Jump to content

Domowy Browar Piracki


Piracki
 Share

Recommended Posts

Póki co lecą tylko puchy, brak dużego gara a przede wszystkim brak czasu (praca) skutecznie ogranicza warzenie z zacieraniem w domciu.
Póki co popełniłem:
1. Coopers Wheat Beer + suchy ekstrakt Bruntal 1kg, wyszło całkiem niezłe piwko jak na pierwszy raz. Zniknęło w zastraszającym tempie :cool:
2. Coopers English Bitter + suchy ekstrakt Bruntal 1kg i ok 150g cukru. Prawie całe już wypite.

3. Coopers Real Ale + suchy ekstrakt Bruntal 1kg + ok 100g cukru, nastawione 16.01.2015 (12Blg, 23l), 26.01 zlane znad osadu (4Blg), dodane 50g chmielu sybilla, na dochmielenie na zimno, i tak postoi do piątku a potem się zobaczy jakie jest Blg, jak bedzie zbyt wysokie zleje przez pończochę do fermentora z kranikiem aby odcedzić chmiel i potrzymam jeszcze kilka dni a potem w butelki.

4. Wes pszeniczne 1,7kg + ekstrakt pszeniczny Wes 1,7kg (w płynie) + 5 czubatych łyżek glukozy, chcę je zrobić ciut mocniejsze, drożdże Safbrew WB-06 - rozrobiłem w 100ml wody z łyżeczką cukru - w kuflu 500ml, po 20 min zaczęły zwiedzać kuchnię ;) . Nastawione dziś 26.01.15r. ok 14Blg, 21litrów.
Piwko już bulka aż miło a nastawione ok 2godz temu. Drożdże dają radę :okey:

5. Milk Stout 2x wes nachmielony w-05 a'la stout, 0,35kg wes barwiący, 500g laktozy, dodane na 3 ostatnie minuty warzenia, 150g glukozy rozpuszczone w studzącym się słodzie, 40g sybilla, nachmielanie 25min. drożdże Safale S-04. Wyszło 22,8l nastawu, 16Blg z laktozą. 

Póki co to tyle, mam jeszcze ponad 100l wina w dymionach, trzeba to butelkować albo pić (chociaż butelek już sporo leżakuje) aby się sprzęt zwolnił na następne piwko.

Może jakąś APA popełnię, lubię ich smak :P

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

No i rano miałem niezbyt miłą niespodziankę. Drożdżaki takiego apetytu nabrały, że postanowiły wyjść z balonu i pozwiedzać kuchnię. Balon 30l wiec było ok 9l wolnej przestrzeni. Takiej piany jeszcze nie widziałem. Trzeba zapamiętać żeby następnym razem pszeniczniaka na WB-06 robić w balonie 50l ;)

Link to comment
Share on other sites

Sprawdziłem wczoraj Blg w warce nr 3 i nic nie spadło, nadal 4Blg, a stoi już 16 dni. Poczekam jeszcze kilka dni i pakuję w butelki. Balingometr sprawdzony oczywiście na czystej ciepłej wodzie, wskazuje 0.

 

edit. robię FFT dla pewności, do słoiczka odlałem trochę brzeczki i do tego wsypałem 1/3 łyżeczki bayanusów. Zobaczę za 3 dni.

 

Nr 4 czyli pszeniczne, tydzień czasu i nadal bulka. Niech stoi.

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

FFT warki nr 3 wykazało brak spadku Blg, zatem cukier już został cały pożarty przez drożdże, zostało to czego nie mogą zjeść. Butelkuję. Sybilla dała fajny aromat chmielowy, ciekawe czy utrzymie się on w butelkach.

 

Edit: wyszło 43 butelki, do refermentacji poszło 160g glukozy rozpuszczonej w ok 250ml wody.

Niech sobie teraz poleży przynajmniej miesiąc - dwa.

 

Warka nr 4 - pszeniczniak, dalej bulka, już rzadziej ale drożdże pracują nadal nieźle, to już 10 dzień.

 

 

Myślę nad zrobieniem Milk Stout'a oczywiście z ekstraktów, sprzętu nadal brak i prędko nie będzie, są ważniejsze wydatki.

Wracając do planów jeśli ktoś to w ogóle czyta, to może doradzi:

-nachmielony WES ciemny 1,7kg

-niechmielony WES ciemny 1,7kg

-barwiący WES 0,5kg

-drożdze Safale S-04

-laktoza 500g ? - jest sens do puch dodawać? Jeśli tak to kiedy, w którym momencie? Puchy WESa zawsze gotuje 20min, może wtedy?

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

11.02.2015 zmierzyłem *plato pszenicznego (No4), 4Blg, nadal powoli bulka (17ty dzień).

 

Piwko nr 5.

14.02.2015 nastawiono Mleczny Stout (warzenie na 2 gary):

-2x wes nachmielony w-05 a'la stout

-ok 0,35kg wes barwiący

-500g laktozy, dodane na 3 ostatnie minuty warzenia,

-150g glukozy rozpuszczone w studzącym się słodzie,

-40g sybilla, nachmielanie 25min.

-drożdże Safale S-04.

Wyszło 22,8l nastawu, 16Blg z laktozą.

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Nr 4 pszeniczne poszło w butelki 27.02.2015r. Z 14Blg zostało 2,5 czyli jakieś 5.9% alko.

Etykietka na butelki w załaczniku.

 

 

Nr 5 Milk Stout nadal burzliwa.

 

W planach zakup gara 20-25l i warzenie z zacieraniem mojego pierwszego APA.  :beer:  :okey:

post-10981-0-55260800-1425126949_thumb.png

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Zakup gara nie wyszedł, były ważniejsze wydatki, niestety.

Za to zrobiłem 2 nastawy z chmieleniem. Od czegoś trzeba zacząć.

 

12.03.2015 Warka nr 6:

APA - 4,5kg WES jasny, 0,15kg WES pszeniczny, 4g gips piwowarski, 4g mech irlandzki, drożdże US-05.

Chmielenie:

30' 10g green bullet, 10g mosaic, 5g amarillo

20' 10g amarillo, 5g green bullet

10' 10g mosaic, 10g cascade

5' 15g mosaic, 5g amarillo, 5g green bullet

0' 20g cascade, 15g amarillo, 10g green bullet

 

Łącznie poszło 130g chmielu, wyszło ok 40IBU (wg beersmith) i 14Blg przy 25l nastawu, z czego pewnie odpadnie 1,5l syfu - osadów, drożdży itp.

 

Zostało mi 20g green bullet, 15g mosaic, 15g amarillo, 20g cascade, to pójdzie na cichą. Piwo stoi w 16-17 °C.

 

12.03.2015 Warka nr 7:

Pale Ale light 3,5kg WES jasny, 400g glukozy, 2,5g mech irlandzki, 2,5g gips piwowarski, drożdże gozdawa PAY7

Chmielenie:

30' 20g goldings, 15g iunga

5' 10g goldings, 10g iunga

 

Zostało 20g goldings, 25g iunga i to pójdzie na cichą. Piwo stoi w 16-17°C. Nastaw ok 27IBU (wg beersmith) i 15Blg, 20 litrów.

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.