziałem. Jak wygrałem konkurs i warzyłem w Hauście, to pomnożyliśmy recepturę x40 i voilla! Jakoś udało się.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No Panie w domu warzyłem piwo z 40% udziałem orkiszu dlaczego tu miało by się nie udać? Albo dałem x chmielu w domu i wszystko pięknie a tu tyle nie da się? Przecież to tylko 100x większa skala. Kto by też się przejmował np. osiadaniem drożdzy przy fermentacji w ckt przecież w domu nie trzeba ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No Panie w domu warzyłem piwo z 40% udziałem orkiszu dlaczego tu miało by się nie udać? Albo dałem x chmielu w domu i wszystko pięknie a tu tyle nie da się? Przecież to tylko 100x większa skala. Kto by też się przejmował np. osiadaniem drożdzy przy fermentacji w ckt przecież w domu nie trzeba ;)

 

co to jest "fermentacja w ckt"?

[edit] już znalazłem. Osiadanie drożdży przy fermentacji górniaka w CK 80hl to problem, którym trzeba się przejmować w browarze?

Edited by bzium1986

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to problem i to duży bo przy odbiorze drożdży będzie lecieć ze stożka piwo czyli operacja bez sensu. Piwowar w domu zlewał sobie piwo z nad drożdży na cichą fermentację i w browarze też tak chce a tu niestety taka operacja przy us05(słabiej osiadają od np s04) i przy temp fermentacji się nie uda ot i recepturę szlak trafił :D

Edited by dhanab

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dla mnie bardziej nie wygodny był by przyjazd na półfinały. Fatygowanie 15 osób na półfinał to trochę śmieszna sprawa. Dlatego sobie daruję.

Edited by ras1313

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest to problem i to duży bo przy odbiorze drożdży będzie lecieć ze stożka piwo czyli operacja bez sensu. Piwowar w domu zlewał sobie piwo z nad drożdży na cichą fermentację i w browarze też tak chce a tu niestety taka operacja przy us05(słabiej osiadają od np s04) i przy temp fermentacji się nie uda ot i recepturę szlak trafił :D

 

ekhm, przed przetoczeniem na leżak następuje schłodzenie piwa, co wspomaga osiadanie drożdży. Raczej w browarze komercyjnym łatwiej jest sklarować piwo niż w domu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy fermentacji w ckt nie trzeba transferować piwa do leżaka

była mowa o wprowadzaniu receptury do większego browaru, a więc odbieranie drożdży i chmielenie na zimno w temp fermentacji tak jak to zrobił piwowar domowy w domu

a piwo łatwo sklarować się nie da bez odpowiedniego sprzętu, o czym świadczy masa wypustów craftowców w których np latają kłaczki chmielu czy piwo wygląda jak gęstwa drożdżowa, z tym że w domu zawsze mamy drożdże i nas to nie obchodzi, nie jest to tu problemem

Edited by dhanab

Share this post


Link to post
Share on other sites
Smoked stout/porter (11-14 Blg)

Wędzony Porter lub Stout, to styl warzony przy użyciu słodu wędzonego, który wraz ze słodami palonymi tworzy niesamowitą mieszankę nut przypalanych, dymu, kawy i czekolady. Wersje bardziej palone można określić mianem Dymionego Stouta, te łagodniejsze i pełniejsze lepiej opisuje określenie Dymiony Porter. Świadomie nie rozróżniamy czy piwo ma być bardziej Stoutem, czy bardziej Porterem, bo kluczowe będzie odpowiednie skomponowanie nut wędzonych, dymnych z ogólnym charakterem piwa.

 

Mam takie wrażenie, że pomimo teoretycznej zgodności z opisem whisky stout jakoś nie przejdzie :P Czy jestem przewrażliwiony?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Smoked stout/porter (11-14 Blg)

Wędzony Porter lub Stout, to styl warzony przy użyciu słodu wędzonego, który wraz ze słodami palonymi tworzy niesamowitą mieszankę nut przypalanych, dymu, kawy i czekolady. Wersje bardziej palone można określić mianem Dymionego Stouta, te łagodniejsze i pełniejsze lepiej opisuje określenie Dymiony Porter. Świadomie nie rozróżniamy czy piwo ma być bardziej Stoutem, czy bardziej Porterem, bo kluczowe będzie odpowiednie skomponowanie nut wędzonych, dymnych z ogólnym charakterem piwa.

 

Mam takie wrażenie, że pomimo teoretycznej zgodności z opisem whisky stout jakoś nie przejdzie :P Czy jestem przewrażliwiony?

Jeśli nawet wygra kategorie to i tak przegra z przechmielonym AAA ( opis sugeruje takie preferencje w tym stylu )

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie też jak to wyjdzie w browarze komercyjnym, bo ja jakoś mało widzę (zwłaszcza wśród piw dostępnych w butelkach) tych super chmielowych AIPA (czy tam nawet AAA czy APA), z intensywnym czystym chmielowym aromatem i wysoką ale czystą goryczką ;)

Edited by kantor

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli nawet wygra kategorie to i tak przegra z przechmielonym AAA ( opis sugeruje takie preferencje w tym stylu )

 

czy aby na pewno?

bardziej bogate karmelowo i bardziej zbalansowane w kierunku słodowości niż chmielu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taki tam bloger, lubi przechmielone piwa i dr brew. Ogólnie spoko gość, dużo ludzi zainteresował dobrym piwem, ale wielu traktuje go jako wyrocznię w sprawach piwnych, którą nie jest. Tak w skrócie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...