IMERGROUP 0 Report post Posted October 11, 2009 Witam, Ciśnienie CO2 w KEG-u rośnie wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 10stopni spowoduje zrost ciśnienia o ok. 0,8Bar. Powoduje to, że piwo jest bardziej gazowane i leje się z dużą ilością piany z KEG-a! Ten problem rozwiązali Duńczycy. Ściągam aktualnie regulatory na test do Polski. Urządzenie przynosi duże oszczędności. Zapraszam wszystkich do dyskusji na ten temat. Udostępnię na forum wyniki testu tego regulatora po przeprowadzeniu prób. Quote Share this post Link to post Share on other sites
darko 53 Report post Posted October 11, 2009 Witam, Ciśnienie CO2 w KEG-u rośnie wraz ze wzrostem temperatury. Wzrost temperatury o 10stopni spowoduje zrost ciśnienia o ok. 0,8Bar. Powoduje to, że piwo jest bardziej gazowane i leje się z dużą ilością piany z KEG-a! Nieprawda. Ciśnienie w KEGu rośnie ponieważ po pierwsze maleje rozpuszczalność CO2 w piwie. Im cieplejsze piwo, tym mniej jest nagazowane. A pieni się dlatego, że gaz szybko się uwalnia z piwa. Jak mamy dyskutować o czymś, czego nie widzieliśmy na oczy, czego ponoć nie ma na rynku? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Pieron 148 1 Items Report post Posted March 11, 2010 I jak -sprawdzileś o co biega? Quote Share this post Link to post Share on other sites