Jump to content

Drożdże do Żytniego Wędzonego 13blg


Stibons
 Share

Recommended Posts

Planuję zamówić z TB zestaw surowców do piwa Żytnie Wędzone 13blg. Zestaw jest bez drożdży. Co prawda na stronie produktu są polecane drożdże jakie należy dokupić, ja jednak chciał bym zrobić to piwo na drożdżach Mangrove Jack's. Czy drożdże BRITISH ALE M07 Mangrove Jack's nadzadzą się do tego piwa? Może polecicie jakieś inne, lepsze dla tego piwa? Korci mnie zmiana receptury, ale na razie mam za małe doświadczenie. Można je jakiś delikatnie ztuningować? Dziękuję za wszelkie porady.

Link to comment
Share on other sites

Dzięki za podpowiedzi. Po 3 warkach (a właściwie 1 świadomej tego co robię :)) trudno się w tym wszystkim połapać. Na razie nic nie kombinuje z przepisem. Po jeszcze kilku warkach z zestawów przyjdzie czas na eksperymenty.

Edited by Stibons
Link to comment
Share on other sites

Swoją drogą wybrałeś sobie trudne piwo. Ponad 30% zasypu to słód żytni. Filtracja będzie wyzwaniem.

Głupia sprawa, ale dopiero teraz poczytałem o filtracji zacieru z żytem. Powinienem był poczytać forum przed wybraniem zestawu... Powiem tak - nie zdecydował bym się teraz na taki zestaw, nie na 4 warkę, ale zamówienie już złożone, frycowe trzeba zapłacić. Chciałem dymione piwo, stąd wybór, jutro spróbuję zamienić ten zestaw na SMOKED STOUT, jak się nie da to powalczę z filtracją.

Przeczytałem w jednym z tematów, że ratowano się sitkiem i pieluchą terową, jednak szczegółów procedury nie było. Możecie mi to w 2 zdaniach przybliżyć?

Link to comment
Share on other sites

Chciałem dymione piwo

 

Ach ten Kopyr ;)

 

Mason w swoim wędzonym, żytnim stoucie używał Danstar Nottinghamów i wyszło mu naprawdę fajnie. Co do zasypu żytniego. Nie ma się co stresować - poszukaj na forum info o przerwach przy zacieraniu żyta i przed warzeniem dołóż starań do usprawnienia sprzętu filtrującego. Będzie dobrze. Jak nie wyjdzie to najwyżej zrobisz wędzonego cienkusza jak Brodacz ;)

Link to comment
Share on other sites

U mnie filtracja utknęła w połowie, więc wyciągnąłem rurkę filtracyjną, przepłukałem ją zamieszałem młóto i od nowa filtrowałem, mętny odbiór zawracając.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Przerwa beta-glukanowa, mashout, łuska gryczana do filtracji, owinąć wiadro/gar kocem, co by nie traciło temperatury podczas układania się złoża, a do wysładzania dawać wodę o temperaturze około 80 stopni i zero problemu u mnie było z filtracją piwa, które miało 56% żyta (44 słód żytni, 12 otręby) i konsystencje oleju silnikowego. Wszystko na filtratorze rurkowym z PVC.

Edited by Olo
Link to comment
Share on other sites

jutro spróbuję zamienić ten zestaw na SMOKED STOUT,

Nie rób tego. Żytnie jest świetnym piwem, Filtracja nie jest łatwa, ale jeśli utrzymasz wysoką temperaturę, to będzie dobrze.

Link to comment
Share on other sites

Ach ten Kopyr ;)

Hehe trochę tak... :)

Walcz, nie poddawaj się :D

Jednak spękałem :/ i zamieniłem ten zestaw. Piwo żytnie na pewno uwarzę, ale dam sobie jeszcze trochę czasu, kilka warek. Jak nabiorę większego doświadczenia to się za to wezmę.

Chodzi głównie o czas filtrowania - zablokowanie kuchni na 12 godzin może spowodować niezadowolenie małżonki :D.

Przy okazji pytanko mam - ostatnie piwo (PIPA) filtrowałem ok 1,5h. Czy to standardowy czas, normalny, zbyt długi, za krótki? Zasyp 6kg. Ile Wam się schodzi na filtrowaniu "standardowych" piw?

Link to comment
Share on other sites

Sąsiad robił to piwo (żytnie) ponad rok temu, zaczął w niedzielę o 8:00 skończył o 21:00. Nie pamiętam na jakich drożdżach ale fermentował w dość wysokich temp. Piwo mi totalnie nie smakowało chociaż lubię żyto, wędzonkę średnio.

Link to comment
Share on other sites

[...] filtrowałem ok 1,5h. Czy to standardowy czas, normalny, zbyt długi, za krótki?

No nie żeby zbyt długi, bo różnie to bywa, ale jednak zazwyczaj z taką ilością to trochę szybciej mi schodziło, tak z 15 min. po przelaniu odczekania na ułożenie złoża, no i tak do pół godziny na filtrację, czasami trochę szybciej. Przy tak długim czasie istnieje ryzyko, że zacier się wychłodzi, co wpływa negatywnie na wypłukiwanie cukrów...

Link to comment
Share on other sites

Przy okazji pytanko mam - ostatnie piwo (PIPA) filtrowałem ok 1,5h. Czy to standardowy czas, normalny, zbyt długi, za krótki? Zasyp 6kg. Ile Wam się schodzi na filtrowaniu "standardowych" piw?

 

Moim zdaniem zbędnie długo. Filtracja w około 1l / 1min daje bardzo dobre wyniki wydajnościowe a czas całej filtracja zamyka siię w 30 min dla warek o wybiciu 20l.

 

Odczekanie na ułożenie złoża także jest zbędne, a już na pewno nie trzeba czekać 15 min, właściwie to można filtrację zacząć natychmiast po ostatniej przerwie, podczas spuszczania vorlauf złoże samo się ułoży, trzeba pamiętać tylko aby nie spuścić go "raptownie" (zbyt szybko).

Edited by WiHuRa
Link to comment
Share on other sites

Tak się spodziewałem, że troszkę za długo to filtrowałem. Poprzednie piwo Stout Owsiany filtrowałem znacznie krócej (sądzę, że ok 20 min) i piwo wyszło wodniste, mało treściwe. Pomyślałem, że za bardzo pośpieszyłem się z filtracją stąd takie tempo filtrowania PIPA(y)...

Link to comment
Share on other sites

Poprzednie piwo Stout Owsiany filtrowałem znacznie krócej (sądzę, że ok 20 min) i piwo wyszło wodniste, mało treściwe.

Na to, że wyszło wodniste i mało treściwe wpływ mogło mieć kilkanaście innych czynników, akurat filtracja nie jest tu najważniejsza. Znacznie większe znaczenie ma np. zacieranie, dobór zasypu, itd. ;)

Link to comment
Share on other sites

Wracając do głównego tematu w wątku, dwukrotnie zrobiłem żytnie wędzone. Za każdym razem zasyp wyglądał tak:

25% żytniego

25% wędzonego

50% pale ale

Z filtracją nie miałem problemu, ani razu nie trwała dłużej niż godzinę. Filtruję przez kadź filtracyjną, ale zwiększyłem 2mm wiertłem liczbę otworów trzykrotnie.

A co do drożdży to w obu przypadkach użyłem us-05 i efekt był bardzo przyjemny.

Edited by Pyjotrek
Link to comment
Share on other sites

Przerwa beta-glukanowa, mashout, łuska gryczana do filtracji, owinąć wiadro/gar kocem, co by nie traciło temperatury podczas układania się złoża, a do wysładzania dawać wodę o temperaturze około 80 stopni i zero problemu u mnie było z filtracją piwa, które miało 56% żyta (44 słód żytni, 12 otręby) i konsystencje oleju silnikowego. Wszystko na filtratorze rurkowym z PVC.

Wszystko ok, ale czy dodatek łuski gryczanej, w przypadku żyta, faktycznie pomaga? Pytam na przyszłość.

Link to comment
Share on other sites

Ja robiłem na US-05 i uważam, że są to najlepsze drożdże do wielu piw w tym takiego, które ma oddać bukiet takiego zasypu.

Robię żytnie na WB-06 i wychodzi świetne. A nawet, co mnie samego dziwi, lepsze wychodzi fermentowane w wyższych temperaturach, rzędu 22°.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.