Jump to content

fiolka1305
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

Potrzebuje informacji na temat mikrobrowarów. Chodzi mi o konkretne ilosci produkowanego piwa zeby browar nazwac juz mikrobrowarem. Czy pod pojeciem mikrobrowaru mozemy okreslic tez np browar restauracyjny czy np. jest to inne okreslenie browaru rzemieslniczego. Bardzo prosze o odpowiedz

Link to comment
Share on other sites

Nie ma rozróżnienia w polskim prawie na browary rzemieślnicze. Otwierając mały browar musisz spełnić te same warunki co zakład w Warce. Jednakże produkując mniejsze ilości masz zniżkę na akcyzie. Pojawił się także zapis, całkiem niejasny, pozwalający na ominięcie dezycji środowiskowej. Szukaj w googlach, to nie boli, albo bezpośrednio w Ministerstwie Finansów, i w MŚ :P

Link to comment
Share on other sites

Szukalam w googlach ale z miezernym skutkiem... Bo mam za zadanie zrobic projekt takiego mikrobrowaru tylko tak mysle.. Bo nie jest okreslone czy to ma byc browar restauracyjny czy poprostu mniejszy browar gdzie produkcja bedzie mniejsza niz w przemysłowym ale piwo bedzie butelkowane itd. Ale chyba pojecia mikrobrowar odnosi sie do tego i do tego. Przynajmiej tak mi sie wydaje.. ; / wiec tu chyba ode mnie zalezy tylko czy wykorzystam jakąs gotowa instalacje powiedzmy do 1000hl i zrobie b. restauracyjny czy ten inny... no takie wlasnie dylematy mam :P

Edited by fiolka1305
Link to comment
Share on other sites

Szukalam w googlach ale z miezernym skutkiem... Bo mam za zadanie zrobic projekt takiego mikrobrowaru tylko tak mysle.. Bo nie jest okreslone czy to ma byc browar restauracyjny czy poprostu mniejszy browar gdzie produkcja bedzie mniejsza niz w przemysłowym ale piwo bedzie butelkowane itd. Ale chyba pojecia mikrobrowar odnosi sie do tego i do tego. Przynajmiej tak mi sie wydaje.. ; / wiec tu chyba ode mnie zalezy tylko czy wykorzystam jakąs gotowa instalacje powiedzmy do 1000hl i zrobie b. restauracyjny czy ten inny... no takie wlasnie dylematy mam :P

 

Robisz projekt browaru i nie wiesz czy to ma być browar restauracyjny, czy browar do produkcji piwa gdzie będzie piwo butelkowane ?

Na twoim miejscu spotkałbym się z inwestorem, i omówił pewnie szczegóły. Skoro nie jesteś pewna, o co kaman. :P

Obyś później nie miała czarnego kotka w worku.

Link to comment
Share on other sites

Tu nie ma żadnego inwestora ... prace pisze o tym ;) mam z góry dany temat, fundusz nieograniczony ;D czy moj projekt bedzie oplacalny czy nie to sie nie dowiem.. no moze jesli sama kiedys otworze ;) musze zrobic wstepne kalkulacje rysunek tylko wlasnie nie wiem czy dobrze zrobilam... poszlam bardziej w strone browaru restauracyjnego gdzie piwo warzone jest na oczach klientow, reszta procesu odbywa sie w innym pomieszczeniu...produkcja 1000hl rocznie.

Link to comment
Share on other sites

aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp?

 

pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd :) zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc :)

Edited by fiolka1305
Link to comment
Share on other sites

Tu nie ma żadnego inwestora ... prace pisze o tym ;) mam z góry dany temat, fundusz nieograniczony ;D czy moj projekt bedzie oplacalny czy nie to sie nie dowiem.. no moze jesli sama kiedys otworze ;) musze zrobic wstepne kalkulacje rysunek tylko wlasnie nie wiem czy dobrze zrobilam... poszlam bardziej w strone browaru restauracyjnego gdzie piwo warzone jest na oczach klientow, reszta procesu odbywa sie w innym pomieszczeniu...produkcja 1000hl rocznie.

Nie wiem jak z roczną produkcją, ale tak jest w browarze widawa, warzelnia na widoku,a leżaki w pomieszczeniu obok.

Link to comment
Share on other sites

aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp?

 

pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd :) zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc :)

Część przydatnych informacji znajdziesz w książce W.Kunze "Technologia piwa i słodu" od strony 603

Link to comment
Share on other sites

aa czyli sama technologia produkcji, bez pomieszczeń itp?

 

pomieszczenia tez... ale rysunek nie jest jakis na poziomie takim jak na budownictwie... poprostu zaznaczone co gdzie jest, odpowiednia skala i glowne elementy narysowane rowniez w skali czyli wedlug schematu technologicznego warzelnia itd :) zuzycie energii, scieki .. wszystko musi byc :)

Część przydatnych informacji znajdziesz w książce W.Kunze "Technologia piwa i słodu" od strony 603

 

juz mam ksiązeczke, tego potrzebowalam ;) dziekuje bardzo

Link to comment
Share on other sites

Możemy uznać, ze mikrobrowar ma warzelnię 5 do 20 hl. Poniżej tego to będzie nanobrowar.

 

Wiem, że ma to marginalne znaczenie... Na Ukrainie (i pewnie innych krajach) otwiera się browary restauracyjne/wyszynkowe (minibrowary) z warzelniami poniżej 5 hl, np. od 1 do 3 hl stawiane przez Heidrich Schulz i nie są to wyjątki jak u nas. Te od 3 do 10 nazywają mikrobrowarami. Nie licząc najmniejszych (2,5 hl) Kaspara większość dostawców w Polsce nie oferuje mniejszych niż 3 hl, aczkolwiek na zamówienie mogą zrobić.

Edited by e-prezes
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.