Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

No 105 Summer Ale Warrior Ahtanum Simcoe

Wielkość warki         38,500 L            
Objętość do gotowania  44,584 L            
Czas gotowania         1,167 hr            
Wydajność              85%                 
Gęstość początkowa     12,455 P            
Gęstość końcowa        3,467 P             
Alkohol (ABV)          4,9%                
Bitterness             45,6 IBU (Tinseth)  
Barwa                  9,9 ebc (Morey)     

Składniki fermentacji
Nazwa                     Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa     
Pilzneński                Słód  7,700 kg   Tak        Nie             81%             4,7 ebc   
Crystal 50                Słód  400,000 g  Tak        Nie             74%             50,0 ebc  
Waga słodów: 8,100 kg

Chmiele
Nazwa    Alpha  Ilość     Użycie     Czas        Postać    IBU   
Warrior  17,0%  30,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  31,9  
Ahtanum  9,5%   30,000 g  Gotowanie  15,000 min  Granulat  8,8   
Simcoe   13,1%  30,000 g  Gotowanie  5,000 min   Granulat  4,9   

Drożdze
Nazwa               Typ  Postać  Ilość    Krok                  
SafAle English Ale  Ale  Suche   25,00 g  Fermentacja burzliwa  

Zacieranie
Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    
Białkowa            Infusion     24,300 L  54,256 C  50,000 C  10 min  
Maltozowa           Temperature  ---       ---       62,000 C  30 min  
Dekstrynowa         Temperature  ---       ---       72,000 C  30 min  
Wygrzew            Temperature  ---       ---       75,600 C  5 min   
Wysładzanie    Infusion     29,073 L  83,603 C  75,600 C  15 min  

 

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miało być drugie Summer Ale, robione jednocześnie na kociołku a'la Lidl, ale wyszła jakaś magiczna wydajność i większe odparowanie.

Dawno na tym sprzęcie nie robiłem :)

 

No 106 Imperial Summer Ale Chinook 2xSimcoe

Wielkość warki         19 L            
Objętość do gotowania  23,659 L            
Czas gotowania         1,000 hr            
Wydajność              92%                 
Gęstość początkowa     15,763 P            
Gęstość końcowa        15,763 P            
Alkohol (ABV)          0,0%                
Bitterness             46,1 IBU (Tinseth)  
Barwa                  10,9 ebc (Morey)    

Składniki fermentacji
Nazwa                     Typ   Ilość      Zacierany  Dodawany późno  Ekstraktywność  Barwa     
Pilzneński                Słód  4,300 kg   Tak        Nie             81%             4,7 ebc   
Crystal 50                Słód  200,000 g  Tak        Nie             74%             50,0 ebc  
Waga słodów: 4,500 kg

Chmiele
Nazwa    Alpha  Ilość     Użycie     Czas        Postać    IBU   
Chinook  12,8%  20,000 g  Gotowanie  1,000 hr    Granulat  30,0  
Simcoe   13,1%  15,000 g  Gotowanie  15,000 min  Granulat  11,4  
Simcoe   13,1%  15,000 g  Gotowanie  5,000 min   Granulat  4,6   

Zacieranie
Nazwa               Typ          Ilość     Temp.     Target    Czas    
Białkowa            Infusion     13,500 L  54,373 C  50,000 C  10 min  
Maltozowa           Temperature  ---       ---       62,000 C  30 min  
Dekstrynowa         Temperature  ---       ---       72,000 C  30 min  
Wygrzew           Temperature  ---       ---       75,600 C  5 min   
Wysładzanie  Infusion     15,541 L  83,598 C  75,600 C  15 min  

 

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.