Jump to content
Sign in to follow this  
admiro

Temperatura zadania drożdży i rozpoczęnia fermentacji dolnej

Recommended Posts

Czytam ile się da i na 100% nie doczytałem - jaka powinna być ścieżka temperatur zadania drożdży dolnej fermentacji i początku samej fermentacji, proszę o potwierdzenie lub korektę:

 

1) Drożdże suche hydratyzuję w 23°C+-3°C / Starter z suchych lub płynnych utrzymuję w 23°C+-3°C do oznak fermentacji

2) Zadaję mleczko/starter do brzeczki o temperaturze 16-18°C

3) Doprowadzam brzeczkę do temperatury docelowej (przykładowo 12°C) powoli, w ciągu kilku godzin po pokazaniu się pierwszych oznak fermentacji - pianki

 

O ile suche wytrzymają błędy to płynnych jest w starterze mniej i bardziej mogą się zestresować, z drugiej strony w dolnej fermentacji chciałbym jak najkrócej przetrzymywać brzeczkę w temperaturze powyżej optymalnej dla fermentacji. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja osobiście zadaję drożdże w 8°C, samą gęstwę ze startera.

 

Druga szeroko używana procedura to zadanie drożdży w temperaturze pokojowej (możliwie nisko - 16-18*), poczekanie na pierwszą piankę i łagodne schłodzenie do 10*.

 

Co do temperatury drożdży - gęstwa i suche mogą być i w temperaturze pokojowej, ale jeżeli dodajesz pracujący starter, powinien być w zbliżonej temperaturze, powiedzmy do max. 5* róznicy między starterem a brzeczką.

Edited by coder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chłodzę brzeczkę wężownicą do temp. ok. 18°C , bo tak pozwala mi zimą temp. wody w kranie (można bardziej, ale szkoda wody), a następnie zadaję starter z gęstwy, lub z drożdży o tej samej temp. i znoszę do piwnicy 8-12°C . Nie czekam na pierwsze objawy fermentacji. Lepiej wcześniej schłodzić bo i tak przy burzliwej temp. brzeczki wzrośnie ponad temp. otoczenia, a jeśli nie będzie odpowiednio niska to wiadomo estry itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie chodzi mi o to "łagodne schłodzenie", fermentuję w lodówce w której temperaturę mogę ustawić dowolnie i precyzyjnie, i nie wiem wstawienie brzeczki 18°C do lodówki o temp. 10-12°C spowoduje schłodzenie "łagodne" czy raczej programować lodówkę np 18-16-14-12 w jakimś tam odstępach czasu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zazwyczaj lodówki mają na tyle małą moc, że schłodzenie piwa z 18°C do 12°C potrwa kilka czy kilkanaście godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...