Jump to content
keda

Browar ŁośTu

Recommended Posts

Chyba przyszedł czas żeby się pochwalić swoim warzeniem ;)

Na początku oczywiście był pancernik z Wesa, a potem jeszcze 2 kolejne. Chyba były pijalne bo zniknęły z piwniczki błyskawicznie.

Kolejne było już zacierane - zdecydowanie lepsze bo zniknęło jeszcze szybciej. :)

W lecie przyszedł czas na piwa pszeniczne. Pierwszy był witbier - w tym wątku http://www.piwo.org/forum/t1518-piwo-jak-obolon-biale.html jest opisane jak był robiony. Kolejny był typowy pszeniczniak, no prawie typowy bo uzyłem gęstwy po witbierze, Brewferm Blanche - wyszło rewelacyjne - żona cały czas pyta kiedy to powtórze.

W zeszłym miesiącu zrobiłem jeszcze jak ja to nazywam piwo "na winie" - czyli co sie nawinie to do piwa (chodzi mi oczywiście o słody i drożdże jakie mi zostały niewykorzystane we wczesniejszych warkach) - wyszło nawet dobre i wcale nie czuć go winem :)

 

Ponieważ ostatnio zrobiło się chłodniej przyszedł czas na dolniaki - w sobotę popełniłem pierwszego i w dodatku pierwszy raz na drożdżach płynnych. Wygląda to tak:

 

Pilzneński 3,8

Karmelowy jasny Strzegom 0,3

Monachijski Litovel 0,5

 

zacieranie:

20' 63-65

40' 72-75

10' 75-78

gotowanie 70'

 

Wyszło 21 l - 14°Blg

 

chmiel:

25 g - marynka - 70 min

25 g Lubelski - 10 min

Drożdże Wyast Budvar Lager - troszkę długawo startowały ale po 36 godzinach jest już fajna czapa piany więc chyba jest dobrze

Edited by keda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Keda fajnie że zacząłeś prowadzić dziennik ;)

Wytrwałości życzę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 12 dniach piwo poszło na cichą - odfermentowało tylko do 6°Blg. Coś leniwe te Budvary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi tak fermentuje piwo na US-05. Ale... do jednego zrobiłem tylko rehydratacje i po 11 dniach ma 15,1 -> 5,5 BLG, do drugiego dałem starter woda:brzeczka 1:1 i do tego pół paczki drożdży i na tym dopalaczu już po 3 dniach mam 14 -> 5 BLG

Share this post


Link to post
Share on other sites

US-5 przy tym to błyskawica. Budvary w saszetce pęczniały 2 dni, później 4 dni w starterze w 20 °C i odfermentowały starter z 10 do 6°Blg, a w brzeczce startowały 36 godzin.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 2 tygodniach na cichej jutro pewnie zabutelkuje. Tylko nie wiem ile dodać cukru do refermentacji.

100 g to będzie za dużo czy w sam raz na 21l :D?

Share this post


Link to post
Share on other sites
100 g to będzie za dużo czy w sam raz na 21l :D?

Odpowiedź będzie standardowa: to zależy. :)

Zależy od tego:

1. do ilu blg odfermentowało piwo. I czy na pewno zakończyło fermentację?

2. w jakiej temperaturze trzymasz?

3. jak mocno chcesz mieć nagazowane?

 

2,4g/but wydaje się być wartością bezpieczną (tyle też podpowiada kalkulator), ale jeśli jest w dalszym ciągu wysoka gęstość (>=4-5°Blg), to ja bym jeszcze zmniejszył.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo odfermentowało do ok. 3.5 °Blg - poszło do butelek ze 100g cukru.

A skoro fermentatory wolne to by ich zapełnić

Warka nr 9 - Pils - 07.11.2009

4 kg Pilzneński

0.3 karapils

Zacieranie

15' - 62°C

45'- 72°C

Gotowanie 90 min

Chmiel:

Marynka 30g - 90 min

Lubelski 20g - 10 min

 

Wyszło 20l - 12°Blg

Gęstwa Budvar Lager z poprzedniej warki, starter 1l z glukozy- tym razem start był błyskawiczny, po 12 godzinach ładna pianka w fermentatorze

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po 18 dniach poszło na cichą - odefermentowało do 4°Blg.

100g cukru w poprzednim piwie to jednak było za dużo - po 3 tygodniach piwo jest przegazowane i musiałem upuszczać gazu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

10/2009 - pszeniczne

Data warzenia: 28.11.2009

Skład:

słód pszeniczny 2 kg

słód pilzneński 2 kg

słód karmelowy jasny 0,3 kg

Zacieranie :

10 " w 44 °C

15 " w 53 °C

30" w 63 °C

30'' w 72 °C

75 - 78°C i wysładzanie 10l wody

Chmiel:

Lubelski 25g na 80 min.

Wyszło 20l 15°Blg - rozcieńczyłem do 22l. Pewnie wyszło około 13 °Blg ale nie chciało mi się mierzyć.

Drozdże: Brewferm Blanche

Edited by keda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 9 po 3 tygodniach cichej poszło do butelek z 70 g cukru.

Nr 10 po 12 dniach burzliwej od razu do butelek ze 150 g cukru.

Dziś kolej na koźlaczka

 

Nr 11/2009

pilźnieński ......................................... 2,3 kg

monachijski ....................................... 2,3 kg

karmelowy jasny ............................................... 0,5 kg

Caramunich ......................................... 0,3 kg

karmelowy ciemny .......................................... 0,2 kg

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min. - taki był plan ale przy 71 zostawiłem przez pomyłkę na małym gazie i poszedłem na spacer z córką.

Wróciłem po 35 min - było 80 °C . Zrobiłem próbę jodową - negatywna. Po wysładzaniu ok 25 l 14,5 °Blg

Zobaczymy co wyjdzie z tej pomyłki. Na razie się chłodzi na balkonie na -14°C

 

chmiele:

(100 min) marynka ............................ 40 g

Share this post


Link to post
Share on other sites

08.01.2010 - koźlak poszedł na cichą

 

Dziś kolej na Pilsa

 

Nr 1/2010

 

pilźnieński ......................................... 3,4 kg

monachijski ....................................... 0,4 kg

zakwaszający ................................. 60 g

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min.

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 15 g + lubelski szyszka 50g - 90'

lubelski szyszka 30 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 13 czyli

 

Nr 2/2010

 

pilźnieński ......................................... 3,2 kg

monachijski ....................................... 0,4 kg

karapils .............................................. 0.2 kg

zakwaszający ................................. 30 g

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 10 g + lubelski szyszka 50g - 90'

lubelski szyszka 30 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

wyszło 20 l - 13°Blg

 

Jako że to nr 13 masa probelmów przy tej warce ale najważniejsze że się udało :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 14 czyli

 

Nr 3/2010

 

pilźnieński ......................................... 3,2 kg

monachijski ....................................... 0,48 kg

karapils .............................................. 0.2 kg

caramunich.......................................... 0.2 kg

 

 

zacieranie 64 C - 15 min

72 C - 45 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 22 g + lubelski szyszka 20g - 90'

lubelski szyszka 30 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

wyszło 20 l - 13°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 15 czyli

 

Nr 4/2010

 

maibock

 

pilźnieński ......................................... 4 kg

pszeniczny ....................................... 1.25 kg

karmelowy jasny .............................................. 0.4 kg

 

 

 

zacieranie

52 C - 10 min

64 C - 30 min

72 C - 50 min.

75-78 - 10 min

 

Gotowanie 90 min

Marynka granulat 25 g - 90'

lubelski szyszka 20 g - 30 min

lubelski granulat - 20 g - 10 min

 

Drożdże - Budvar Lager

wyszło 20 l - 16°Blg

Edited by keda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 12 i 13 zabutelkowane z 60g cukru na 20l, Nr 14 i 15 na cichej więc kolej na kopię warki nr 9, która wyszła rewelacyjnie - szkoda, że już się skończyła

 

Nr 16 (5/2010)

 

4 kg Pilzneński

0.3 karapils

50g zakwaszający

 

Zacieranie

15' - 62°C

45'- 72°C

Gotowanie 90 min

Chmiel:

Marynka 26 g + 10 lubelskiego - 90 min

Lubelski 20g - 10 min

 

Wyszło 22l - 13°Blg

 

Gęstwa Budvar Lager z poprzedniej warki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 17 (6/2010)

 

Koelsch

Zasyp

- słód pilznenski 3,7 kg,

- słód pszeniczny 0,5 kg,

- chmiel Lubelski 45g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 ,

 

Zacieranie

43°C do 66°C 30 minut

66°C 30 minut

70°C 20 minut

78°C filtracja

Chmielenie 70 minut

Lubelski 30 g po 5 min.

Lubelski 15 g po 60 min

 

Wyszło 20l 12.5 °Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 18 (7/2010)

Warzone 11.04.2010

 

Dunkelweizen

 

Zasyp

- słód pilznenski 1,3 kg,

- słód pszeniczny 1,9 kg,

- słód monachijski II 0,6 kg,

- słód Carawheat 0,2 kg,

- Słód pszeniczny czekoladowy 0,05 kg - dodawany po próbie jodowej, przed wysładzaniem

 

- chmiel Lubelski 40g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji WB-06,

 

Zacieranie

46°C 10 minut

53°C 15 minut

63°C 30 minut

72 °C 30 minut

78 i wysładzanie

 

Chmielenie 80 minut

Lubelski 20 g po 10 min.

Lubelski 10 g po 50 min

Lubelski 10g po 70 min

 

Wyszło 23l 11.0 °Blg

Fermentacja burzliwa 8 dni - 18-19 °C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 19 (8/2010)

Pszenica

 

słód pszeniczny- 2,5 kg

słód pilzneński- 1,6

słód carahell- 0,2 kg

chmiel Lubelski (granulat)- 20g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 30 min

72C- 20 min

 

podgrzanie do 78C i filtracja

 

chmielenie:

20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 22l - 12°Blg

Drożdże - Wb-06

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobry przepis (zarówno jeśli chodzi o zasyp jak i zacieranie), ale polecam zrobić takie piwo na płynnych (np 3068), niebo w gębie :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pszenica poszła do butelek z 160 g cukru na 22 l - odfermentowała do 3°Blg po 12 dniach fermentacji burzliwej, cichej nie robiłem. Mam nadzieję, że nie będzie granatów

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 20 (9/2010)

 

Koelsch

Zasyp

- słód pilznenski 3,7 kg,

- słód pszeniczny 0,5 kg,

- chmiel Lubelski 25g (granulat)

- chmiel marynka 10g (granulat),

- drożdże górnej fermentacji Safbrew S-33 ,

 

Zacieranie

43°C do 66°C 30 minut

66°C 30 minut

72°C 20 minut

75°C filtracja

Chmielenie 60 minut

Marynka 10g od początku.

Lubelski 15 g od początku.

Lubelski 10 g po 50 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 21 (10/2010)

 

Pszenica

 

słód pszeniczny- 2,1 kg

słód pilzneński- 1,9

słód carahell- 0,2 kg

zakwaszający 50 g

chmiel Lubelski (granulat)- 20g

 

zacieranie:

42C- 20 min.

53C- 5 min

62C- 30 min

72C- 30 min

 

podgrzanie do 78C i filtracja

 

chmielenie:

20g Lubelskiego od początku gotowania na 60 min.

 

Wyszło 22l - 12°Blg

Drożdże - Wb-06

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nr 22 (11/2010)

Stout owsiany

 

-słód Pale Ale Weyermann 3,2 kg,

- słód karmelowy ciemny 0,3 kg,

- słód Carafa? Typ I 0,2 kg,

- jęczmień palony (roasted barley) Weyermann 0,3 kg,

- płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 25 g (granulat),

- drożdże Safale S-04 11,5g,

 

Zacieranie:

Słody jasne + płatki - 67°C przez 45 min

Dodanie słodów ciemnych i jęczmienia palonego - do 72 °C na 10 min i filtracja

 

Chmielenie

60 min

15 g Marynki po 5 min

10 g po 40 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.