Jump to content

Wpływ żyta na pianę


santa
 Share

Recommended Posts

Tylko lepiej jest lać z szafy.

Tzn.? :)

 

Żyto jak to żyto ;) robi z piwa "olej" więc piana gęsta drobna i długo utrzymująca się :)

Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

Link to comment
Share on other sites

Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

aż takich badań nie robiłem, ale myślę, że tak od 10-15% da się zauważyć większą "lepkość" zacieru.

Link to comment
Share on other sites

Dopytam, bo z żytem jeszcze nie warzyłem, dopiero planuję. Przy jakim procencie zasypu zaczynać być czuć wspomnianą oleistoś?

Duża oleistość jest cechą charakterystyczną i jednocześnie największą zaletą tego piwa, więc nie ma co żałować.

Link to comment
Share on other sites

U mnie w żytniej IPA lanej z kega piana gęsta obfita drobnopęcherzykowa. Zasyp płatków ok 20%. Problemów z filtracją brak. Przy zasypie ok 30% płatków żytnich filtracja minimalnie wydłużona, piana jaka będzie to się dopiero okaże ;) .

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.