Jump to content

Weryfikacja smoked stouta


zbynieks
 Share

Recommended Posts

Proszę o rady bardziej doświadczonych w stylu, chciałbym osiągnąć w mocy Foreign Extra Stouta, raczej wytrawne

 

20 litrów

 

3 kg pale ale

2 kg whisky bruntal

200 g wędzonego grodziskiego (bo mam resztówkę)

300 g palony jęczmień

300 g czekoladowy ciemny

150 g carafa I

400 płatki jęczmienne

 

Na goryczkę i smak Marynka, na aromat Lubelski, po 40 gram łącznie, IBU koło 40.

 

US O5

 

Rozważam pomysl wrzucenia jednej - dwóch wędzonych kalifornijskich śliwek, ale z prawem czystości to niezgodne (podobnie jak i płatki... :) i może to w kierunku porterowym skręcić.

 

Proszę u uwagi, bo ani nie warzyłem tego, ani też specjalnie za dużo nie piłem. Dzięki

Link to comment
Share on other sites

Rozważam pomysl wrzucenia jednej - dwóch wędzonych kalifornijskich śliwek,

a to chyba żart?

1. kalifornijskie to sobie chyba sam musisz uwędzić

2. 2 szt. to szkoda sobie psuć sumienie odstępstwem od prawa czystości ;)

 

co do reszty niech się lepsi wypowiedzą.

Link to comment
Share on other sites

Z własnego doświadczenia 1 kilogram whisky jeszcze się wkomponuje, po czasie,

 

ale i tak będzie to piwo specyficzne, no i prawie każdy aromaty przypisze infekcji.

Link to comment
Share on other sites

2kg whisky czyli spalone kable, spalone guma, bandaże, lizol itp.

 

Dla mnie to będzie niepijalne.

z własnego doświadczenia to taka ilość torfu z bruntala to będzie dobre na początek - spalone kable być może tam będą jeśli nie dorzucisz jakiegoś karmelu mocnego. gdyby to był mocny castle to by była inna gadka :D

Link to comment
Share on other sites

Proszę u uwagi,

Zasyp trochę za mały. 0,5 a nawet 1,0 kg słodu podstawowego bym dorzucił. Drożdże lepsze będą S-04. 2 kg whisky bruntal jednak bym zostawił, w najgorszym razie będziesz miał piwo do długiego dojrzewania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.