Jump to content

RIS/Dry Stout


Robler
 Share

Recommended Posts

WItam, zamierzałem uwarzyć dry stouta i podczas przeglądania receptur oraz orientowania się czym dysponuje CP doszedłem do wniosku, że moge za jednym zamachem zrobić dwa piwa, wymienionego w temacie RISa oraz Dry Stouta. Zasyp miał by się składać z:

5kg Pale Ale Strzegom

1kg Monachijski typ II Strzegom

0,5kg Karmel 100-180 EBC Strzegom

0,5kg CZekoladowy 350-450 EBC Strzegom

0,3 Jęczmień palony Strzegom

 

Zacieranie w 64 stopniach. Chciałem uzyskać ok 15 litrów RISa w okolicach 24% ekstraktu z brzeczki przedniej, a następnie z wysłodzin dry stouta (ile wyjdzie tyle będzie) z założeniem, że wysładzm do ok. 2-3 BLG. Chmielenie RISa 100g Marynki 10% aa na 60 min. Dry Stout 50g Marynki na 60 min i drożdze s-04 nie wiem tylko jakich urzyć do RISa poniewarz zakładałem początkowo Irlandzkie Ciemności z FM ale nie ma ich w sklepie, z resztą innych płynnych odpowiadajcych temu stylowi też nie znalazłem, w związkiu z czym zstanawiam się czy nie urzyć Danstar Nottingham, z których wcześniej przygotowałbym strter. Co o tym myślicie, czekam na uwagi i rady:)

Link to comment
Share on other sites

Andy1856 uwierz mi nie jestem dmny z tego co napisałem. Czyli co więcej słodów palonych, jeśli zwiększyłbym ilość palonego jęczmienia i zamiast 0.5kg czekoladowego 350-450 użyłbym kilogram czekoladowego 1100-1300? Co wyjdzie z wysłodków to wyjdzie, byle było pijalne:) jak risa wyjdzie 10-12 litrów to też jakoś przeżyje, ewentualnie mogę zwiększyć zasyp ale wtedy będe musiał kombinować na dwa gary.

Link to comment
Share on other sites

5kg Pale Ale Strzegom

1kg Monachijski typ II Strzegom

0,5kg Karmel 100-180 EBC Strzegom

0,5kg CZekoladowy 350-450 EBC Strzegom

0,3 Jęczmień palony Strzegom

To moja propozycja.

RIS ok 15l, ok 25 Blg

Pale Ale Strzegom- 4,8kg

Monachijski typ II Strzegom- 1,5kg

Czekoladowy 350-450 EBC Strzegom- 0,2kg

Jęczmień palony Strzegom- 0,5kg

Płatki owsiane- 0,3kg

Marynka- 60g/60'

zacieranie- 66°/90'

zastanawiam się czy nie urzyć Danstar Nottingham, z których wcześniej przygotowałbym starter- tak bym zrobił.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Ostatnio udało mi się zrobić RIS 25blg i drystout 11blg oba po 20l, ale zasypu było ciut ponad 13kg.

20 litrów, zauważ, że ja na 15 napisałem.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.