Jump to content

Pomoc w poszukiwaniu drożdży


Irokez
 Share

Recommended Posts

Witajcie

 

Jestem początkującym piwowarem i wczoraj wieczorem robiąc swoją drugą warkę (Koelsch) popełniłem podstawowy błąd: nie sprawdziłem drożdży. Warka gotowa (moja pierwsza z zacieraniem, zapach super, 11,8 Blg) ale drożdże mi nie wystartowały :( Warka została zlana do fermentora, szczelnie zamknięta i stoi w temperaturze 2'C czekając na drożdże. Słyszałem, że jest szansa ją jeszcze uratować.

Wobec powyższego problemu poszukuję pomocy i kogoś z okolic Zielonej Góry (w promieniu powiedzmy 50km), który wspomógłby mnie drożdżami do Koelscha, bo szkoda mi pół dnia pracy wylać w kanał. Podjadę, zapłącę i mocno podziękuję.

To jak piwowarzy - pomożecie? ;)

 

Pozdrawiam

I.

Link to comment
Share on other sites

A jakie drożdże Ci nie wystartowały?

Nie masz innych zapasowych ejlów?

To były drożdzę dodane do zestawu z Browamatora - Safbrew S-33. Jak już wspomniałem, dopiero zaczynam zabawę i miałem tylko gotowe zestawy, więc żadnej nadwyżki w produktach nie posiadam.

Edited by Irokez
Link to comment
Share on other sites

Wczoraj wieczorem zaszczepiłeś, a dziś rano już panikujesz? Trzeba było dać im chociaż szansę.

Nie zaszczepiłem, bo nie było czego. Zrobiłem rehydrytację i w ciągu 3 godzin miałem tylko zawiesinę z całym osadem na dnie i dziwnym smrodem.

Przy wcześniejszej warce jak zrobiłem rehydratację, to w ciągu pół godziny drożdże wyłaziły mi z kubka, tutaj została tylko mleczna śmierdząca breja.

Uprzedzając pytania: ważność ich była do lutego 2015.

Link to comment
Share on other sites

No i nie licz na to, że ruszą one w 2 stopniach.

Nie liczę na to, że ruszy coś, co nie zyje, tym bardziej, że nie zostało wlane do brzeczki.

Przeczytaj odpowiedź wyżej (do Gąski).

Edited by Irokez
Link to comment
Share on other sites

No i nie licz na to, że ruszą one w 2 stopniach.

Nie liczę na to, że ruszy coś, co nie zyje.

Przeczytaj odpowiedź wyżej (do Gąski).

Ale w czym jest problem? Co znaczy breja, jak śmierdzi, oceniłes że nie ruszyły po 12h? Jak nie ruszy po 48h to można się poważnie zastanawiać, ale nie po 12h. Podnieś temperaturę do 19st i poczekaj.

 

Edit: doczytalem że ich w ogóle nie zadałeś. Jedne Ci wyjdą ze szklanki inne nie. Zadaj je do brzeczki i normalnie poczekaj, chyba że zalałeś je brudną wodą, albo zbyt ciepłą.

Edited by tml
Link to comment
Share on other sites

Ale w czym jest problem? Co znaczy breja, jak śmierdzi, oceniłes że nie ruszyły po 12h? Jak nie ruszy po 48h to można się poważnie zastanawiać, ale nie po 12h. Podnieś temperaturę do 19st i poczekaj.

Myślisz, że te pół centymetra białego szlamu leżąca na dnie, powyżej półprzezroczysty płyn, który wygląda jak 5 kropel mleka dodane do wody i smród, który ma mało wspólnego z drożdżami jest w stanie mi przefermentować brzeczkę?

Link to comment
Share on other sites

Edit: doczytalem że ich w ogóle nie zadałeś. Jedne Ci wyjdą ze szklanki inne nie. Zadaj je do brzeczki i normalnie poczekaj, chyba że zalałeś je brudną wodą, albo zbyt ciepłą.

Woda czysta, wlana wrząca do szklanki i ochłodzona naturalnie do 25-26 stopni. Nie martwiłbym się gdyby nie ten dziwny zapach i konsystencja. A wlewać nie mam już co, bo drożdże poszły w kanał, dlatego szukam nowych, żeby je zadać.

Link to comment
Share on other sites

Musiałbyś chyba zagotować te uwodnione drożdże by nie żyły, nie dodałeś drożdży a powinieneś, nie wychodzą z kubka jeśli nie mają co jeść.

Poprzednie do ALE rehydratyzowałem w ten sam sposób i wylazły na samej wodzie. Nie miały co jeść a wylazły, niesamowite, nie? :)

Wyglądały zresztą identycznie jak u Kopyra, czyli tak:

Edited by Irokez
Link to comment
Share on other sites

To nazywasz wyjściem z kubka? Tak wyglądają po prostu drożdże, które napęczniały podczas uwadniania. Co innego jakbyś dodał trochę świeżej brzeczki do kubka, wtedy mogłby by wyjść.

Konsystencja była jak na filmie, a na górze było więcej delikatnejszej piany, ilościowo natomiast wyłaziły z kubka. Podać Ci jeszcze czasy kiedy co i w jakich ilościach robiłem, żebyś jeszcze o coś zapytał? Szukam pomocy w zakupie drożdży, więc jeżeli nie chcesz pomóc, to nie pisz proszę.

Link to comment
Share on other sites

W porządku szukaj drożdży w takim razie, które miałeś, a nie zadałeś.

Wolę wywalić złe drożdże niż wylać w kanał całą warkę. Wiesz, każdy ma inne sposoby rozwiązywania problemów ;)

 

Życzę aby kolejne wyszły z kubka.

Dziękuję. Specjalnie dla Ciebie wrzucę zdjęcia z następnej rehydratacji suchych drożdży.

Link to comment
Share on other sites

Ale w czym jest problem? Co znaczy breja, jak śmierdzi, oceniłes że nie ruszyły po 12h? Jak nie ruszy po 48h to można się poważnie zastanawiać, ale nie po 12h. Podnieś temperaturę do 19st i poczekaj.

Myślisz, że te pół centymetra białego szlamu leżąca na dnie, powyżej półprzezroczysty płyn, który wygląda jak 5 kropel mleka dodane do wody i smród, który ma mało wspólnego z drożdżami jest w stanie mi przefermentować brzeczkę?

możesz zrobić jakieś zdjęcie? Czym to śmierdzi? Opisz jak postępowałes przy uwadnianiu.
Link to comment
Share on other sites

możesz zrobić jakieś zdjęcie? Czym to śmierdzi? Opisz jak postępowałes przy uwadnianiu.

Nie mogę zrobić zdjęcia, bo drożdży już nie ma. Pokrótce rehydratyzowałem tak, jak podawał Kopyr w jednym ze swoich odcinków, czyli wlałem wrzątek do przezroczystego kubka, wychłodziłem naturalnie przez godzinę albo i dłużej do 26-27 stopni i wsypałem drożdże. Po kilkunastu minutach zaglądam pod "sreberko" a wszystkie drożdże padły na dno. Płyn w kubku wyglądał jakbym wrzucił do niego łyżeczkę krochmalu: ok. 1cm warstwa białego gęstego osadu i półprzezroczysta, mleczna woda powyżej. Poczekałem jeszcze z 20 minut, ale nic to nie dało. Zamieszałem łyżką - kiszka. Powąchałem zawartość i zapachu drożdży to tam zbytnio nie było, za to poczułem jakieś octowe, kwaśne zapachy. Dałem do powąchania żonie (co z drożdżami walczyła od wielu lat przy pieczeniu chleba, teraz przeszła na zakwas) i ona stwierdziła, że tak jej kilka razy śmierdziały drożdże, które były przeterminowane. Oczywiście chlebki wtedy nie wyszły.

Dałem im jeszcze szansę i dodałem kilka łyżek brzeczki. Zamieszałem i odczekałem jeszcze ze 2 godziny ale to nie miało żadnego wpływu na ich żywot. Wobec braku jakichkolwiek zmian i wyczuwalnego dziwnego zapachu smrodu, drożdże (a raczej ich nieżyjący roztwór) puściłem w kanał.

Link to comment
Share on other sites

I dobrze zrobiłeś, ja raz wlałem podejrzane drożdże do brzeczki i potem wylewałem wszystko razem. Lepiej stracić 10zł na drożdżach niż dzień pracy i kilkadziesiąt złotych na surowcach.

Link to comment
Share on other sites

Jak śmierdziały octem to faktycznie do wyrzucenia, tylko to dziwne, żeby zamknięta paczka drożdży okazała się być zepsuta. Wyglądem uwadnianych drożdży już bym się nie sugerował, bo potrafią wyglądać różnie. Już kończę OT. Niestety do Zielonej mam 150km.

Link to comment
Share on other sites

Następnym razem miej saszetkę lub gęstwę w zapasie. Do gotowca można zawsze coś dokupić.

Teraz już na bank będę miał coś w zapasie. Ale wiesz, jak to jest: jak się zaczyna i kupuje gotowe zestawy to człowiekowi nawet do głowy nie przyjdzie, że coś może nie wypalić. Przecież to GOTOWE I DOBRE ZESTAWY ;)

Link to comment
Share on other sites

Teraz dopiero forum otwarłem. Kiedyś pisałem już na forum. Najszybciej miałeś do brico. tam są drożdże. może nie jakieś konkret, ale coś byś dobrał. ja mam gęstwę ale pszeniczną. Ewentualnie liroy. tam też jest stanowisko winiarskie. może coś by było.

edit.

mam jeszcze jakieś awaryjne z puszki coopers. na 99% górnej fermentacji

Edited by suthum
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.