Jump to content

Nazwa robocza


kpt
 Share

Recommended Posts

#7 IIPA

 

 

Słody:

-weyermann pale ale 5kg

-pilzneński 1kg

-crystal 150 EBC 0,5kg

-żytni 1kg

Wszystko na raz.

 

-gips piwowarski 2,5g

 

63C - 40min

72C - 30min

76C - 10min

 

Chmielenie

- marynka 40g 60min

- chinook 25g 30min

- centennial 20g 15min

- simcoe 10g 0min

- centennial 10g 0min

 

-simcoe 30g 80C

 

Zimna:

- chinook 25g

- simcoe 10g

- centennial 20g

 

 

Drożdże Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie Ciemnościi.

 

Początkowo planowałem zacierać w 16L, ale że strasznie trudno się to mieszało, dolałem wody do 20L.

 

W 70' próba jodowa pozytywna.

80' pozytywna.

100' pozytywna.

 

120' w końcu negatywna.

 

Straszne boje z wysładzaniem, dwa razy podgrzewałem, szło jak krew z nosa. Dopiero po odebraniu połowy młóta się udało. Czy w piwach z dużym zasypem to norma?

 

Ostatecznie otrzymałem przed gotowaniem 23L brzeczki 16 BLG.

 

Drożdże (litrowy starter łącznie z przefermentowaną brzeczką) zadane w 25oC ok. 1:00, dłużej nie chciało mi się czekać, aż wystygnie na balkonie. Zakup chłodnicy wychodzi powoli na pierwszy plan... Po chmieleniu i wystudzeniu było 21,5L brzeczki, dolałem 1,5L wody mineralnej. Ostatecznie 23L, 16BLG - litr mniej od zamiarów.F

 

Temperatura otoczenia przy fermentacji ok. 17-18oC, na tym fermentorze nie mam termometru, więc nie wiem jaka w środku.

O 10:00 było już czuć, że drożdże pracują, o 19:00 hulały na całego.

Edited by kpt
Link to comment
Share on other sites

Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA

To, jeśli chodzi o przydatność do IPA.

 

No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA.

 

Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła.

Edited by kpt
Link to comment
Share on other sites

Szczep polecany do piw w stylach : Dry Stout, Irish Red Ale, Foreign Extra Stout, Sweet/milk Stout, Oatmeal Stout, Robust Porter, Imperial IPA

To, jeśli chodzi o przydatność do IPA.

 

No ale co do nazewnictwa, to może faktycznie jest to Rye IPA.

 

Wracając do najważniejszej do mnie kwestii, to czy 13,5% żyta w zasypie może AŻ TAK utrudnić filtrację? Już pszenica mi lepiej szła.

 

Żyto się ciężej filtruje niż pszenicę, więc jak najbardziej może "tak" utrudnić filtrację :)

Edited by Szalas85
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.