Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Numer warki: 42

Nazwa: Szkockie Silne 70/-

Styl: 9B Scottish Heavy 70/-

 

Wielkość warki: 24,20 L

OG: 9,9 Blg

Kolor: 20,4 EBC

IBU: 13,9 IBU

 

Składniki:

3,20 kg Pale Ale

0,10 kg Crystal 150,0 EBC

0,10 kg Monachijski

0,10 kg Pszeniczny

0,05 kg Palony jęczmień

13,00 g Marynka (60 min)

20,00 g Fuggles (5 min)

drożdże London Ale (White Labs #WLP013) Starter 1L

 

Zacieranie:

25 min Maltozowa 62,0 C

35 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 88%

 

Czas 4:50

 

Oczywiście tak duża wydajność wyszła akurat z piwie o niskim ekstrakcie, zamiast zakładanego Blg 9,9 wyszło 11 i musiałem dolać wodę :)

 

 

O oznaczeniu szkockich piw:

 

System szylingów powstał w Szkocji w pierwszej połowie XIX wieku, odnosił się on do ceny fakturowej baryły (hogshead, odpowiednik 242L) piwa ale.

 

Tradycyjnie sprzedawano piwa o oznaczeniu od 40/- do 50/- lekkie i łagodne oraz od 60/- do 90/- dla piw mocnych i eksportowych.

 

Jako ciekawostkę podam, że dzisiejszy ekwiwalent siły nabywczej dla 70 szylingów (3 funty 10 szylingow) z 1830 roku to 1295 zł, czyli 3 zł za półkwartę ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 43

Nazwa: Raz sierpem, raz młotem

Styl: 13F Russian Imperial Stout

 

Wielkość warki: 18,00 L

OG: 21,4 Blg

Kolor: 76,1 EBC

IBU: 61,3 IBU

 

Składniki:

3,50 kg Pilzeński

1,20 kg Monachijski

0,70 kg Pale Ale

0,35 kg Melaidynowy

0,20 kg Caraamber

0,20 kg Palony jęczmień

0,08 kg Palony Żywiecki

55,00 g Marynka (60 min)

0,50 kg Cukier kandyzowany (swoja produkcja)

0,40 kg Cukier

drożdże London Ale (White Labs #WLP013) Starter 2L

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3.1/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 69%

 

Czas 4:40

 

Odparowało w gotowaniu sporo mniej niż założyłem i wyszło 17,5 l zamiast 15, musiałem podratować gęstość syropem z cukru i cukru kandyzowanego, ciekawe co z tego wyjdzie :D

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 44

Nazwa: Zlotowy Oktoberfest

Styl: 3B Oktoberfest/Marzen

 

Wielkość warki: 24,00 L

OG: 13,9 Blg

Kolor: 14,8 EBC

IBU: 24,0 IBU

 

Składniki:

3,20 kg Pilzneński

1,70 kg Monachijski

0,25 kg Carahell

0,10 kg Caramunich TYPE II

 

25,00 g Marynka (60 min)

5,00 g Hallertauer Hersbrucker (5 min)

drożdże German Lager (White Labs #WLP830) Starter 1,5L

 

Zacieranie:

 

30 min Maltozowa 62,0 C

45 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 85%

 

Czas 6 h

 

Wydajność wyższa niż zakładałem w wyliczeniach, ale zmieściło się w widełkach gęstości.

 

Przelane na cichą fermentację:

- No 40 Złote Jubileuszowe po 15 dniach w 18°C końcowa gęstość wyniosła 3,5°Blg

- No 41 100% Pure Monach po 9 dniach w 18°C końcowa gęstość wyniosła 2,6°Blg, bardzo ciekawy kolor wyszedł

- No 42 Szkockie silne 70/- po 8 dniach w 18°C końcowa gęstość wyniosła 1,9°Blg ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj trochę ruchu w browarze:

 

Zabutelkowane i zaetykietowanie:

- Złote Jubileuszowe, po 2 tyg. cichej fermentacji ze 120 g cukru

- 100% Pure Monach, po 2 tyg. cichej fermentacji ze 113 g cukru

- Szkockie Silne 70/-, po 2 tyg. cichej fermentacji ze 80 g cukru

 

Przelane na chichą:

- Raz sierpem, raz młotem FG 4,8°Blg po 19 dniach trochę przedłużonej burzliwej w początkowo 20°C a na końcu 11°C

- Zlotowy Oktoberfest FG 2,4 °Blg po 14 dniach burzliwej w 10°C

 

Lubię jak drożdże mocno flokulują , WLP German Lager zrobiły to pięknie.

 

Złote bardzo obiecujące w smaku, no ale trochę będzie musiało leżakować ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 45

Nazwa: Porter Andrzejowy

Styl: 12C Baltic Porter

 

Wielkość warki: 20,00 L

OG: 18,7 Blg

Kolor: 68 EBC

IBU: 24 IBU

 

Składniki:

3,40 kg Monachijski

2,20 kg Pilzneński

0,40 kg Caramunich TYPE II

0,40 kg Płatki owsiane błyskawiczne

0,30 kg Caraaroma

0,25 kg Melaidynowy

0,20 kg Palony Żywiecki

22,00 g Marynka (60 min)

10,00 g Lublin (15 min)

drożdże German Lager, gęstwa

 

Zacieranie:

15 min Maltozowa 62,0 C

70 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 72%

 

Czas 6 h

 

Podczas warzenia zabutelkowane:

- No 43 Raz sierpem, raz młotem z 90 g cukru

- No 44 Zlotowy Oktoberfest z 160g cukru

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Numer warki: 46

Nazwa: Tmave

Styl: --- Bohemskie Ciemne

 

Wielkość warki: 26,00 L

OG: 12,0 Blg

Kolor: 61 EBC

IBU: 22 IBU

 

Składniki:

2,90 kg Bohemian Pilsener

1,40 kg Monachijski

0,50 kg Carahell

0,25 kg Crystal (150,0 EBC)

0,15 kg Barwiący Strzegom

0,15 kg Carafa Special III

50,00 g Saaz (60 min)

15,00 g Saaz (20 min)

drożdże German Lager WLP830, gęstwa

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 C

45 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 78%

 

Czas 4:45 h

 

Pierwsze warzenie w nowym roku :P

A jutro następne: Pils Niemiecki

 

W Brewtroller mam możliwość "opóźnienia startu" jak przykładowo w zmywarce, samo się zacznie grzać od 7:00.

Woda przygotowana w kadzi zaciernej i kadzi do wysładzania, słody ześrutowane podczas dzisiejszego warzenia.

Jak wstanę rano wsypuję słody, włączam mieszadło i idę na śniadanie :P

Powinno to skrócić proces o jakieś 30-40 minut.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 47

Nazwa: Pilzneńskie

Styl: 2A German Pilsner (Pils)

 

Wielkość warki: 26,50 L

OG: 12,0 Blg

Kolor: 7 EBC

IBU: 36 IBU

 

Składniki:

5,20 kg Pilzneński

40,00 g Marynka (60 min)

15,00 g Hallertauer Hersbrucker (15 min)

15,00 g Hallertauer Hersbrucker (0 min, do chłodzenia)

drożdże German Lager WLP830, gęstwa

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 63,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 80%

 

Czas 4:25 h :)

 

Piwo o podobnych parametrach to wczorajszego, wczorajsza dłuższa przerwa dekstrynowa nie przyniosła wyższej wydajności.

Na pewno sprawdza się to przy dużej ilości słodu monachijskiego lub Pale Ale w zasypie, przy pilzneńskich już nie ma potrzeby przedłużać sckurzania.

 

Drożdże German Lager z WLP tworzą cienki (od 1 cm) kożuszek żółtawej piany, można spokojnie fermentować 27L w standardowym fermentorze.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Błędny opis, prawidłowy w następnym wpisie

 

Numer warki: 48

Nazwa: Hamakowy Lagerek

Styl: w zasadzie brak

 

Wielkość warki: 25,00 L

OG: 11,1 Blg

Kolor: 14 EBC

IBU: 27 IBU

 

Składniki:

4,00 kg Pilzneński

1,30 kg Monachijski

0,25 kg Melaidynowy

30,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (60 min)

30,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (5 min)

drożdże German Lager WLP830, gęstwa

 

Zacieranie:

40 min Maltozowa 63,0 C

20 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 2.8/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 65%

Czas 4:25 h :)

 

To wcale nie miał być Hamakowy Lagerek a Koźlak Majowy ;)

Raz: źle zważyłem słód Pilzneński 4 kg zamiast 5 kg, dwa: obliczenia wody BrewTroller zrobił dla tego 1 kg słodu więcej, przez co wody było za dużo o prawie 2L, a trzy: wyszła jakaś absurdalnie niska wydajność z przyczyn niewyjaśnionych.

No nic, pewnie wyjdzie bardzo dobre lekkie piwo na lato :)

 

W trakcie warzenia zrobiono:

- No 46 Tmave przelane na cichą po 7 dniach fermentacji w 11°C, odfermentowało do 1°Blg

- No 47 Pilzneńskie przelane na cichą po 6 dniach fermentacji w 11°C, odfermentowało do 1°Blg - cuda w browarze :)

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 48

Nazwa: Hamakowy Koźlaczek

Styl: 5A Mailbock/Helles Bock

 

Wielkość warki: 25,00 L

OG: 16,5 Blg

Kolor: 14 EBC

IBU: 26 IBU

 

Składniki:

5,00 kg Pilzneński

1,30 kg Monachijski

0,25 kg Melaidynowy

30,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (60 min)

30,00 g Hellertauer Tradition [6,50 %] (5 min)

drożdże German Lager WLP830, gęstwa

 

Zacieranie:

40 min Maltozowa 63,0 C

20 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 2.8/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 84%

 

Czas 4:25 h

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

cuda w browarze

Tak, wystąpiły cuda w browarze :cool2:

 

Wszystkie wyniki dla warki 48 okazały się błędne przez ... areometr Biowinu.

Oczywiście sprawdziłem jego kalibrację po zakupie, ale nie spodziewałem się, że karteczka w środku może przesunąć się. O 5,5 Blg!

Odkryłem to przypadkowo dzisiaj, sprawdzając gęstość fermentującego piwa - coś mnie podkusiło sprawdzić nieszczęsny areometr w wodzie.

 

Czym to skutkuje:

- No 48 to jednak wyszedł koźlak majowy 16,5°Blg, nazwa uatkualniona na Hamakowy Koźlaczek

- słód jednak musiałem zważyć prawidłowo, inaczej wydajność byłaby bliska 100% a nie standardowych 80%

 

To pozytywy, ale teraz negatywy:

- No 46 Tmave nie odfermentowało do 1°Blg jak w zafałszowanym pomiarze tylko do 7°Blg :)

- No 47 Pilzneńskie nie odfermentowało do 1°Blg jak w zafałszowanym pomiarze tylko do 7°Blg :)

Co teraz zrobić?

Trzymać na cichej z nadzieją, że oba biedne, przedwcześnie pozbawione drożdży piwa odfermentują?

A może zadać od nowa gęstwę i z cichej zrobi się druga burzliwa?

I teraz tak: gęstwę po Koźlaku będę miał pewnie za ponad tydzień - czekać czy dawać jakieś suche z rezerwy?

Kalibrujcie biowinowskie areometry przy każdej okazji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- No 46 Tmave nie odfermentowało do 1°Blg jak w zafałszowanym pomiarze tylko do 7°Blg ;)

- No 47 Pilzneńskie nie odfermentowało do 1°Blg jak w zafałszowanym pomiarze tylko do 7°Blg ;)

Nie wierzę w takie odfermentowanie' date=' kup nowy areometr.[/quote']

Mam 3 szt jeszcze ze stanów sklepowych.

Oczywiście, że nie odfermentowało. To błędne wskazanie areometru (1°Blg) dla obu piw spowodowało, że w trakcie niezakończonej burzliwej przelałem je na cichą fermentację.

 

Edit:

Ładnie jestem dzisiaj zakręcony, w stresie :( zrobiłem odczyt Portera zamiast Tmavego. W Tmavym odczyt 4,7°Blg, te brakujące 2°Blg na cichej powinno odfermentować.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To pozytywy, ale teraz negatywy:

- No 46 Tmave nie odfermentowało do 1°Blg jak w zafałszowanym pomiarze tylko do 7°Blg ;)

- No 47 Pilzneńskie nie odfermentowało do 1°Blg jak w zafałszowanym pomiarze tylko do 7°Blg ;)

Co teraz zrobić?

Trzymać na cichej z nadzieją, że oba biedne, przedwcześnie pozbawione drożdży piwa odfermentują?

A może zadać od nowa gęstwę i z cichej zrobi się druga burzliwa?

I teraz tak: gęstwę po Koźlaku będę miał pewnie za ponad tydzień - czekać czy dawać jakieś suche z rezerwy?

Ja bym dał jak najszybciej jakieś drożdże, jak nie masz gęstwy to choć starter z suchych (paczka na dwa baniaki wystarczy).

Miałem ostatnio podobną sytuację. Straciła się piana to myślałem, że jest po burzliwej a odfermentowanie sprawdziłem dopiero przy zlewaniu na cichą. Piwa stały na cichej chyba dwa tygodnie i fermentacja nie ruszyła ni w ząb (jedna z 13°Blg stanęła na 6,5, druga z 12,5 na 6°Blg). Dopiero starter z saflagerów dofermentował je do końca.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmierzyłem dla porządku wszystkie piwa na cichej:

 

Tmave 4,7°Blg przy celu 2,8°Blg

Pilzneńskie 3,8°Blg przy celu 2,8°Blg

Porter 7°Blg przy celu 5°Blg (zatarte na słodko), widać już przy nim areometr trochę oszukiwał bo pomiar pokazał 4,8°Blg

 

Porter stoi na cichej już prawie 4 tygodnie, ciężko stwierdzić ile w tym czasie dofermentował i czy w ogóle.

 

Poczekam chyba z tydzień i zobaczę odczyty. Jak nic się nie ruszy zadam gęstwę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kalibrujcie biowinowskie areometry przy każdej okazji.

Najlepiej ich wcale nie używać ;)

To prawda ale niestety po którejś warce po ponad 40 warkach udało mi się stłuc porządny areometr z zestawu startowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Sprawdziłem dzisiaj po tygodniu moje przedwcześnie przelane na cichą piwa:

 

Tmave 4,2°Blg przy celu 2,8°Blg - niżej o 0,5 °Blg

Pilzneńskie 3,4°Blg przy celu 2,8°Blg - niżej o 0,4 °Blg

Porter 6,7°Blg przy celu 5°Blg (ale zatarte na słodko) - niżej o 0,3 °Blg

 

Powoli dofermentowuje, zostawię je jeszcze na 2 tygodnie cichej fermentacji.

 

Druga sprawa, jak dobrze liczę to przy objętości 26L odpowiednikiem 160g cukru do refermentacji będzie niedofermentowanie o 0,5°Blg, przy porterze 20L 120g cukru to też 0,5°Blg, jak gęstość nie zejdzie do celu zabutelkuję piwa bez cukru (albo z mniejszą ilością).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj, jest to ryzykowne, piwo (szczególnie mocne) ma prawo niedofermentować o 0.5 Blg powyżej docelowej wartości, i tak już pozostać, drożdże już tego nie zjedzą.

Czyli radzisz dodać surowiec do refermentacji standardowo?

 

Gdzieś w twoich notatkach była informacja o dodawaniu drożdży suchych do refermentacji, chyba 2g na 20 litrów. To u ciebie standardowa praktyka w mocnych piwach czy ogolnie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sam nie wiem co Ci poradzić, mało mam doświadczenia z takimi przypadkami. Może dodaj jakąś symboliczną ilość cukru np. 50g, żeby drożdże mogły sie rozruszać...

 

Gdzieś w twoich notatkach była informacja o dodawaniu drożdży suchych do refermentacji, chyba 2g na 20 litrów. To u ciebie standardowa praktyka w mocnych piwach czy ogolnie?

Tak, dodaję suche drożdże do rozlewu lagerów i do piw bardzo mocnych. Teraz zmniejszyłem dawkę drożdży do 1g, i dodaję drożdże do 1L brzeczki-rezerwy i czekam parę godzin aż zastartują. Czyli zadaję krausen, piwa nagazowują się ekspresowo, po dwóch dniach można pić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 49

Nazwa: Lepszy Duży Witek

Styl: 16A Witbier

 

Asystent: Wojtas :(

 

Wielkość warki: 41,00 L

OG: 11,0 Blg

Kolor: 7 EBC

IBU: 13 IBU

 

Składniki:

 

4,00 kg Pilzneński

3,20 kg Pszenica niesłodowana

1,00 kg Pszeniczny

40,00 g Saaz [3,50 %] (60 min)

30,00 g Hallertauer Hersbrucker [6,50 %] (10 min)

8,00 g Kolendra (15,0 min)

8,00 g Kolendra (5,0 min)

20,00 g Curacao (15,0 min)

25,00 g Curacao (5,0 min)

 

drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) gęstwa

 

Zacieranie:

35 min Białkowa 50,0 C

30 min Maltozowa 62,0 C

30 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Wygrzewanie 75,6 C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 79%

 

Czasu nie mierzyłem bo ta warka była testem HERMSa, już prawie komplet :(

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam. Admiro napisz skąd pochodzi ten przepis na witka, czy to jest Twój - po uwzględnieniu własnych wytycznych. Ja robiłem - pilz, pszenica i płakti jak podają w "sklepie". Mój był bardzo ok, ale jestem bardzo ciekawy Twojego przepisu. Czy degustację planujesz na 7 -ego dnia po zabutelkowaniu. Jestem bardzo ciekawy wyników, będę śledził tego witka. Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.