Jump to content

Żeberka w sosie piwno-cebulowym


WujekStaszek
 Share

Recommended Posts

Przepis który chciałbym przedstawić jest banalnie prosty i uważam, że każdy, nawet największy kulinarny laik, poradzi sobie z nim :)

 

Składniki:

3 kilogramy żeberek

2 kilogramy cebuli

1 litr piwa (najlepiej ciemne i jasne w proporcji pół na pół)

1 łyżka mąki, tłuszcz do smażenia (olej lub smalec), sól i pieprz

 

Żeberka myjemy, suszymy, kroimy na porcje i grubo nacieramy solą i pieprzem.Następnie kroimy cebulę w sposób raczej dowolny (talarki, pół talarki, kostka, piórka - cebula i tak w większości się rozgotuje) w tym czasie przygotowujemy naczynie do smażenia (ja smażę w brytfance, wszystko w jednym naczyniu, mniej zmywania ;) ). Mocno rozgrzewamy tłuszcz i smażymy żeberka na brązowy kolor. Po obsmażeniu odkładamy żeberka na talerz i smażymy cebulę, również na brązowo. Gdy cebula będzie już gotowa zasypujemy ją mąką aby wchłonęła tłuszcz, wrzucamy żeberka do naczynia (razem z sokami które wypłynęły), zalewamy piwem, zmniejszamy ogień, przykrywamy i...zapominamy na godzinę. :) Po tym czasie sprawdzamy czy mięso jest miękkie. Gotujemy do miękkości, a to zależne jest od grubości mięsa. Generalnie danie najlepsze jest następnego dnia, kiedy cebula się rozgotuje i odda cukier do sosu, a sam sos stanie się gęsty. Dla podkręcenia smaku można dodać trochę musztardy, można też użyć piwa miodowego, albo portera z chilli. :)

W warunkach domowych podaję z kaszą gryczaną i sałatką z buraków, w warunkach imprez na świeżym powietrzu świetnie smakuje i ze zwykłą bułką. :)

Wielką zaletą jest to, że piwo będące tu bardzo istotnym składnikiem smakowym można dobierać do własnych potrzeb i upodobań.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.