Jump to content

Dry Stout - pytania


Kuczmen
 Share

Recommended Posts

Witam.

 

W najbliższym czasie planuję uwarzyć pierwsze piwo z procesem zacierania. Wstępny wybór padł na Dry Stout'a z przepisu: http://www.wiki.piwo.org/Dry_Stout_%28Czarnuch%29,_Kamil_Soluch_%28Cartmann%29

 

W przepisie nie sprecyzowano jakich słodów dokładnie użyć. Jako, że jest to piwo bardzo ciemne to wybrałem ciemniejsze wersje, zatem:

- 3 kg pale ale Strzegom 5,5-7,5 EBC

- 1 kg monachijski typ II Strzegom 12-15 ECB

- 0,2 kg czekoladowy 1200 Strzegom 1100 - 1300 °EBC

- 0,35 kg jęczmień palony IREKS

 

Czy wybór ten jest prawidłowy?

 

Kolejny problem to drożdże. Autorzy przepisu proponują drożdże płynne, a ja nie posiadam mieszadła magnetycznego. Czy jest ono konieczne? Z drugiej strony takie drożdże są koszmarnie drogie, więc raczej wolałbym użyć suchych. Czy drożdże Fermentis Safale S-04 będą ok? Czy proponujecie jakieś inne?

 

Myślę, że to już wszystkie pytania. Z góry dzięki za pomoc.

Link to comment
Share on other sites

Jest ok choć może być mocno palone. Mieszadło nie jest konieczne, a jak chcesz suche to s04 będą ok.

 

Dzięki za uwagę. Nie chcę bardzo palonego akcentu. Zatem proponujesz jakieś korekty?

 

Kolejną warką, którą będę warzył też jest dry stout. W moim przypadku przy planowaniu pomocny był ten artykuł --> http://byo.com/stori...4-style-profile

 

Dzięki za link do artykułu, biorę się za lekturę (tyle yerba mate przygotuję) :D

Link to comment
Share on other sites

Na pewno nie jestem jakimś ekspertem w tej dziedzinie, ale wydaje mi się że dodanie słodów palonych dopiero na mashout redukuje paloność, za to zwiększa czekoladowość stoutów.

Wg przepisu słody palone trafiają do gara na ostatnie 10 min. Będzie ok?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.