Jump to content
panta_rei

Butelkowanie nagazowanego piwa

Recommended Posts

Mam ochotę na małą modernizację w Antybrowarze, mam ochotę rozstać się z refermentacją na rzecz butelkowania już nagazowanego piwa. Mam generalnie w planie dwa różne sposoby.

 

1. Gazowanie w kegu po zakończeniu fermentacji i rozlew przeciwciśnieniowy

2. Cicha w kegu, i po cichej rozlew przeciwciśnieniowy

 

Nalewarka przeciwciśnieniowa już "w produkcji" i to nie stanowi żadnego problemu

Problem mam jedynie z tym, jakie ciśnienie utrzymywać w kegach, jeśli chodzi o sztuczne gazowanie to jakby problem jest jedynie taki, że muszę dopasować ciśnienie do temperatury piwa, a to będzie stało w lodówce- 3-5°C, może być nawet niżej. Jeśli w kegu ma być prowadzone dofermentowanie piwa, to dodatkowo powinienem podnieść temperaturę do kilkunastu stopni, i tu ciśnienie trzeba będzie podnieść.

 

Ktoś widział może taką tabelkę z przeliczeniem v/v na bar/°C? A może macie swoje własne doświadczenia z taką materią? Nie cierpię przegazowanych piw, moje ulubione nagazowanie dla ale to 2.2 v/v

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z powodzeniem stosuję gazowanie sztuczne w kegu, refermentacja i późniejszy rozlew jest minej przewidywalny niż zależność temp/ciśnienie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panta_rej, kurde jak ten czas szybko leci... Dopiero co zaczynałeś a teraz masz takie ambitne pomysły. :)

 

To tylko część szatańskiego planu, latem to ja mam zamiar fermentować w stożku chłodzonym... tadaaam... wodą lodową ;-) Kto się nie rozwija ten się cofa!

Jedyne do czego mogę mieć dziś zastrzeżenia w stosunku do mojej produkcji to błędy wynikające z fermentacji, lodówka na jeden fermentor już jest, zamrażarka na 2-3 szt w niedalekiej przyszłości, materiał na stożek już w zasadzie jest, trzeba tylko przysiąść i dokończyć zaczęte plany.

 

http://www.kegerator...ation-table.php

Stopień nagazowania piwa w zależności od ciśnienia i temperatury piwa.

 

Dzięki o Wielki Efendi, tego było mi potrzeba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z powodzeniem stosuję gazowanie sztuczne w kegu, refermentacja i późniejszy rozlew jest minej przewidywalny niż zależność temp/ciśnienie.

Nie będzie z tym problemu, jak się nie nagazuje, to sobie butlę podepnę o dobiję, zastosowanie odpowiednich zaworów (saturator?) załatwi kwestię przegazowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć, ja też od dłuższego czasu zastanawiam się jak nalewać piwo z kega do butelek oprócz nalewarki podciśnieniowej jest jeszcze coś zwane "beergun", https://www.google.pl/search?q=beergun&gws_rd=cr,ssl&ei=Z57AVO6ZJMK4OKqxgTg Popatrz sobie na jego projekty też, bo z tego co widzę nie jest trudny do zbudowania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam,

 

Panta rei jak już będziesz miał ta nalewaczke gotową to wrzuć fotę i napisz ile Cię to kosztowalo. Ja myślałem o takiej:

 

http://www.ebay.com/...=item4ae39768b5

 

Pozdro

Daniel

 

Zrobiłem taką nalewarkę. Chętnie sprzedam :)

 

Panta_rei, a Twoja nalewarka jaka będzie?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

IMO za dużo się wypienia, no i na pewno tracisz więcej nasycenia

 

Witam,

 

Panta rei jak już będziesz miał ta nalewaczke gotową to wrzuć fotę i napisz ile Cię to kosztowalo. Ja myślałem o takiej:

 

http://www.ebay.com/...=item4ae39768b5

 

 

Co to kosztów... sprzedają u nas po 250 zł, widziałem, macałem i... potrafię lepiej ;-) i za mniejsze pieniądze, może dziś pospawam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Panta_rei, a Twoja nalewarka jaka będzie?

 

Ładniejsza, łatwiej obsługiwana w stosunku do tych polskich, zrobiona tak, że linia piwna nie łączy się wewnątrz nalewarki z linią gazową. W ogóle to jest część większego projektu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co to kosztów... sprzedają u nas po 250 zł, widziałem, macałem i... potrafię lepiej ;-) i za mniejsze pieniądze, może dziś pospawam.

 

Panta_rei co Ty chcesz tutaj spawać? :) Wszystko można zrobić opcji "skręcane". Rozkręcenie, wyczyszczenie i ponowne skręcenie trwa kilka minut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panta_rei, a Twoja nalewarka jaka będzie?

zrobiona tak, że linia piwna nie łączy się wewnątrz nalewarki z linią gazową.

 

Hmmm ciekaw jestem jak to zrobisz :) Trzymam kciuki i mam nadzieje, że pochwalisz się efektami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Panta_rei co Ty chcesz tutaj spawać? :) Wszystko można zrobić opcji "skręcane". Rozkręcenie, wyczyszczenie i ponowne skręcenie trwa kilka minut.

 

Przy urządzeniach sanitarnych nie powinno być gwintów. Ja nie będę miał do rozkręcania nic poza ewentualnie zaworem piwnym, który później i tak zostanie wyeliminowany.

zrobiona tak, że linia piwna nie łączy się wewnątrz nalewarki z linią gazową.

 

Hmmm ciekaw jestem jak to zrobisz :) Trzymam kciuki i mam nadzieje, że pochwalisz się efektami.

 

To akurat żaden problem ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słowo się rzekło, kobyłka u płota ;-)

Zawory chwilowo tak dla oka wsadziłem jakieś zwykłe, mosiądzaki. W wersji produkcyjnej będą oczywiście nierdzewne, na gazie będą kulowe 1/4", a na piwie, a na piwie to ja mogę nawet z spawanym klapowym zaszaleć. Choinek też nie będzie, na gazie szybkozłączka, a na piwie... to sie jeszcze zobaczy. Rozmiar dość kompaktowy, ale wbrew pozorom nie została zrobiona do trzymania w ręku, ale może szchwarza nią rozleję tak jak jest ;-)

 

post-6660-0-32165200-1422028722_thumb.jpg

 

post-6660-0-81704100-1422028741_thumb.jpg

 

post-6660-0-74774800-1422028754_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam beerguna i jestem całkiem zadowolony choć dużo jeszcze nie rozlałem.

Ja mam oryginalny blichmann ale ostatnio się pojawiły kopie u chinczyków.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odświeżę stary temat. Posiadam BeerGun od Chińczyka - fajna sprawa, wszystko super. Problem w tym, że nie chcę mi się dla dwóch butelek, które chcę sprezentować uzbrajać całego ustrojstwa i schładzać kegów do ok. 0°C . Dzisiaj nalałem piwo o temperaturze 8°C do butelki prosto z kranu bez żadnej dodatkowej rurki - moje krany mają regulację przepływu - i byłem zdziwiony jak mało piany się wytworzyło i bezproblemowo się to odbyło. Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów - czy nalewanie z kranu tak że cała wolna przestrzeń po nalaniu jest wypełniona pianą, bez uprzedniego przedmuchiwania CO2 mocno naraża piwo na utlenienie? Kontakt z powietrzem jest bardzo krótki z resztą od początku jest niewielka warstwa pianki która chroni powierzchnię piwa podczas nalewania. Pytam bo taki sposób butelkowania nagazowanego piwa jest dla mnie mega wygodny i szybki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja właśnie zakupiłem sobie takiego chińskiego BeerGuna i nie mogę sobie z nim poradzić, nie wiem co robię źle ale zamiast piwa leci mi sama piana do butelki

 

Może napiszę jak to robię...

Keg z piwem jest w lodówce w 5 stopniach, podłączam go pod butle z CO2 i ustawiam ciśnienie i gazu na około 0,5 bar

Pod BeerGuna podłączam drugą butle gazu z ciśnieniem 1 bar i wężyk piwny do KEGa 

Wpuszczam do butelki CO2 przez kilka sekund i pomału otwieram przepływ piwa...leci sama piana

 

Próbowałem już z dłuższym, krótszym wężem piwnym ale to nic nie zmienia

Próbowałem z cieplejszym piwem z innego KEGa , tez to nic nie daje... 

Ciągle zamiast piwa leci piana

 

Jak podłączam KEGa pod kran, jest OK...leci super samo piwo, na końcu dodaje troszkę piany...

Wyjaśnicie mi co robię nie tak???

Share this post


Link to post
Share on other sites

A pod kranem też z ciśnieniemn 0.5 bar lejesz? Może piwo jest mocniej nagazowane niż wynika z 0.5 bar w 5C po prostu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po cichej przelewam piwo do KEGa i gazuje według dostępnej na forum tabelki, przeważnie jest to ciśnienie około 1,2 Bar...gazuje tak 2 tygodnie, później odłączam KEGa i stoi sobie w piwnicy...przed spożyciem wstawiam go do lodówki i daje mu o 0,2 bara wyższe ciśnienie niż podczas gazowania...

 

Edited by jaro_78

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...