Jump to content

Dezynfekcja miedzi


fazzou
 Share

Recommended Posts

Nie potrafię znaleźć na forum informacji na temat dezynfekcji miedzi, więc szybkie pytanie - czym dezynfekujecie? Domyślam się, że miedź może reagować z niektórymi związkami używanymi do dezynfekcji, pytanie - z którymi?

Link to comment
Share on other sites

Mnie by się przydało coś na zimno, do dezynfekcji chłodnicy przeciwbieżnej, tak żeby można było roztwór przepuścić, niby można puścić wrzątek przez 15 min, ale to bardzo niepewne rozwiązanie.

Link to comment
Share on other sites

Najlepszy sposób na czyszczenie miedzi.

Potrzebne są: Proszek ajax (500g kosztuje 4,50zł), gąbka , i nasz rączki :)

Nasypuje na gąbkę troszkę proszku otaczam daną gąbką rurkę i ruchami posuwistymi czyszczę.

Po skończonej pracy trwa to ok. 35 minut. gąbka jest czarna jak smoła i trudno jest wypłukać pod bieżącą wodą z kranu.

Chłodnica po takim zabiegu jest lśniąca.

Link to comment
Share on other sites

Mnie by się przydało coś na zimno, do dezynfekcji chłodnicy przeciwbieżnej, tak żeby można było roztwór przepuścić, niby można puścić wrzątek przez 15 min, ale to bardzo niepewne rozwiązanie.

 

To kwasek cytrynowy możesz przepuścić - ja mam zwykłą i mocząc w wiadrze z kwaskiem zaciągałem z 1 strony ustami płyn żeby się napełniła i potem dmuchałem żeby usunąć i tak ze 3 razy. Myślę, że regularne takie zabiegi pozwolą utrzymać ją w bardzo dobrym stanie.

 

Do dezynfekcji chyba zastosowałbym tą samą metodę "zasys/dmuchanie ustami" :)

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

Rurki zamkniętej w wężu w chłodnicy przeciwbieżnej nie wyczyszczę, ale opcję z kwaskiem też muszę przetestować, choćby z ciekawości jak szybko się ona tam brudzi w środku. Z zasysem nie mam problemu, bo się wyposażyłem ostatnio w fajną pompkę do chłodzenia, brakuje tylko sprawdzonej i skutecznej dezynfekcji.

Link to comment
Share on other sites

Alu mu chodzi o dezynfekcje a nie czyszczenie

 

Czyszczenie też mu się przyda :P:)

Do przeciwbieżnej? :)

Wracając do tematu, ja się nie znam ale znalazłem takie coś:

The best sanitizer for counterflow wort chillers is Star San'. It is acidic and can be used to clean copper as well as sanitize. Star San can be left in the chiller overnight to soak-clean the inside.

http://www.howtobrew.com/section1/chapter2-2-2.html

Link to comment
Share on other sites

Do mycia i usuwania czarnego nalotu tlenku tak jak napisał Łukasz, przepuścić przez chłodnicę roztwór kwasku cytrynowego. Do dezynfekcji możesz przepuścić np. roztwór nadwęglanu, ClO2, lub środka na bazie kwasu nadoctowego czyli tego co normalnie używamy. Trzeba tylko uważać żeby nie przesadzić ze stężeniami- szczególnie w przypadku kwasu nadoctowego.

Ja na wlot chłodnicy zakładam wężyk i lejek i do niego wlewam roztwory bez żadnego zasysania czy wydmuchiwania.

Link to comment
Share on other sites

Mam ClO2, ale nawet nie próbowałem, bo myślałem, że to mocny utleniacz, wobec czego miedź po kontakcie zrobi się czarna, ale ja słaby z chemii jestem, będę musiał tego spróbować.

"Nie przesadzić ze stężeniami" rozumiesz jako zastosowanie zwykłego roztworu roboczego, czy mniejsze?

 

GB, może by się i zmieściła, ale trzebaby się najpierw upewnić, że jest cała zalana wodą i nie wiem też jak ten wąż ogrodowy by to wytrzymał, dużo lepszym rozwiązaniem będzie roztwór, który wystarczyłoby przepuścić tylko tam, gdzie brzeczka ma kontakt z miedzią.

Edited by fazzou
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.