Jump to content

Jaki chmiel do brewkitów - jako dodatek smakowy?


ajc333
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

Jako pierwszą warkę zrobiłem Coppers'a pszeniczne + Malt Extract Light 1,7kg - ogólnie smaczne, tylko mam wrażenie (po 1,5 tygodnia), że za mało cukru dałem do refermentacji (150g) i mniej wyczuwalna jest gorycz (może taki urok tego piwa - nie pijałem go wcześniej). Na drugi nastaw wziąłem Australian Pale Ale + Malt Extract Light 1,7kg, temperatura otoczenia 20-21 st. C. i pytanie mam następujące: który chmiel polecicie, aby otrzymać bardziej wyrazistą gorycz i czy mogę go jeszcze dodać, jak zleję wszystko do drugiego fermentora na klika dni cichej (zrobię wywar - wystudzę i dodam)?

 

Jeśli założymy, że chcę otrzymać piwo o gęstości np. 14 BLG, to czy lepiej użyć ekstraktów słodowych w ilości jaka jest w przepisie i tylko regulować gęstość przez dolewanie wody, czy np. zrobić 23 l brzeczki, a ewentualnie po pomiarach dosłodzić całość? Czy jeśli użyłem ekstraktu w syropie, to dosładzając np. cukrem znacząco pogorszę walory smakowe?

 

Co sądzicie o cukrze inwertowanym (z dodatkiem kwasku cytrynowego)? Czy można go użyć do brzeczki, czy tylko do refermentacji?

 

Czy ktoś używał brewkitów Master Pint, ewentualnie jaki chmiel (np. aromatyczny)można dodać do ich wyrobów: Continental Lager, Lager klasyczny, Czech Pilsner, Pale Ale? Ewentualnie może wogóle nie zawracać sobie głowy tymi wyrobami (chociaż mają fajną cenę w zestawie) i ewentalnie jakie brewkity będą "treściwe"?

Edited by ajc333
Link to comment
Share on other sites

Witam.

no cześć.

 

Jako pierwszą warkę zrobiłem Coppers'a pszeniczne + Malt Extract Light 1,7kg - ogólnie smaczne, tylko mam wrażenie (po 1,5 tygodnia), że za mało cukru dałem do refermentacji (150g) i mniej wyczuwalna jest gorycz (może taki urok tego piwa - nie pijałem go wcześniej).

pszeniczniaki mają 10-25IBU. To nie są piwa goryczkowe.

 

Na drugi nastaw wziąłem Australian Pale Ale + Malt Extract Light 1,7kg, temperatura otoczenia 20-21 st. C. i pytanie mam następujące: który chmiel polecicie, aby otrzymać bardziej wyrazistą gorycz i czy mogę go jeszcze dodać, jak zleję wszystko do drugiego fermentora na klika dni cichej (zrobię wywar - wystudzę i dodam)?

Możesz zrobić tzw. herbatkę chmielową w celu podbicia goryczki, ale nie wiem czy jest sens.

 

Jeśli założymy, że chcę otrzymać piwo o gęstości np. 14 BLG, to czy lepiej użyć ekstraktów słodowych w ilości jaka jest w przepisie i tylko regulować gęstość przez dolewanie wody, czy np. zrobić 23 l brzeczki, a ewentualnie po pomiarach dosłodzić całość? Czy jeśli użyłem ekstraktu w syropie, to dosładzając np. cukrem znacząco pogorszę walory smakowe?

Żeby dostać 23L 14Blg to potrzebujesz jakieś 3.2kg ekstraktu. W takim wypadku faktycznie warto dochmielić na goryczkę (niekoniecznie herbatką) bo goryczka w kitach jest pewnie policzona na 10-11Blg, przy 14 może się wydawac za niska.

 

Co sądzicie o cukrze inwertowanym (z dodatkiem kwasku cytrynowego)? Czy można go użyć do brzeczki, czy tylko do refermentacji?

Stosuję i sobie chwalę, to jest klasyka angielskiego i belgijskiego piwowarstwa. Rezultaty są jednak wytrawne, stąd przepisy na angielskie pale ale często zawierają jeszcze słód karmelowy, dla podbicia pełni.

Link to comment
Share on other sites

 

Żeby dostać 23L 14Blg to potrzebujesz jakieś 3.2kg ekstraktu. W takim wypadku faktycznie warto dochmielić na goryczkę (niekoniecznie herbatką) bo goryczka w kitach jest pewnie policzona na 10-11Blg, przy 14 może się wydawac za niska.

 

 

Goryczka zależy od stylu i raczej liczona jest na objętość

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.