Jump to content

Imperial IPA - Nagazowanie


Pii
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

10 Stycznia butelkowałem IIPA 19,5°blg, które finalnie zeszło do 4°blg.

Wg kalkulatora dodałem 110g glukozy na 23,5l. Temperatura stała ok 21°C

Piwo testowane w dniu dzisiejszym było bardzo słabiutko nagazowane, lekki syk na początku, piana wymuszona i w smaku bardzo słabo nasycone.

 

Pytanie czy piwko jeszcze potrzebuje czasu? Czy może ilość surowca była za mała lub drożdże wymęczone nie dają rady?

Czekać i sprawdzać czy interweniować?

 

Dzięki!

Link to comment
Share on other sites

mocne piwa sie dlugo gazują - musisz uświadomić sobie ile tam jest alkoholu i jak nieprzyjazne jest to środowisko dla drożdży - pomijając fakt że jest ich tam już maławo - w końcu nie butelkowałeś gęstwy :)

Link to comment
Share on other sites

Dzięki,

poczekam spokojnie i spróbuję za 2 tygodnie.

Zastanawia mnie jeszcze czy jest możliwe, żeby drożdże nie dojadły środka do refermentacji? Czy zbyt mała ilość drożdży, brak tlenu, wymęczenie drożdży, itp może spowodować, że drożdże nie dojedzą cukru?

Link to comment
Share on other sites

Moje świąteczne 20°Blg nasycało się bardzo długo - po 3 tyg było ledwie syk pod kapslem. Zirytowany tym postanowiłem nic nie robić - 2tyg później było super!

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.