Jump to content
Sign in to follow this  
dentharg

Słabe piwo, choć dobre w smaku

Recommended Posts

Hej!

 

Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA.

 

Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też.

 

Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji

wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l.

 

Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne.

Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego.

 

I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło...

 

Dzieki!

-Marcin

Share this post


Link to post
Share on other sites
Hej!

 

Zrobiłem sobie a'la Grodziskie ze śrutowanych surowców z BA.

 

Starałem się trzymać wszystkie przerwy i odpowiednie temperatury. Warunki fermentacji też.

 

Piwo jest dobre w smaku, nie skisło - ale mocy nie ma żadnej choć wyliczenia wg. skali Ballinga przed i po fermentacji

wskazywały na ok 4%. Po fermentacji zalane w keg 19l.

 

Piwo lane z kega pieni się jak diabli, gęsta piana. W smaku dobre, gorzkie, ale nie kwaśne.

Nie zostawia przykrego posmaku. Delikatny posmak wędzonego.

 

I moje pytanie: co spieprzyłem, że to piwo nie ma mocy? Po wypiciu trzech kufli nawet mnie nie zaświergoliło...

 

Dzieki!

-Marcin

Czytać, kolego, czytać i jeszcze raz czytać. :rolleyes: Grodziskie właśnie ma takie być. Oryginalnie Grodzisz miał poniżej 3% alkoholu. Nie wiem skąd Ci się wzięło te 4%. Czy z przeliczeń czy z pomiaru? Jaki był ekstrakt brzeczki nastawnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czego wymagasz od grodzisza, żeby Cię na ziemię położyły 3 kufle. No chyba, że najpierw każdym z nich walniesz sie w głowę i to solidnie.

Przecież to piwo nie jest mocne. Poczytaj trochę o tym co chcesz osiągnąć. Jak chcesz aby Ci zaświergoliło w głowie to uwarz portera lub tripla.

KOPYR mnie wyprzedził, ale wnioski podobne.

Edited by wena

Share this post


Link to post
Share on other sites

I wszystko jasne. Piwo jest pyszne, ten lekki posmak wędzonego słodu mi pasuje.

 

Spodziewałem się bardzo lekkiego piwa (patrząc po 8 Blg), ale myślałem, że może jednak źle wyszło.

4% mogło wyjść z błędu pomiaru - zależy jak się spojrzy na zatopiony w brzeczce miernik.

 

To mój pierwszy grodzisz, a poprzednie piwo mi skwaśniało - stąd też i niepokój czy czegoś i tym razem nie schrzaniłem.

 

Dzięki!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Chodzi mi o pomiar °Blg brzeczki przed i po odfermentowaniu i obliczenie teoretycznej zawartości alkoholu ze wzoru.

No to z 8blg jest ekstremalnie trudno uzyskać 4% alkoholu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.