Skocz do zawartości

Imperial IPA - Nagazowanie


Pii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

10 Stycznia butelkowałem IIPA 19,5°blg, które finalnie zeszło do 4°blg.

Wg kalkulatora dodałem 110g glukozy na 23,5l. Temperatura stała ok 21°C

Piwo testowane w dniu dzisiejszym było bardzo słabiutko nagazowane, lekki syk na początku, piana wymuszona i w smaku bardzo słabo nasycone.

 

Pytanie czy piwko jeszcze potrzebuje czasu? Czy może ilość surowca była za mała lub drożdże wymęczone nie dają rady?

Czekać i sprawdzać czy interweniować?

 

Dzięki!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

mocne piwa sie dlugo gazują - musisz uświadomić sobie ile tam jest alkoholu i jak nieprzyjazne jest to środowisko dla drożdży - pomijając fakt że jest ich tam już maławo - w końcu nie butelkowałeś gęstwy :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki,

poczekam spokojnie i spróbuję za 2 tygodnie.

Zastanawia mnie jeszcze czy jest możliwe, żeby drożdże nie dojadły środka do refermentacji? Czy zbyt mała ilość drożdży, brak tlenu, wymęczenie drożdży, itp może spowodować, że drożdże nie dojedzą cukru?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moje świąteczne 20°Blg nasycało się bardzo długo - po 3 tyg było ledwie syk pod kapslem. Zirytowany tym postanowiłem nic nie robić - 2tyg później było super!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.