Jump to content

osad


koka
 Share

Recommended Posts

Witam, mija własnie 5 doba ferm. BLG z 13 spadło do 4, a na powierzchni ostał się taki dość mocny osad drozdzowy.( w załączniku zdjęcie.

Czy pomoc mu zamieszaniem aby opadl czy zebrac z góry?Czekać az sam opadnie?

Pozdrawiam.

post-11055-0-97967300-1422009471_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Witam, mija własnie 5 doba ferm. BLG z 13 spadło do 4, a na powierzchni ostał się taki dość mocny osad drozdzowy.( w załączniku zdjęcie.

Czy pomoc mu zamieszaniem aby opadl czy zebrac z góry?Czekać az sam opadnie?

Pozdrawiam.

 

opadnie

Link to comment
Share on other sites

Podstawowa zasada Piwo lubi spokój. Nic się nie bój, ono samo sobie poradzi. Nie mieszaj i nawet nie zaglądaj bez potrzeby. Jak nie wiesz co zrobić, to lepiej nie robić nic, bo zepsuć można łatwo. Jeżeli o Twoje chodzi, to zapewne S-05 użyłeś? One tworzą taką czapę, która nie chce opaść, w tej chwili wszystko wygląda dobrze. Jak będzie czas zlewania na cichą to wtedy pytaj co dalej.

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Z rana temat:

http://www.piwo.org/topic/16677-us05-strajkuja/

Poprzednie:

http://www.piwo.org/topic/954-fermentis-safale-us-05/page__st__60__hl__+czapa%20+dro%C5%BCd%C5%BCowa#entry280478

http://www.piwo.org/topic/16491-czy-fermentacja-przebiega-prawidlowo/page__hl__%2Bpiana+%2Bpo+%2Bfermentacji

 

5 dni to krótko, rozumiem zniecierpliwienie, ale zostaw w spokoju na conajmniej 10-12 dni, a jeżeli nie robisz cichej to 17-20 wszystko ładnie opadnie w tym czasie :)

Link to comment
Share on other sites

Podstawowa zasada Piwo lubi spokój. Nic się nie bój, ono samo sobie poradzi. Nie mieszaj i nawet nie zaglądaj bez potrzeby. Jeżeli o Twoje chodzi, to zapewne S-05 użyłeś? One tworzą taką czapę, która nie chce opaść, w tej chwili wszystko wygląda dobrze. Jak będzie czas zlewania na cichą to wtedy pytaj co dalej.

 

 

Uzyłem Danstar BRY-97 - American West Coast

Link to comment
Share on other sites

Uzyłem Danstar BRY-97 - American West Coast

To są bardzo podobne drożdże, używane zamiennie, więc może i w wyglądzie się "naśladują".

Edited by Jacenty
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.