Jump to content

Brewing Bad - Domowy Browar


mazmazik
 Share

Recommended Posts

Witam, w związku z tym, że udało mi się kupić garnek 50l i zacząć warzyć piwo z zacieraniem postanowiłem założyć tu temat z zapiskami. Browar założyłem pod koniec września 2014.

Warka 1 AIPA 16 BLG, 17l - ekstrakty
Warka 2 APA 12 BLG, 20l - ekstrakt plus mini zacieranie
Warka 3 Sweet stout 15 BLG, 20l - brewkit plus mini zacieranie
Warka 4 Belgian Dubbel 20 BLG, 21l
Warka 5 Foreigin Extra Stout 17BLG, 21l

Warka 6 American Wheat 13 BLG, 20l

Warka 7 Coffee Extra Stout 16 BLG, 20,5l

Warka 8 Świąteczne 16,5 BLG, 22l

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Warka 4 Belgian Dubbel 20 BLG, 21l

 

Pierwsza warka warzona z procesem zacierania, z zestawu surowców na bazie słodów.

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - karmelowy 300, 400 g

Słodownia Strzegom - karmelowy czerwony, 200 g

Słodownia Strzegom - pilzneński, 5 kg

Słodownia Strzegom - wiedeński, 1 kg

Cukier kandyzowany 500 g

 

Zacieranie

 

64°C - 40 min

72°C - 20min

76°C - podgrzanie do filtracji

 

Filtracja

 

Filtrowałem przy użyciu filtratora z oplotu, tego grubszego. Filtracja przebiegała bardzo sprawnie, zawróciłem jakieś 3-4 litry, ale krótko czekałem na ułożenie złoża. Woda do wysładzania miała jakieś 60°C, bo zapomniałem jej wcześniej podgrzać i podgrzewałem "na wariata" w czajniku. Pomimo tego nie miałem żadnych problemów z filtracją, a filtrat leciał klarowny. Filtracja zajęła mi jakieś 30 min, wysłodziłem do 25l.

 

Chmiele

 

Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l (nie pamiętam ekstraktu), ale dlatego, że długo podgrzewałem i nie przykrywałem garnka.

Perle 7,0% 30 g Gotowanie 60 min Granulat

Spalt 5,5% 15 g Gotowanie 10 min Granulat

 

Drożdże

 

Safbrew T-58

 

Chłodzenie niestety jeszcze w wannie ok. godziny do ok. 25°C, dolałem 2l zimnej wody, i dałem fermentor na kilka godzin do wychłodzonego pomieszczenia do fermentacji. Przy 18°C zadałem drożdże i tak fermentowało piwo przez 4 dni, po tym czasie podniosłem temp. do 20°C i w takiej temp. aktualnie piwo fermentuje.

 

Najbardziej zadowolony jestem z wydajności, bo wyszło mi więcej ekstraktu niż zestaw był przewidziany, największą bolączką jest chłodzenie, dlatego kolejną inwestycją będzie chłodnica z rurki karbowanej. Obawiam się, czy drożdże sobie poradzą z tak mocnym piwem, ale jestem dobrej myśli bo wystartowały po ok 4h, więc chyba są w dobrej formie. Zobaczę do ilu zejdą.

 

AKT1.

Piwo po 2 tyg fermentacji zeszło do 5 BLG. Myślę, że niżej już nie zejdzie. Dzisiaj albo jutro zabutelkuję z dodatkiem 130g cukru w postaci syropu. W smaku trudno ocenić na razie ale zapowiada się dobre piwo. ;]

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Kolego wszystko super ale ogranicz liczbę zer po przecinku bo ",000" bo takiej dokładności to nawet w aptekach nie maja w Polsce :D I ciężko się czyta.

 

Powodzenia i pozdrawiam.

 

poprawione, wyszło tak, bo kopiowałem dane z Brewtarget'a ;]

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Warka 5 Foreigin Extra Stout 17BLG, 21l

 

Druga warta warzona z zacieraniem i drugi zestaw surowców ze sklepu HB.

 

Składniki fermentacji

 

Słodownia Strzegom - pale ale, 5 kg

Słodownia Strzegom - monachijski I, 0,5 kg

Słodownia Strzegom - płatki jęczmienne, 0,4 kg

Słodownia Strzegom - czekoladowy ciemny, 0,25 kg

Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,25 kg

 

Zacieranie

 

- 65°C - 40 min

- 72°C - 30min

- dodanie ciemnych słodów

- 76°C - podgrzanie do filtracji

 

Filtracja

Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

 

Chmiele

 

Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l

Brewers Gold, 50 g, Gotowanie 60 min, Granulat

East Kent Goldings 15 g, Gotowanie 5 min, Granulat

 

Drożdże

 

Safale S-04

 

Piwo aktualnie jest na burzliwej i fermentuje w ok 18-19 stopniach.

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

  • 5 months later...

Warka 6 American Wheat 13 BLG 20l

 

post-9558-0-42756500-1439707888_thumb.jpgpost-9558-0-54162500-1439708122_thumb.png

 

Data warzenia: 20.07.2015

Data zabutelkowania: 08.08.2015

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pszeniczny, 2,5 kg

Słodownia Strzegom - pale ale, 2,5 kg

Zacieranie

- 65°C - 40 min
- 72°C - 30min
- 76°C - podgrzanie do filtracji

Filtracja
Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

Chmiele

Gotowanie 60min
Citra, 15 g, gotowanie 60 min, granulat
Citra, 15 g, gotowanie 10 min, granulat

Citra, 30 g, wyłączenie palnika, granulat

Drożdże

Safale us-05

 

W końcu kupiłem sobie chłodnicę zanurzeniową i teraz chłodzenie to sama przyjemność. W 20-25 min schładzam brzeczke do 20°C. Aktualnie fermentuję w piwnicy gdzie panuje stała temperatura 18°C. Drożdze zadałem do brzeczki o temperaturze 20°C.

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Warka 7 Coffee Extra Stout 16 BLG, 20,5l

 

post-9558-0-38751300-1439743421_thumb.jpgpost-9558-0-20398800-1439743212_thumb.png

Coffee stout na bazie Foregin Extra Stoutu z zestawu surowców z HB.

 

Data warzenia: 21.07.2015

Data zabutelkowania: 16.08.2015

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pale ale, 5 kg
Słodownia Strzegom - monachijski I, 0,5 kg
Słodownia Strzegom - płatki jęczmienne, 0,4 kg
Słodownia Strzegom - czekoladowy ciemny, 0,25 kg
Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,25 kg

 

Dodatki:

100g grubo mielonej kawy ekstrachowanej na zimno przez ok 24h w lodówce.

Zacieranie

- 65°C - 40 min
- 72°C - 30min
- dodanie ciemnych słodów
- 76°C - podgrzanie do filtracji

Filtracja
Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

Chmiele

Gotowanie 60min, odparowało do ok. 19l
Brewers Gold, 50 g, Gotowanie 60 min, Granulat
East Kent Goldings 15 g, Gotowanie 5 min, Granulat

Drożdże

Safale S-04

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Warka 8 Piwo Świąteczne 16,5 BLG, 22l

 

post-9558-0-50627700-1446053984_thumb.jpgpost-9558-0-84758500-1446054007_thumb.png

 

Data warzenia: 04.10.2015

Data zabutelkowania: 18.10.2015

 

Składniki fermentacji

Słodownia Strzegom - pilzneński, 5 kg

Płatki owsiane - 0,4 kg
Słodownia Strzegom - karmelowy 30, 0,3 kg
Słodownia Strzegom - karmelowy 300, 0,2 kg
Słodownia Strzegom - jęczmień prażony, 0,12 kg (mash-out)
Słodownia Strzegom - barwiący, 0,08 kg (mash-out)

 

Zacieranie

- 64°C - 60 min
- 66°C - 30 min
- 74°C - 10 min (dodanie ciemnych słodów)

Filtracja
Wysładzanie do 25l wodą o temperaturze 72-76°C

Chmiele

Gotowanie 120min, odparowało do ok. 19l

60 min:
Marynka, 35 g, granulat

10 min:
Marynka 15 g, granulat

sacharoza 500 g, 

cukier wanilinowy 15 g,

gałka muszkatołowa, 6 g, starta

śliwki suszone, 180 g, posiekane

skórka z 1 pomarańczy, 

goździki 16 szt, całe

imbir 2 g, starty

kolendra 6 g, 

 

Drożdże

Safale T-58

 

Do gotowania uzyskałem 25l brzeczki o gęstości 14 BLG, po gotowaniu odparowało do ok 19,5l (19,5 BLG), uzupełniłem wodą do 22l 16,5 BLG(17 brix). Drożdże zadałem do brzeczki o temp 20°C.

Po tygodniu fermentacji w 17°C przeniosłem piwo do cieplejszego miejsca i fermentuje w 20°C.

 

22l piwa rozlałem z dodatkiem 140g sacharozy. 

Edited by mazmazik
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.