Jump to content
Wesoly

Oels Brewery - foto historia budowy

Recommended Posts

Witam!

 

Pod adresem

http://picasaweb.google.com/rafal.wesoly/Browar

umieściłem galerię przedstawiającą poszczególne etapy budowy mojej instalacji piwnej.

Aktualnie instalacja przeszła kilka drobnych modyfikacji.

Chłodnica przeciwbieżna wymieniona została na 20-sto płytowy wymiennik. Wysładzanie odbywa sie przy użyciu KEGa 50l. Woda wypychana jest za pomocą CO2.

Pomiar temperatury odbywa się przy pomocy cyfrowych termometrów DS18B20, zarówno w warzelni jak i podczas fermentacji.

Wyniki zapisywane są do logów, które można później analizować.

W przyszłości planowane jest zainstalowanie mieszadła z motoreduktorem w kadzi zaciernej.

Rozważam również przeróbkę instalacji na ogrzewanie elektryczne.

 

Fotki uporządkowane sa w kolejności chronologicznej.

Zainteresowanych zapraszam do dyskusji.

 

 

Pozdrawiam

 

Wesoły

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już widzę, że będę miał kilka pytań ;) Niestety dopiero wieczorkiem pooglądam szczegółowo fotki i napisze kilka słów.

Wyposażenie robie wrażenie. Gratuluję :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No udało mi się w końcu dorwać do sieci, bo ciekawi mnie bardzo kilka spraw, zwłaszcza że przymierzam się dość ostro do modyfikacji swojego sprzętu.

 

1) Kadż ZW

DSCF0660.jpg

 

Z jakiego powodu zdecydowałeś na to dolne zwężenie i dwa zawory ?

 

 

2) Kadź filtracyjna

DSCF0672.jpg

 

Rozumiem, że zewnętrzna ścianka i wewnętrzna wykonane są z arkusza blachy. W środku pusto ?

 

3) Wkład filtracyjny

DSCF0791.JPG

To mnie powaliło na kolana całkowicie :) Zdradź kto Ci to wykonał :)

 

4) Urządzenie do pomiaru ostatecznego stopnia odfermentowania

DSCF1277.JPG

 

Zaskoczyłeś mnie tym. O co chodzi ?:)

 

Piszesz, że chcesz zmienić zasilanie z gazowego na elektryczne ? Z czym to jest związane, koszty, wygoda czy coś innego ?

 

 

Na początek tyle ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kadź zacierno - warzelna nie zwęża sie na dole. Po prostu na dole nie jest ocieplona ze względu na ogrzewanie gazowe. Kotły wykonane sa ze stali KO, izolacja specjalna wełna wysokotemperaturowa, na wierzchu blacha ALU.

 

Górny zawór służy do spuszczania rzadkiej cześci zacieru przy dekokcie.

 

Wkład filtracyjny wykonany był na laserze CO2. Filtruje sie idealnie, ale niestety wtedy nie miałem odpowiedniej blachy i chyba wykonam drugie sito z blachy 4-5mm grubości.

 

Nie pamiętam w tej chwili jak się nazywa ten szklany wynalazek. Ogólnie chodzi o to aby w 24h odfermentować brzeczkę w celu pomiaru głębokości odfermentowania. Niestety trochę mi się to obiło na górze i aktualnie leży gdzieś w kącie...

 

Na ogrzewaniem elektrycznym się nadal zastanawiam. Po pierwsze trzeba mieć odpowiednie przyłącze energetyczne.

W grę wchodzi płaszcz glicerynowy lub grzałki silikonowe. Z moich obliczeń wynika, ze koszt gazu i prądu będą takie same. Niestety przy gazie 3/4 energii idzie w powietrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro jadę do teścia który ma dość duże doświadczenie z nierdzewką. Pewnie jakieś pytania dodatkowe napiszę ;)

 

A właśnie, bo nie zapytałem o czujniki temperatury - rozumiem, że podłączałeś go do rs232 i zostawiałeś komputer w swoim browarze ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam w sumie dwa obwody pomiaru temperatury. Jeden i drugi na włąsnoręcznie wykonanym interfejcie RS232.

Pierwszy na stałe podłączony do kompa to piwnica z tankami (wykorzystałem kabel telefoniczny, który szedł z piwnicy do domu)

Drugi to warzelnia. Na czas warzenia znoszę do piwnicy starego laptopa aby mieć pomiary online. Czasami zapodaje programik, który wysyła mi SMSa jak temperatura osiągnie odpowiedni poziom ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak czytam i oglądam w wielkim zachwycie i nasuwa mi się jedno pytanie: Robisz piwo na szarszą skale czy tylko na własne potrzeby?? Tak z ciekawości pytam, ja dopiero początkujący jestem ale takie podejście bardzo mi się podoba. By nie tylko ważyć ale i nad sprzętem pomyśleć ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Tylko na własne potrzeby.

To niezłe potrzeby :) Hobbysta z Ciebie pełną gębą :) Podziwiam dla mnie na razie filtrator rurkowy to marzenie i wyzwanie z którym pewnie za 1-2 tygodnie się zmierzę :) Tak że na takie sprzęty to najwcześniej za parę lat ;) Ale już wydzieliłem pomieszczenie w piwnicy :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

szacunek i respekt :) To ja ze swoim kociołkiem i fermentatorem mogę co najwyżej zupę warzyć :) Mniemam, że to cudeńko kilka tysiaczków kosztowało?

Share this post


Link to post
Share on other sites
To ja ze swoim kociołkiem i fermentatorem mogę co najwyżej zupę warzyć :)

Błąd :) Możesz warzyć doskonałe piwo nawet jak masz prosty sprzęt. :) Nie mniej jednak tak dużych warek jak Wesoły nie zrobisz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki stary, pocieszyłeś mnie, bo już w kompleksy popadałem :) Aczkolwiek muszę z dumą przyznać, że w sumie moją produkcję ogranicza jedynie ilość dostępnych butelek, bo czasu warzenia nie liczę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli Ci brakuje butelek idź do skupu tam kupisz bez problemu po 25-28 gr za sztukę. Jk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Osobiście preferuję butelki z zamknięciem patentowym. Ciężko je zdobyć za rozsądną cenę a te które kupuję na Świebodzkim muszę intensywnie czyścić i odkażać ale w tym przypadku warto, bo koszt "pólitrówki" pustej oczywiście :) waha się pomiędzy 1-2 zł za sztukę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Imponująca konstrukcja! Gratuluję!

 

Bardzo podobają mi się ta wmontowane termometry. Na ile pełnią u Ciebie walor estetyczno-klimatyczny a na ile sprawdzają się w akcji (jak się mają te wskazania do wskazań czujników)?

 

W jaki sposób je zamontowałeś? Czy są one wspawane? Czy taki termometr by się nadał - http://www.allegro.pl/item486929455_termometr_kuchenny_masarski_z_sonda.html?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.