Jump to content
Sign in to follow this  
IMERGROUP

KEG-Regulator ciśnienia CO2 w zalezności od temperatury piwa.

Recommended Posts

Witam,

 

Ciśnienie CO2 w KEG-u rośnie wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 10stopni spowoduje zrost ciśnienia o ok. 0,8Bar. Powoduje to, że piwo jest bardziej gazowane i leje się z dużą ilością piany z KEG-a!

Ten problem rozwiązali Duńczycy. Ściągam aktualnie regulatory na test do Polski. Urządzenie przynosi duże oszczędności.

Zapraszam wszystkich do dyskusji na ten temat.

 

Udostępnię na forum wyniki testu tego regulatora po przeprowadzeniu prób.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

 

Ciśnienie CO2 w KEG-u rośnie wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 10stopni spowoduje zrost ciśnienia o ok. 0,8Bar. Powoduje to, że piwo jest bardziej gazowane i leje się z dużą ilością piany z KEG-a!

Nieprawda. Ciśnienie w KEGu rośnie ponieważ po pierwsze maleje rozpuszczalność CO2 w piwie. Im cieplejsze piwo, tym mniej jest nagazowane. A pieni się dlatego, że gaz szybko się uwalnia z piwa.

Jak mamy dyskutować o czymś, czego nie widzieliśmy na oczy, czego ponoć nie ma na rynku?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...