Jump to content

BGSA - butelkowanie


andrzej.b
 Share

Recommended Posts

Witam. Dzisiaj będę butelkował Belgian Golden Strong Ale i mam pytanie, czy dodawać gęstwy i ile w celu lepszego i pewniejszego nagazowania tego piwa. Piwo na cichej stoi w temp. 5st 20 dni i jest już pięknie klarowne smakowo jak na zielone piwo całkiem, całkiem.

Gęstwę mam z drożdży Wyeast 3787 na których robiłem to piwo. Do butelkowania zamierzam dać 150-160g glukozy na 20 l piwa

Link to comment
Share on other sites

Ja do swoich belgów nie dodawałem, a nagazowują się całkiem przyzwoicie, szczególnie, że przynajmniej część z piw jest raczej przeznaczona do dłuższego leżakowania. Inna sprawa, że nie "lagerowałem" ich przed rozlewem w temp. 5C przez 20 dni - rozumiem, że tyle trwało samo leżakowanie, czy ogólnie cały proces fermentacji? Jeżeli całość to bez problemu, jeżeli samo leżakowanie to najlepiej odwołać się do doświadczeń z mocniejszymi lagerami, ja niestety takowych nie posiadam.

Link to comment
Share on other sites

Może nie w temacie dodatku gęstwy a cukru.

Nie wiem do ilu odfermentowało Twoje piwo, ale przy THG dodatek 160g/20l to chyba zbyt dużo. Ja do swojego BDSA dodałem 170g cukru ale na ok. 34l piwa

Link to comment
Share on other sites

Może nie w temacie dodatku gęstwy a cukru.

Nie wiem do ilu odfermentowało Twoje piwo, ale przy THG dodatek 160g/20l to chyba zbyt dużo. Ja do swojego BDSA dodałem 170g cukru ale na ok. 34l piwa

Ale to jest Duuel i powiniem być mocno gazowany nawet do 4 vol a BeerShmit podaje przy 3,0 vol 165g cukru

Link to comment
Share on other sites

8g/l to mimo wszystko sporo - nie bałbym się w jakimś lekkim pszeniczniaku, który i tak zostanie wypity w trzy miesiące, albo przy grodziszu. W stylu, który może poleżeć rok albo i dłużej zostawia to jednak bardzo mały margines jakby drożdże dojadły np. te pół stopnia BLG (bo np. zrobiło im się bardzo ciepło).

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.