Jump to content

Prośba o pomoc w stworzeniu receptury APA


Seba667
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie prosba o stworzenie receptury APA, na 12l-15Lmax ze względu na mały garnek

i oczywiscie prosba o temperatury

 

posiadam takie słody jak:

Pale Ale

Monachijski

Wiedeński

Carahel- Bruntal

Karmelowy czerwony

 

Chmiele:

centennial

cascade

chinook

magnum

junga

marynka

lubelski

 

Drożdze US-05 lub S-23

Link to comment
Share on other sites

Ja bym zrobił tak:

100% słód pale, zacierany przez 90 min w 68-66 stopniach

opcjonalnie mashout

 

chmielenie:

na goryczkę chinook albo iunga, co wolisz, na 40 ibu, opcjonalnie magnum

na 15 min po 5g cascade chinook centennial

na 0 min po 10g cascade chinook centennial

na zimno po 15g cascade chinook centennial

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Bo w takim piwie wiele temperaturą nie zawojujesz. Możesz zrobić na koniec mashout czyli podgrzanie do 76C żeby zdezaktywować enzymy i żeby filtracja przebiegała lepiej, choć i tak nie powinna sprawiać trudności.

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Podepnę się pod temat gdyż mam zamiar uwarzyć swoje pierwsze zacierane piwko, pora skończyć z puchami.

W planie mam uwarzenie czegoś w stylu APA.

Target: jasne, słabo goryczkowe piwo, dobrze nachmielone. Ilość ok 20-22 litry nastawu.

 

Oto lista składników w nawiasach dostępna ilość:

 

Słód Pale Ale Strzegom - 2kg (5kg)

Słód Goldpils Vienna Briess - 0.2kg (0.5kg)

Słód Karmelowy 20 EBC Briess - 0.2kg (0.5kg) - nie za jasny?

Płatki jęczmienne 0.4kg

 

 

Chmielenie na delikatną goryczkę, celuję w ok 30IBU, Azacca 50g, Amarillo 50g.

 

Azacca 20g - 30' 

Azacca, Amarillo po 10g - 15'

Azacca, Amarillo po 10g - 5'

Azacca, Amarillo po 10g - 0'

 

Na cichą to co zostało czyli 20g Amarillo.

 

To wszystko chcę zrobić na drożdżach Danstar BRY97 American West Coast Ale yeast.

 

Warzenie:
66°C zadanie składników
64°C - 25 minut
72°C - 25 minut
80°C - wygrzew

Wysładzanie 2 x 5l wody o tem 78°C - wystarczy aby dobrze wysłodzić?

 

Temperatura fermentacji 20 st. albo 16-17 w zależności jak doradzicie, że  będzie lepiej.

 

Proszę o opinię czy dobrze sobie zaplanowałem wszystko aby nie było niespodzianek.

Link to comment
Share on other sites

Jak chcesz jasne piwo to zamień Pale Ale na pilzneński. Płatki w jakim celu dajesz?

Wody do wysładzania na 20 L wychodzi około 15L.

Lepiej fermentować w 16-17 stopniach.

Osobiście zamieniłbym słód Goldpils na słód pszeniczny, ale to moje preferencje.

EDIT: Jeżeli aromat chmielowy ma być wyrazisty to dorzuciłbym 50g i podzielił na whirpool i na zimno.

Edited by MichalW
Link to comment
Share on other sites

Płatki chce dać w celu uzyskania lepszej pienistości piwa. Zapomniałem jeszcze dopisać 4g gipsu i 4g mchu.

Aż tak jasnego piwa nie chcę. Dokupię jeszcze z 200g chmielu, zostanie na następną warkę.

Jedna zrobię jak napisałem a drugą pokombinuję cos innego dodać.

Link to comment
Share on other sites

@Piracki 

 

Mam małe wątpliwości odnośnie ilości słodu jakie chcesz użyć. Od razu zaznaczę, że nie jestem specjalistą i póki co uwarzyłem jedno piwo z pełnym zacieraniem. Wydaje mi się, że 2,4 kg słodu na 22 litry brzeczki spowoduje bardzo mała liczbę Blg początkowego.  Zauważ, że wcześniej scooby_brew podawał ilości dla warki 12 l. Na szybko przeliczyłem podane przez Ciebie ilości w BeerSmith i wyszło mi, że początkowo będziesz miał ok. 5,5 blg, a wartości typowe dla APA to 11 - 14,6 blg. 

 

Tak wyglądają wyliczenia z BeerSmith'a dla podanych przez Ciebie ilości słodu:

 

Zrzut%20ekranu%202015-03-01%2011.14.24.p

 

Używając opcji programu na zwiększenie liczby blg wygenerowałem następujące dane:

Zrzut%20ekranu%202015-03-01%2011.28.53.p

Czyli zmiana jest następująca:

Słód Pale Ale Strzegom - 4,87 kg 

Słód Goldpils Vienna Briess - 0,49 kg

Słód Karmelowy 20 EBC Briess - 0,49 kg

Pytanie tylko co chcesz osiągnąć, bo być może zależy Ci na piwie z małą ilością alkoholu (chociaż nie widzę tego w Twoich postach). Plik do BeerSmitha udostępniłem pod adresem:

https://www.dropbox.com/s/75ioanobltzrt84/Ar-2-1-11_23-52_26470.bsmx?dl=0

Link to comment
Share on other sites

Racja, ilość słodów x2. Dzięki za spostrzegawczość. I tak zamówione mam jak pisałem 5kg pale ale i po 0.5kg pozostałych, więc wystarczy, domówiłem jeszcze pszeniczny i amber. Teraz szukam garnka 25l w przystępnej cenie. Pozdrawiam.

 

Po weryfikacji: 33,7 IBU, 14,5Blg. Na zimno pójdzie jeszcze 40g chmielu Zythos.

mtaye0.jpg

Edited by Piracki
Link to comment
Share on other sites

Ale piwa się da;)

Wystarczy zrobić troszkę większy balling i dolać później do fermentora trochę sterylnej wody. A w garnku 25l można zrobić i 25l piwa, wystarczy to co odparowuje uzupełniać wrzątkiem (żeby nie przerywać gotowania)

Link to comment
Share on other sites

pierwsze 4 słody po 5kg

nastepne 2 słody po 2kg

 

chmieli po 100g

w tym ze chce zrobic warke najlepiej na ok 12-13l (max15L)

24kg słodu na 12-15l warkę, i 800g chmielu  Do tego 12-15l bo masz mały garnek. do samego zacierania potrzebujesz co najmniej 40-45l garnka. 

Chyba że zamiast po 5kg miało być łącznie 5 kg i 2 kg. Do tego łącznie 100g chmielu a nie po 100g? 

Link to comment
Share on other sites

Towar zakupiony, kupiłem chmiele amarillo 50g, mosaic 50g i cascade 50g. Mam nadzieję, że wystarczy na 22l piwa. Jak nie to doradźcie proszę to kupie coś dodatkowo na zimno.

Moja pierwsza APA, nie znam tych chmieli i nie chcę czegoś zwalić. Plan jest taki, goryczka ~30IBU, wieksza chmielowość.

 

150g:
30' 10g mosaic
20' 10g amarillo
10' 10g mosaic 10g cascade
5' 15g mosaic, 10g amarillo
0' 20g cascade, 20g amarillo
 
na zimno 10g amarillo, 20g cascade 15g mosaic
 
Będzie to dobre?
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.