Skocz do zawartości

Weryfikacja smoked stouta


zbynieks

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o rady bardziej doświadczonych w stylu, chciałbym osiągnąć w mocy Foreign Extra Stouta, raczej wytrawne

 

20 litrów

 

3 kg pale ale

2 kg whisky bruntal

200 g wędzonego grodziskiego (bo mam resztówkę)

300 g palony jęczmień

300 g czekoladowy ciemny

150 g carafa I

400 płatki jęczmienne

 

Na goryczkę i smak Marynka, na aromat Lubelski, po 40 gram łącznie, IBU koło 40.

 

US O5

 

Rozważam pomysl wrzucenia jednej - dwóch wędzonych kalifornijskich śliwek, ale z prawem czystości to niezgodne (podobnie jak i płatki... :) i może to w kierunku porterowym skręcić.

 

Proszę u uwagi, bo ani nie warzyłem tego, ani też specjalnie za dużo nie piłem. Dzięki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rozważam pomysl wrzucenia jednej - dwóch wędzonych kalifornijskich śliwek,

a to chyba żart?

1. kalifornijskie to sobie chyba sam musisz uwędzić

2. 2 szt. to szkoda sobie psuć sumienie odstępstwem od prawa czystości ;)

 

co do reszty niech się lepsi wypowiedzą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z własnego doświadczenia 1 kilogram whisky jeszcze się wkomponuje, po czasie,

 

ale i tak będzie to piwo specyficzne, no i prawie każdy aromaty przypisze infekcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2kg whisky czyli spalone kable, spalone guma, bandaże, lizol itp.

 

Dla mnie to będzie niepijalne.

z własnego doświadczenia to taka ilość torfu z bruntala to będzie dobre na początek - spalone kable być może tam będą jeśli nie dorzucisz jakiegoś karmelu mocnego. gdyby to był mocny castle to by była inna gadka :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę u uwagi,

Zasyp trochę za mały. 0,5 a nawet 1,0 kg słodu podstawowego bym dorzucił. Drożdże lepsze będą S-04. 2 kg whisky bruntal jednak bym zostawił, w najgorszym razie będziesz miał piwo do długiego dojrzewania.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.