Jump to content

FastFerment plastikowy fermentor stożkowy 30 l


Guest giekon
 Share

Recommended Posts

mega wypas,doliczyć stojaczek i kosmiczny pojemniczek na drożdże no i termometr jeszcze i 7 stówek bez wysyłki

bryyy.... ale piwa w wiadrach można zrobić ,a plusów jakoś nie widać za bardzo

Link to comment
Share on other sites

Zastanów się po co jest stożek w fermentorze, a później po co Ci on w domowym browarze a odpowiedź sama się nasunie, zwłaszcza w kontekście ceny.

 

Wiem doskonale jaką funkcję ma spełniać stożek w fermentatorze. Ceny takowych są dosyć wysokie i dlatego chcę się dowiedzieć czy gra jest wart świeczki w domowych warunkach :)

Przymierzam się do rozszerzenia swojego asortymentu bo obecny już nie starcza i sonduję różne warianty

Link to comment
Share on other sites

Plusem jest to, że zamykasz zawór, odkręcasz ostojnik na drożdże i masz piwo na cichej, które nie stoi na drożdżach. Minusem cena, i problem z włożeniem do lodówki w celu kontrolowania temperatury.

Link to comment
Share on other sites

mega wypas,doliczyć stojaczek i kosmiczny pojemniczek na drożdże no i termometr jeszcze i 7 stówek bez wysyłki

bryyy.... ale piwa w wiadrach można zrobić ,a plusów jakoś nie widać za bardzo

 

Plusów po za odbieraniem "najedzonych" drożdży oczywiście. Nie liczyć tego to zwykłe wiaderko spełni podobną funkcję oczywiście

Stojak można zrobić samemu a ze zbiorniczka zrezygnować - termometr zbędna sprawa moim zdaniem.

Link to comment
Share on other sites

Plusem jest to, że zamykasz zawór, odkręcasz ostojnik na drożdże i masz piwo na cichej, które nie stoi na drożdżach. Minusem cena, i problem z włożeniem do lodówki w celu kontrolowania temperatury.

 

W tym momencie minusy przeważają za "daj sobie spokój = kup zwykłe wiadro" :D

Link to comment
Share on other sites

Plusem jest to, że zamykasz zawór, odkręcasz ostojnik na drożdże i masz piwo na cichej, które nie stoi na drożdżach. Minusem cena, i problem z włożeniem do lodówki w celu kontrolowania temperatury.

 

W tym momencie minusy przeważają za "daj sobie spokój = kup zwykłe wiadro" :D

albo kilka wiader za tą cenę.

Ogólnie myślę że to dobry chwyt marketingowy na zarobienie kasy .

Link to comment
Share on other sites

W przypadku warek 20L faktycznie nie warta skórka wyprawki. Ale dla kogoś, kto warzy 50L i więcej to fajna sprawa. Sam zastanawiam się, czy jeden lub dwa fermentatory stożkowe nie przydałyby się w browarze. Niestety jedno to cena, drugie brak miejsca. A jeśli ktoś mówi, że to tylko chłyt marketingowy to się grubo myli. Gdyby spróbował raz przelewania 100 litrów warki z burzliwej na cichą to by zmienił zdanie.

Link to comment
Share on other sites

Gdyby spróbował raz przelewania 100 litrów warki z burzliwej na cichą to by

przestał robić cichą.

 

A w TB jeszcze taniej...

 

Rozbrajasz mnie. Już nie chodzi o samą cichą, ale o sam rozlew z fermentatora 100L. Jak to sobie wyobrażasz? Samo wstawienie fermentatora 60L na stół (takie warki najczęściej robię) jest już nie lada wyczynem. Czy mam rozlew przeprowadzić z poziomu "0"? Może masz jakiś patent?

Link to comment
Share on other sites

Dobrze wyglądają te fermentory mowa o tych 80l bo te 30 l bezsens , mocno zastanawiam się , ze dwa takie mnie by przydali się . Z kwasiaka cena moim zdaniem grubo 5x a może i więcej . Jak dla mnie super , ale zawsze z bliska warto pomacać .

Edited by czeburaszka710
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.