Skocz do zawartości

Browar ŁośTu


keda

Rekomendowane odpowiedzi

Nr 47

 

Pilzneński 1,5

Monachijski 2,5

Karmelowy jasny 0,2

Karmelowy ciemny 0,2

 

zacieranie

 

62 C - 20 min

podgrzanie do 72 C i 40min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka granulat 20 g - 60'

Hallertauer Tradition granulat 20 g - 10 min

 

 

22l - 12,5°Blg

 

Drożdże: S-23

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 201
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Nr 48

 

Pilzneński 3,3

Monachijski 1,0

Carared 0,3

 

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka granulat 25 g - 60

Perle granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 21l 14°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 49

 

Pilzneński 3,0

Monachijski 1,0

Karmel pils 0,3

Caramunich 0,2

 

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka granulat 25 g - 60

Hallertauer Tradition granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 23l 12,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka jubileuszowa - zaplanowałeś już co to będzie?

Co roku w okolicach 19 grudnia (mam wtedy imieniny) jest koźlaczek więc tym razem pewnie też :okey:

Może tym razem będzie to koźlak majowy?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna warka jubileuszowa - zaplanowałeś już co to będzie?

Co roku w okolicach 19 grudnia (mam wtedy imieniny) jest koźlaczek więc tym razem pewnie też :)

Może tym razem będzie to koźlak majowy?

Czemu nie - to jedno z moich ulubionych :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 50

 

Kożlak majowy

 

 

Pilzneński 4,0

Monachijski 1,0

Karmelowy jasny 0,4

Pszeniczny 0,8

 

 

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka granulat 25 g - 60

lubelski granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 23l 16 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 51

 

Pilzneński 2,0

Wiedeński 2,2

Karmelowy jasny 0,3

Caramunich 0,2

 

 

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Sybilla granulat 30 g - 60

lubelski granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 23l 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 52

 

Pilzneński klepiskowy Bruntal 4,0

Karmel Pils 0,3

 

zacieranie

 

62 C - 40 min

podgrzanie do 72 C i 20min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Magnum granulat 20 g - 60

Perle granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 23l 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja wrażenia z zacierania Bruntala?

Całkiem niezłe. Wydajność wyszła dobra, mimo że zacierałem w wiekszej niż zwykle ilości wody (około 20l - zwykle około 15) i miałem problemy z filtracją bo uszczelka na kraniku wpuszczała powietrze, gdyby nie to byłoby jeszcze lepiej.

Sam słód jest dobrej jakości, bez zanieczyszczeń.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 53

 

Pilzneński klepiskowy Bruntal 2,5

Monachijski 1,8

Carapils 0,3

Caramunich 0,2

 

zacieranie

 

62 C - 30 min

podgrzanie do 72 C i 30min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Sybilla granulat 40g - 60

Tradition granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 23l 14 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 54

 

Pilzneński klepiskowy Bruntal 3,5

Monachijski 0,5

Carared 0,2

 

 

zacieranie

 

62 C - 40 min

podgrzanie do 72 C i 20 min.

 

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 60 min

Magnum granulat 23g - 60

Tradition granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 23l 12,5 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 55

 

Pilzneński klepiskowy Bruntal 3,6

Monachijski 0,8

carapils 0,3

 

Zacieranie:

 

- 62-65 °C 15'

- Dekokt 1/3 nastawu 72°i 15'

- Dekokt 100° - wrzenie 20'

- całość 72° i 20'

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Magnum granulat 25g - 60

Perle granulat 20 g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 22l 14 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 56

 

Pilzneński klepiskowy Bruntal 3,6

Monachijski 0,6

carared 0,2

karmelowy ciemny 0,1

 

Zacieranie:

 

- 62 °C 30'

- 72° i 30'

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Magnum granulat 8g - 60min

Sybilla granulat 20g -60 min

Tradition 15 g - 10 min

Sybilla 5g - 10 min

 

Bohemian lager

 

Wyszło 22l 13 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nr 57

 

Pilzneński 1,9 kg

Pszeniczny 2,1

karmelowy jasny 0,2

 

Zacieranie:

- 44 °C 15'

- 52 °C 5'

- 62 °C 30'

- 72° i 30'

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Lubelski 20 g - 60min

 

WB-06

 

Wyszło 24l 12 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 58

Belgijskie

 

pale ale 2,5 kg

monachijski typ I 1,0 kg

Abbey Malt 0,3 kg

Carabelge 0,2 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C 20'

- 72° i 50'

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Marynka 22 g - 60 min

Saaz 20 g - 10min

 

Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier

 

 

Wyszło 21L 12 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 59

Belgijskie

 

Pilzneński 6 kg

Cukier - 1 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C 50'

- 72° C 10'

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Marynka 24 g - 60 min

Saaz 20 g - 10min

 

Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier

 

 

Wyszło 22L 20 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 60

witbier

 

Pilzneński 2.3 kg

Pszeniczny 0,7 kg

Płatki pszenne 1.0 kg

Płatki owsiane 0,5 kg

kolendra 15g

curacao 20 g

 

Zacieranie:

Płatki skleikowane 20' w 65°C, 15' 100°C

Dodane słody

- 65 °C 1,5 godz

- 72° C 20'

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Lubelski 35 g - 60 min

curacao + kolendra -10 min

 

Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier

 

Wyszło 23L 12 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 60

Dubbel

 

Pilzneński 4.0 kg

Monachijski 0,5 kg

Special B 0.20 kg

Aroma 0,2 kg

Caramunich 0,2 kg

Karmelowy jasny 0,2

 

Cukier karmelizowany 0,5 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C 20 min

- 72° C 45 min

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Marynka 25 g - 60 min

 

Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier

 

Wyszło 22L 16 Blg

 

Po 24 godz fermentuje w 24°C i zastanawiam się czy przeniesć do zimniejszego pomieszczenia czy zostawić

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 61

Blond

 

Pilzneński 4.5 kg

Carapils 0,3 kg

Caraaroma 0.10 kg

Abbey 0,1 kg

 

Cukier 0,5 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C 35 min

- 72° C 45 min

- 75' filtracja

 

Gotowanie 60 min

Marynka 20 g - 60 min

Lubelski 20 g - 10 min

 

Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier

 

Wyszło 22L 16 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nr 62

Dunkelweizen

 

Pilzneński 1 kg

Monachijski 1 kg

Pszeniczny 2 kg

Carawheat 0.10 kg

Czekoladowy 0,1 kg

 

 

 

Zacieranie:

- 42 °C 20 min

- 62 °C 35 min

- 72° C 40 min

- 75' - czekoladowy - 10 min - filtracja

 

Gotowanie 60 min

 

Lubelski 30 g - 60 min

 

WB-06

Wyszło 24L 11 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nr 63

Dubbel

Poprzedni dubbel się zakaził - kolejne podejście do tematu

 

Pilzneński 3.5 kg

Monachijski 1 kg

Caramunich 0,4 kg

Carafa II - 50 g

Cukier karmelizowany 0,5 kg

 

Zacieranie:

- 62 °C 30 min

- 72° C 30 min

- 75' dodanie Carafa II - 10 min i filtracja

 

Gotowanie 60 min

Marynka 20 g - 60 min

Lubelski - 20 g - 10 min

 

Zymoferm Z035-6-37 Belgisches Trappistenbier

 

Wyszło 20L 16 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Nr 64

 

Pale Ale 4.0 kg

Karmelowy jasny 0,3 kg

 

Zacieranie:

- 67°C 60in

- 72° C 10 min

 

Gotowanie 60 min

Marynka 30 g - 60 min

Lubelski - 25 g - 10 min

 

Safale S-04

 

Wyszło 23L 11 Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.