Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Cydr zabutelkowany z 2,5g glukozy na butelkę.

Odfermentował w tydzień do między 1 a 2 °Blg, dokładnie nie stwierdzę bo sprawdzane aerometrem biowinu (mała menzurka) który pokazuje cuda.

Smak obiecujący :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witaj

 

Czy na fotce na zdjęciu na garze emaliowanym to jest napęd mieszadła? Jeśli tak - to co to jest, chyba nie od wycieraczek?

 

pzdr

flood

Tak choć już nieczynny, silnik nie wytrzymał wilgoci, która dostawała się chyba przez dziurę w pokrywie.

A silnik pochodził z ruskiej podstawy obrotowej do choinki z czasów CCCP :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cydr zabutelkowany z 2,5g glukozy na butelkę.

Odfermentował w tydzień do między 1 a 2 °Blg, dokładnie nie stwierdzę bo sprawdzane aerometrem biowinu (mała menzurka) który pokazuje cuda.

Smak obiecujący :smilies:

2,5 g toż to cydr bez gazu. Cydr się nie pieni jak piwo i nie ucieka z butelki, śmiało można dawać 6-7 g glukozy i granatów nie ma.

 

Jeśli Cię to nieodstrasza to 1 tabletka słodziku na 0.5l ładnie się komponuje :beer:

Edytowane przez kitaferia
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 27

Nazwa: Witbier

Styl: 16A Witbier

 

Wielkość warki: 25,00 L

OG: 11,0 Blg

Kolor: 8,5 EBC

IBU: 16,1 IBU

 

Składniki:

2,00 kg Pale Ale

1,80 kg Pszenica zwykła, rolnicza :D

1,20 kg Pszeniczny

0,10 kg Biscuit Malt

20,00 gm Sybilla (60 min)

15,00 gm Lublin (10 min)

20,00 gm Kolendra (3,0 min)

20,00 gm Curacao (3,0 min)

drożdże Belgian Witbier (Wyeast Labs #3944) Starter 1,6 zdenkantowany

 

Zacieranie:

Dekokcja dwuwarowa, pierwszy war to kleikowanie pszenicy

 

6j10t1.png

 

Woda/Słód = 3/1

 

Zamrożono 2 L rezerwy wysłodzone poza warką.

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 77% z tym, że wyliczenia Beersmith dla kleikowanej pszenicy mogą być błędne, albo słabo się skleikowała.

 

Czas 6:20

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 28

Nazwa: Inglourious Bastard

Styl: 13A Dry Stout

 

Wielkość warki: 27,00 L

OG: 12,3 Blg

Kolor: 68,4 EBC

IBU: 35,3 IBU

 

Składniki:

3,50 kg Pale Ale

1,60 kg Płatki owsiane błyskawiczne

0,50 kg Palony jęczmień

15,00 g Marynka (60 min)

50,00 g Styrian Goldings (60 min)

drożdże Burton Ale (White Labs #WLP023) Starter 1,5L niezdekantowany

 

Zacieranie:

120 min Kompromisowa 67,8 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 2,7/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 82%

 

Podczas zacierania zrobione:

- No 22 Belgian Blond Ale zabutelkowane 165 g glukozy

- No 24 Pils niemiecki zabutelkowany z 146 g glukozy

- No 26 Pils przelany na cichą, FG 3°Blg

 

Wszystko szlo fajnie do momentu filtracji, zaczęło cieknąć w takim tempie, że dałem mu spokój i zająłem się czymś innym. Chyba po 4,5 już się przefiltrowało :smilies: Młóto po takiej dawce płatków miało konsystencję gumy, dlatego tak beznadziejnie wolno szło.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 29

Nazwa: Koźlak Tradycyjny

Styl: 5B Traditional Bock

 

Wielkość warki: 26,50 L

OG: 17,1 Blg

Kolor: 30,2 EBC

IBU: 23,3 IBU

 

Składniki:

3,50 kg Monachijski

3,00 kg Pilzeński

0,50 kg Pale Ale

0,30 kg Caraaroma

0,10 kg Caraamber

27,00 gm Marynka (60 min)

21,00 gm Select Spalt (7 min)

drożdże German Bock Lager (White Labs #WLP833) Starter 1,6L niezdekantowany

 

Zacieranie:

30 min Maltozowa 62,0 C

35 min Dekstrynowa 72,0 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

 

Woda/Słód = 2,8/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 82% (ciekawa rzecz bo wyszło tyle ile ostatnio przy dekokcji Witbiera, zacierane raczej w niższych wartościach powyższych temperatur)

 

Podczas zacierania zrobione:

- No 23 Belgian Tripel przelany na cichą, FG 3,5°Blg po 7 tygodniach :rolleyes:

 

Mam nadzieje, że te drożdże nie uciekają z wiadra bo coś mi ostatnio każde piwo wychodzi pod dekiel :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 30 :P:):)

Nazwa: Świąteczne IPA

Styl: 14A English IPA

 

Wielkość warki: 25,00 L

OG: 16,6 Blg

Kolor: 19,3 EBC

IBU: 47,8 IBU

 

Składniki:

6,50 kg Pale Ale

0,70 kg Caraamber

0,10 kg Carared

50,00 gm Marynka (60 min)

50,00 gm Lublin (10 min)

drożdże Burton Ale (White Labs #WLP023) gęstwa z Dry Stouta

 

Zacieranie:

120 min Kompromisowa 67,8 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

 

Woda/Słód = 2,7/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 77%

 

Czas 5:40

 

Podczas zacierania zrobione:

- No 26 Trabant zabutelkowany, 180 g glukozy

- No 27 Witbier zabutelkowany bez cichej, 180g glukozy, FG 2,8°Blg

- No 28 Inglourious Bastard przelany na cichą, FG 4°Blg

 

Parę ziarenek słodu do dzisiejszej warki zostało przed warzeniem poświęcone w święconce :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 31

Nazwa: Mild

Styl: 11A Mild

 

Wielkość warki: 23,50 L

OG: 9,25 Blg

Kolor: 31,6 EBC

IBU: 17,5 IBU

 

Składniki:

3,00 kg Pale Ale

0,20 kg Karmelowy ciemny Strzegom

0,20 kg Melanoidynowy

0,10 kg Biscuit

16,00 g Marynka (60 min)

16,00 g Perle (10 min)

drożdże Burton Ale (White Labs #WLP023) gęstwa z IPA

 

Zacieranie:

60 min Kompromisowa 69,0 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 82%

 

Czas 4:15 :D

 

Podczas zacierania zrobione:

- No 29 Bock przelany na cichą FG 5,5°Blg

- No 20 Ipa przelane na cichą FG 6°Blg

 

Wczoraj:

- No 28 Inglourious Bastard zabutelkowany, 175g glukozy, nagazowanie 2.5, czarne jak smoła i gorzkie jak nie wiadomo co ;)

- No 23 Tripel zabutelkowany, 177g glukozy, nagazowanie 2.8

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Trochę dzisiaj butelkowałem:

1. Warka No 29 Bock zabutelkowana z 162 g glukozy (2,5 vol)

2. Warka No 30 Świąteczne IPA zabutelkowana z 162 g glukozy (2,5 vol), zeszło jeszcze do 4,6°Blg na cichej

3. Warka No 31 Mild zabutelkowana po tygodniu cichej z 124 g glukozy (2.2 vol)

 

No i wykończyłem wreszcie mój zapas glukozy, następne testy z cukrem :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Numer warki: 32

Nazwa: Sesyjne Ale #3

Styl: 8C Extra Special/Strong Bitter

Wielkość warki: 25,00 L

OG: 15,00 Blg

Kolor: 26,8 EBC

IBU: 34,3 IBU

 

Składniki:

4,80 kg Pale Ale

1,20 kg Pszeniczny

0,16 kg Karmelowy Jasny Litovel (150,0 EBC)

 

0,13 kg Karmelowy ciemny Strzegom (700,0 EBC)

 

35,00 gm Marynka (60 min)

28,00 gm Lublin (10 min)

drożdże Irish Ale (Wyeast Labs #1084) Starter 1L, dość stara gęstwa obudzona brzeczką na szybki starter

 

Zacieranie:

60 min Kompromisowa 67,8 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3,0/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 79%

 

Czas 5:45

 

Nie planowałem warzenia i dlatego starter na szybko, gęstwa mam nadzieję w stanie do życia, namnożona 5h na mieszadle magnetycznym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Ale czerwiec! Nie ma kiedy uzupełnić zapisków :D

 

Co gorsza nie miałem kiedy zająć się ostatnią warką nr 32 i chyba prawie miesiąc stało na cichej, zabutelkowałem ale wątpię czy coś z tego będzie, w smaku apteka.

 

No ale powstały trzy warki pokazowe:

 

Warka 33

Nazwa: Pokazowe testowe 11-06-2010

Styl: około Portera angielskiego

 

Wszystkie wartości z grubsza:

Wielkość warki: 15,00 L

OG: 12,50 Blg

Kolor: 51,0 EBC

IBU: 25,7 IBU

 

Składniki:

3,00 kg Pale Ale

0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom

0,08 kg Barwiący Strzegom

 

15,00 gm Challenger szyszka (60 min)

15,00 gm Lublin (10 min)

drożdże T58 pół saszetki

 

Zacieranie:

Hochkurz

 

Woda/Słód = 4,5/1

 

Warka dla ustalenia czasów pokazowych zacierania

 

Warka 34

Nazwa: Pokazowe Pierwszy Częstochowski Konkurs Piw Domowych 12-06-2010

Styl: trochę dalej od Portera angielskiego

 

Wszystkie wartości z grubsza:

Wielkość warki: 15,00 L

OG: 12,50 Blg

Kolor: 51,0 EBC

IBU: 25,7 IBU

 

Składniki:

3,00 kg Pale Ale

0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom

b/d Biscuit (dla kamery musiałem sypać)

0,08 kg Barwiący Strzegom

 

15,00 gm Challenger szyszka (60 min)

15,00 gm Lublin (10 min)

drożdże T58 pół saszetki

 

Zacieranie:

Hochkurz

 

Woda/Słód = 4,5/1

 

Pokaz pełny z chłodzeniem i zadaniem drożdży

 

 

Warka 35

Nazwa: Pokazowe Festyn Wyrazów 13-06-2010

Styl: inny rauchbier

 

Wszystkie wartości z grubsza:

Wielkość warki: 15,00 L

OG: 12,50 Blg

Kolor: 33 EBC

IBU: 25,7 IBU

 

Składniki:

2,00 kg Pale Ale

1,00 kg Wędzony Weyermann

0,15 kg Karmelowy ciemny Strzegom

 

15,00 gm Challenger szyszka (60 min)

15,00 gm Lublin (10 min)

drożdże S33

 

Zacieranie:

Hochkurz

 

Woda/Słód = 4,5/1

 

Pokaz bez chłodzenia - brak bieżącej wody.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Standardowe pytanie przy pokazie warzenia:

 

- O Której będzie można napić się tego piwa?

- Najwcześniej za 5 tygodni.

- Łeeee...

 

Wino robią, bimber robią, ale, że piwo musi fermentować - w głowach się nie mieści :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Numer warki: 36

Nazwa: Pokazowy Porter Angielski

 

Uwarzona w/g receptury No 34 na Festynie Sołeckim w Nowej Gorzelnia w dniu 26-06-2010

 

Numer warki: 37

Nazwa: Pale Ale pokazowe

Styl: Extra Special/Strong Bitter (English Pale Ale)

 

Piwo warzone na pokazie warzenia Częstochowskiego Kręgu Bractwa Piwnego podczas Oktoberfestu w Częstochowie 25-09-2010

 

Wielkość warki: 22,00 L

OG: 12,3 Blg

Kolor: 19,9 EBC

IBU: 33,1 IBU

 

Składniki:

 

3,40 kg Pale Ale

0,05 kg Karmelowy ciemny Strzegom

1,20 kg Ekstrakt Wes Bursztynowy (15 min przed końcem gotowania)

30,00 g Marynka (60 min)

20,00 g Lublin (15 min)

drożdże SafAle English Ale (DCL Yeast #S-04)

 

Zacieranie:

60 min Kompromisowa 67,8 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 24,0/4,65 warzone bez wysładzania

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 70%

 

Czas 4:00, chłodzenie w bagażniku w nocy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 38

Nazwa: Duży Witek

Styl: 16A Witbier

 

Wielkość warki: 40,00 L ;)

OG: 11,4 Blg

Kolor: 7,7 EBC

IBU: 13,4 IBU

 

Składniki:

 

4,00 kg Pilzeński

2,00 kg Pszenica od wuja Jacka

2,00 kg Pszeniczny

0,15 kg Biscuit

 

40,00 g Saaz [3,50 %] (60 min)

8,00 g Kolendra (15,0 min)

30,00 g Hallertauer Hersbrucker (10 min)

21,00 g Curacao (15,0 min)

8,00 g Kolendra (5,0 min)

25,00 g Curacao (5,0 min)

 

drożdże Abbey Ale (White Labs #WLP530) Starter 4L (2L 3 dni + 2L 3 dni)

 

Zacieranie:

35 min Białkowa 50,0 C (w tym czasie skleikowana pszenica w 66°C 30 plus podniesienie do 80°C i wlanie do zacieru)

60 min Maltozowa 64,0 C

15 min Dekstrynowa 72,0 C próba jodowa zrobiona dla fantazji była nieprzyjemnie pozytywna więc zacieram dalej

35 min Dekstrynowa 72-69 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 2,1/1 więcej się nie zmieściło w Lidlowym kociołku

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 77%

 

Czas 7:30

 

Chmielenie oparte na recepturze flood'a.

 

Przetestowana 1 część mojego HERMSa czyli sterownik + niedokończony HLT/BK

 

20101002222.jpg

 

Sterownik to płytka Arduino Mega z oprogramowaniem BrewTroller 1.2 (teraz już wiem, że taniej wyjdzie zbudować lub zamówić gotowy BrewTroller 2.0 70$ + przesyłka) z oprzyrządowaniem.

BrewTroller sam wylicza wszystkie parametry warzenia w tym ilości wody i temperatury więc nawet maja automatykę podłączoną tylko do kadzi warzelnej ułatwia życie.

20101002224.jpg

 

Grzałka 3x1,4 ma spory zapas mocy, po zagotowaniu brzeczki 48L wystarczy 55% mocy grzałki aby utrzymać wrzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No 37 Pale Ale pokazowe (ciemne)

Zabutelkowane po 14 dniach cichej fermentacji z 90 g cukru.

S-04 na pokazowe piwa to dobry wybór, po 14 dniach cichej trzymają się kurczowo dna fermentora.

No 38 Duży Witek

 

FG 3°Blg

Zabutelkowane po 14 dniach przedłużonej burzliwej z 275 g cukru (40L), w smaku bardzo obiecujące, delikatne, kolor słomkowy :smilies:

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 39

Nazwa: Podwójniak

Styl: 18B Belgian Dubbel

 

Wielkość warki: 23,00 L

OG: 16,7 Blg

Kolor: 27,9 EBC

IBU: 21,0 IBU

 

Składniki:

 

3,70 kg Pale Ale

1,70 kg Monachijski

0,50 kg Caramunich TYP II

0,04 kg Biscuit

0,03 kg Karmelowy Piwodziej WWP

0,03 kg Karmelowy ciemny Strzegom

 

30,00 g Styrian Goldings (60 min)

8,00 g Styrian Goldings (10 min)

 

0,50 kg Cukier trzcinowy, od początku gotowania

0,50 kg Cukier trzcinowy (rozpuszczony w 1l wody i dodany do fermentora, uwzględnione w obliczeniach)

drożdże Abbey Ale (White Labs #WLP530) gęstwa 1 dzień 170 ml

 

Zacieranie:

50 min Maltozowa 62,0 C

20 min Dekstrynowa 72,0 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 66%, kiepsko coś wyszło więc musiałem dodać 0,5 kg trzcinowego

 

Czas 5:30

 

Straty: Lidlowski kociołek przedziurawić się na wylot w miejscu odpryśnięcia emalii na dnie, ale to moja wina bo zalałem go roztworem zła i zapomniałem, leżał tak tydzień, muśz go polutować chyba. :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :smilies:

 

Straty: Lidlowski kociołek przedziurawić się na wylot w miejscu odpryśnięcia emalii na dnie, ale to moja wina bo zalałem go roztworem zła i zapomniałem, leżał tak tydzień, muśz go polutować chyba. :rolleyes:

Co to roztwór zła?

Oczyść emalię wokół dziurki, blachę odtłuść i lutuj z użyciem topnika do instalacji miedzianych. Mam nadzieję że ta dziurka jest dość mała?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Co to roztwór zła?

Oczyść emalię wokół dziurki, blachę odtłuść i lutuj z użyciem topnika do instalacji miedzianych. Mam nadzieję że ta dziurka jest dość mała?

Tak właśnie planuję z pomocą teścia działać, dziurka mała z 3mm.

Roztwór standardowo u mnie do szklanka najtańszego Ace na 20 litrów, ale ten musiał być sporo bardziej żrący :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Numer warki: 40 :);):beer:;)

Nazwa: Złote Jubileuszowe (moja firma ma już 10 lat ;))

Styl: 10D Belgian Golden Strong Ale

 

Wielkość warki: 20,00 L

OG: 17,6 Blg

Kolor: 11,2 EBC

IBU: 31,0 IBU

 

Składniki:

 

4,00 kg Pilzeński

0,60 kg Monachijski

0,20 kg Carahell

30,00 g Marynka (60 min)

11,00 g Styrian Goldings (15 min)

0,90 kg Cukier 15 min przed końcem gotowania

 

drożdże Abbey Ale (White Labs #WLP530) gęstwa

 

Zacieranie:

40 min Maltozowa 62,0 C

25 min Dekstrynowa 72,0 C

10 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 75%

 

Czas 5:00

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Browar wzbogacił się o mieszadło zrobione prawie identycznym sposobem jak Infam publikował na browar.biz jakiś czas temu.

 

1267fjk.jpg

 

- Silnik wycieraczki przedniej od Astry II (taki się trafił) z gwinem 8 mm

- Zasilacz ATX ze złomu komputerowego (działało też na zasilaczu 2A ale mieszadło miało problemy z rozruchem)

- kątownik aluminiowy 5x5 cm

- szpilka nierdzewna 8 mm (1m = 10 zł)

- łącznik nierdzewny 8 mm (silnik ze szpilką)

- śmigiełko od wentylatora (niestety aluminiowe) 250 mm, 4 zł

- nakrętki nierdzewne x 5

 

Testy w zacieraniu w piątek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 41

Nazwa: 100% Pure Monach

Styl: brak

 

 

Wielkość warki: 19,00 L

OG: 13,5 Blg

Kolor: 19,6 EBC

IBU: 31,7 IBU

 

Składniki:

 

4,20 kg Monachijski

25,00 g Marynka (60 min)

20,00 g Saaz (5 min)

 

drożdże US-05

 

Zacieranie:

50 min Maltozowa 62,0 C

15 min Dekstrynowa 72,0 C

5 min Mash Out 75,6 C

 

Woda/Słód = 3.5/1

 

Wydajność efektywna w/g BeerSmith: 81%

 

Czas 4:50

 

Tak mi się nudziło czekanie na drożdże, że sobie przetestowałem mieszadło i piwo na 100% zasypie słodu monachijskiego.

 

Brewtroller + mieszadło = wsypanie słodów i powrót do garażu za 1h 20 min na filtrację :D

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.