Skocz do zawartości

Browar ŁośTu


keda

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 2 miesiące temu...

Nr 88

 

Pilzneński 3.5 kg

Monachijski 0.5 kg

Carahell 0,30 kg

 

 

Zacieranie:

62° C - 40 min

72 - 20 min

- 75' - 10 min i filtracja

 

Gotowanie 90 min

Marynka 20g -90 min

saaz -25g -10 min

 

 

Urquell lager

22l - 12blg

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 89

 

Pilzneński 2.8 kg

Monachijski 1.2 kg

karmelowy jasny 0,30 kg

carared 0,2 kg

 

 

Zacieranie:

62° C - 30 min

72 - 40 min

- 75' - 10 min i filtracja

 

Gotowanie 70 min

Herkules 18g -70 min

hallertauer spalter -20g -10 min

 

 

bohemian lager

23l - 13blg

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 90

Porter bałtycki

planowany w tym tygodniu, na razie przygotowane słody

 

Wiedeński 3 kg

Monachijski II 1 kg

Monachijski 2 kg

Pilzneński 2 kg

pszeniczny 0,5 kg

Karmelowy jasny 0,7 kg

Karmelowy ciemny strzegom 0,2 kg

 

Carafa I - 0,25 kg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Porter

zacieranie:

62 oC - 30 min

72 oC- 40 min

75 - dodanie słodów barwiących i filtrowanie

 

gotowanie 75 min

marynka - 25 g - 75 min

lubelski - 20 g - 10 min

 

Wyszło 23 l - 22 Blg

Bohemian lager - świeża gęstwa

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 91

 

Wiedeński 1,5 kg

Pilzneński 3 kg

caramunich 0,1 kg

carared 0,2 kg

 

zacieranie:

62 oC - 20 min

72 oC- 40 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 60 min

magnum - 23 g - 60 min

Hallertau Mittelfrueh - 20 g - 10 min

 

 

Wyszło 23 l - 13 Blg

Bohemian lager

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 92

Maibock

 

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 1,0

Karmelowy jasny 0,4

Pszeniczny 1,0

 

 

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Taurus granulat 20 g - 60

Hallertau Spalter granulat 25 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 24l 15 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 93

 

Wiedeński 0,8 kg

Pilzneński 3,5 kg

caramunich 0,2 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

 

zacieranie:

62 oC - 30 min

72 oC- 40 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 80 min

magnum - 20 g - 80 min

Hallertau Mittelfrueh - 25 g - 10 min

 

 

Wyszło 23 l - 12 Blg

Bohemian lager

 

Planowane 13 blg ale w 2 ostatnich warzeniach spadek wydajności - prawdopodobnie słód pilzneński ze Strzegomia jest trochę gorszej jakości

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strzegom na niższą ekstraktywność niż Weyermann czy Litovel. Trzeba na warkę 20l dodać około 0,5-0,8 kg więcej.

Wcześniej też go używałem i wszystko było w normie, dopiero ostatnio kupiony jest trochę gorszy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 94

 

Monachijski 0,5 kg

Pilzneński 4 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

 

zacieranie:

62 oC - 20 min

72 oC- 60 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 70 min

magnum - 20 g - 70 min

Saaz - 25 g - 10 min

 

Wyszło 23 l - 13 blg

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 95

 

Monachijski 0,5 kg

Pilzneński 4 kg

Wiedeński 0,2 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

carared 0,2 kg

 

zacieranie:

62 oC - 14 min

72 oC- 45 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 70 min

Taurus granulat 16 g - 60

Hallertau Spalter granulat 20 g - 10 min

Wyszło 24 l - 14 blg

Bohemian Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 96

 

Monachijski 0,5 kg

Pilzneński 3,6 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

zacieranie:

62 oC - 20 min

72 oC- 45 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 60 min

Hallertau Mittelfrueh - 50 g - 60 min

Hallertau Spalter granulat 20 g - 10 min

Wyszło 22 l - 12 blg

Bohemian Lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nr 97

Pszeniczny 2,2 kg

Pilzneński 1,9 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

zacieranie:

42-25 oC - 20 min

52 - 10 min

60 oC- 30 min

72 oC - 20 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 70 min

 

Hallertau Spalter granulat 25 g - 70 min

Właśnie się chłodzi a potem WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 98

Pszeniczny 2,2 kg

Pilzneński 1,6 kg

Monachijski 0,4 kg (bo brakło pilzneńskiego)

karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

zacieranie:

42-25 oC - 15 min

52 - 10 min

60 oC- 30 min

72 oC - 20 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 60 min

lubelski granulat 25 g - 60 min

WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 99

Pszeniczny 2,2 kg

Pilzneński 1,8 kg

karmelowy jasny 0,2 kg

 

 

zacieranie:

42-25 oC - 15 min

52 - 10 min

60 oC- 40 min

72 oC - 20 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 80 min

lubelski granulat 20 g - 80 min

WB-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Nr 100

 

Pale ale - 4 kg

Wiedeński - 1 kg

karmelowy Strzegom 150 - 0,4 kg

 

 

zacieranie:

67 oC- 60 min

72 oC - 10 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 60 min

Taurus - 20 g - 60 min

Citra 20 g - 10 mim

Amarillo - 15g - 0 min

 

US-05

Wyszło 22 l - 14 blg

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 101

 

Pale ale - 3 kg

Monachijski - 0,8 kg

karmelowy Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Karmelowy stainbach ciemny 150 - 0.15 kg

 

 

zacieranie:

67 oC- 60 min

72 oC - 10 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 60 min

Citra - 20 g - 60 min

Citra 10 g - 10 mim

Amarillo - 20g - 0 min

 

US-05

Wyszło 25 l - 12 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 102

 

Pale ale - 3 kg

Monachijski - 1 kg

karmelowy Strzegom bursztynowy - 0,2 kg

Carabelge - 0.3 kg

 

 

zacieranie:

64 oC- 20 min

72 oC - 50 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 80 min

Marynka - 20 g - 80 min

Cascade 20g - 10 min

 

THG

 

Wyszło 23 l - 12 blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 103

 

Pilzneński - 5 kg

Monachijski - 0,8 kg

karmelowy Strzegom 150 - 0,15 kg

Carabelge - 0.15 kg

 

 

zacieranie:

64 oC- 40 min

72 oC - 30 min

75 - 5 min i filtrowanie

 

gotowanie 80 min

Marynka - 25 g - 80 min

Cascade 10g - 10 min

lubelski 10g - 10 min

kolendra 10 g - 10 min

cukier karmelizowany 0,5 kg - 10 min

 

THG

 

Wyszło 23 l - 18 blg

Edytowane przez keda
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.