Skocz do zawartości

Garażowe warzenie ADMIRO


admiro

Rekomendowane odpowiedzi

Numer warki: 81

Nazwa: American Wheat

Styl: American Wheat or Rye Beer (6D)

 

Wielkość warki: 39 L

Gęstość: 11 Blg

Barwa: 3 EBC

Goryczka: 22 IBU

Kalorie: 148 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 3.80 kg

Pszeniczny 3.00 kg

Crystal 50 0.20 kg

 

Chmiele:

Marynka 30 g 60 min

Cascade 30 g 15 min

 

drożdże Safbrew Wheat WB-06

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

35 min Maltozowa 62,0 °C

25 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kolega pomylił style lub popełnił błąd odnośnie drożdży .

 

ten styl nie ma nic wspólnego z weizenem a Ty dałeś drożdże do typowego weizena

 

cytuję z Wiki

Surowce

 

Czyste amerykańskie drożdże górnej fermentacji, ale również mogą być użyte drożdże dolnej fermentacji.

 

 

Aromat

 

...Aromat goździków i bananów powszechne w niemieckich hefeweizen są nieodpowiednie dla tego stylu.

 

 

wyjdzie z tego bananowo gożdzikowo cytrusowy weizen :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Odnośnie warki 81: nie ma mowy o pomyłce, taki po prostu miałem kaprys :)

 

Dzisiejsze warzenie:

 

Numer warki: 82

Nazwa: American Brown Ale

Styl: American Brown Ale (10C)

 

Wielkość warki: 40 L

Gęstość: 12,3 Blg

Barwa: 45 EBC

Goryczka: 17 IBU

Kalorie: 166 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale Ale 7.50 kg

Crystal 150 0.75 kg

Palony Żywiecki 0.20 kg

Barwiący 0.15 kg

 

Chmiele:

Cascade 40 g 60 min

Liberty 40 g 15 min

 

drożdże Safale American US-05

 

Zacieranie:

10 min Białkowa 52,0 °C

90 min Kompromisowa 67,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 85%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nazwa: American Wheat

 

Styl: American Wheat or Rye Beer (6D)

 

kaprys kaprysem ale powoływanie się dokładnie na BJPC odnośnie stylu z zastosowaniem tych drożdży jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kaprys kaprysem ale powoływanie się dokładnie na BJPC odnośnie stylu z zastosowaniem tych drożdży jest delikatnie mówiąc nieporozumieniem :roll:

 

Bnp purystą BJCP, to trzeba w kominie zapisać :)

Ja jednak w dalszym ciągu pozostawię sobię możliwość dowolnej modyfikacji stylu na którym bazuję.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bnp purystą BJCP, to trzeba w kominie zapisać :)

 

Ja jednak w dalszym ciągu pozostawię sobię możliwość dowolnej modyfikacji stylu na którym bazuję.

 

 

 

 

A co w tym dziwnego ? ja zawsze dbam o poprawność piwowarską ...

modyfikacja zasypu to jedna sprawa i można tu poeksperymentować ale dawanie wb-06 do piwa i nazywanie go American Wheat to jak pisałem wielkie nieporozumienie

to tak brzmi jakby do pilsa dać wb-06

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to tak brzmi jakby do pilsa dać wb-06

 

Piwowarstwo domowe ma to do siebie, że mogę dodać co chcę do czego chcę i nazwać to jak chcę.

A potem wypić i jak uznam, że dobre to nawet w konkursie wystawić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

zgadzam się, ale powołujesz się na dany styl BJPC moim zdaniem źle go zinterpretowałeś.

na konkursie w kategorii American Wheat by nie spełniał podstawowych wymagań...

 

 

Nie wiem czy miałeś okazję sędziować na konkursie piwowarskim, ale oceniając piwo po recepturze mógłbyś się mocno zdziwić :cool:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uwarzyłem i wypiłem tyle różnych piw że mogę bez sędziowania stwierdzić, że wb-06 to zasadnicza pomyłka do amerykańskiej pszenicy

tyle w temacie

pozdr

 

Warz i pij dalej, ale kto ci dał prawo do pouczania innych to nie wiem.

Nie dam ci spóbować mojej pszenicy i nie trolluj już proszę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warz i pij dalej, ale kto ci dał prawo do pouczania innych to nie wiem.

 

Nie dam ci spóbować mojej pszenicy i nie trolluj już proszę.

 

 

 

 

 

bardzo brzydko się kolega do mnie zwraca

chciałem zwrócić tylko Tobie uwagę, że te drożdże nie pasują do tego stylu.

Powie to Tobie każdy kto ma nawet średnie pojęcie o stylach.

Ty jako doświadczony piwowar walnąłeś gafę a teraz nie masz się jak wykręcić i bardzo brzydko się zachowujesz wobec mnie.

Gorzej ode mnie (w innych tematach)

To czysta prawda.

 

Podsumowując

wb-06 do American Wheat to pomyłka.

 

Nie miałeś żadnej podstawy nazwać moje posty trollowaniem. Owszem w innych tematach się zdarzało ale od pewnego czasu jestem już grzeczny ;)

 

odpowiadając na Twe pytanie kto dał mi prawo do pouczania innych to już wyjaśniam.

takie prawo nabyłem w drodze praktyki i doświadczenia. Uwarzyłem kilkaset warek z wszelakimi modyfikacjami i bezstylowcami. Wypiłem kilkaset piw domowych i komercyjnych, uczestniczyłem w panelach degustacyjnych i warsztatach, przyuczyłem kilkunastu piwowarów od zera.... na tej podstawie mogę komuś coś doradzić i pomóc. Ty to nazywasz "pouczaniem" ...

 

źle odebrałeś moje posty ...

 

odnośnie cytuję Nie dam ci spóbować mojej pszenicy to o co biega ?

 

ja się o nią prosiłem czy co ? :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bnp, czy ty naprawdę cały czas uważasz, że będziesz za mnie decydował jak warzę piwo?

 

Ktoś z otwartą głową zauważyłby fakt, że drożdże WB-06 to oczywiście drożdże Ale'owe, zauważyłby brak przerwy ferulikowej która odpowiada za banany w aromacie, i może wpadł by ma pomysł niskiej temperatury fermentacji co uchroni moją warkę przed nadmiernymi fenolami.

A taki właśnie miałem kaprys.

 

Ale nie, ty oczywiście pouczasz, oceniasz i wmawiasz pomyłkę. Na trolling wskazuje ilość odpowiedzi w tym wątku.

 

Ty nie próbujesz pomóc, tobie z jakiegoś powodu nie mieści się w głowie, że ktoś ma inne zdanie niż ty.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bnp, czy ty naprawdę cały czas uważasz, że będziesz za mnie decydował jak warzę piwo?

 

Ktoś z otwartą głową zauważyłby fakt, że drożdże WB-06 to oczywiście drożdże Ale'owe, zauważyłby brak przerwy ferulikowej która odpowiada za banany w aromacie, i może wpadł by ma pomysł niskiej temperatury fermentacji co uchroni moją warkę przed nadmiernymi fenolami.

A taki właśnie miałem kaprys.

 

Ale nie, ty oczywiście pouczasz, oceniasz i wmawiasz pomyłkę. Na trolling wskazuje ilość odpowiedzi w tym wątku.

 

Ty nie próbujesz pomóc, tobie z jakiegoś powodu nie mieści się w głowie, że ktoś ma inne zdanie niż ty.

 

 

drogi kolego

 

dalej jestem zbulwersowany i zniesmaczony nazwaniem moich postów trollingiem

co do Twego stwierdzenia Na trolling wskazuje ilość odpowiedzi w tym wątku. to powiem tyle że ja tylko odpowiadałem na Twe posty i nic tu nie ma z trollingu bo mamy po tyle samo postów odnosnie tej sytuacji tzn ja rzucam tezę a ty odpowiadasz ja odpowiadam na Twą odpowiedź a ny na moją. To jest normalna dyskusja tylko Ty się napinasz że ja Cibie atakuję a tak nie jest.

uwierz mi ja nie chce nic złego tylko zwróciłem Ci uwagę że popełniłeś gafę powołując się na styl do którego dałeś nieodpowiednie drozdzę

 

dalej cytuje i odpowiadam Bnp, czy ty naprawdę cały czas uważasz, że będziesz za mnie decydował jak warzę piwo?

ja nie mam zamiaru Ciebie uczyć jak się warzy piwo, Ty jesteś człowiek, piwowar, z doświadczeniem i wiesz jak to robić , zrozum ja tylko zwróciłem Ci uwagę że te drożdże pasują jak pieść do nosa a Ty na mnie najeżdżasz jak na wroga.

 

 

dalej

 

Ktoś z otwartą głową zauważyłby fakt, że drożdże WB-06 to oczywiście drożdże Ale'owe, zauważyłby brak przerwy ferulikowej która odpowiada za banany w aromacie, i może wpadł by ma pomysł niskiej temperatury fermentacji co uchroni moją warkę przed nadmiernymi fenolami.

 

a Ty jakbyś czytał to byś wiedział że na tych drożdżach beż słodu pszenicznego i przerwy ferulikowej w niskiej temperaturze otrzymasz wszelakie cechy większe lub mniejsze weizena... tym się nie wykręcisz :smilies:

 

dalej

 

Ty nie próbujesz pomóc, tobie z jakiegoś powodu nie mieści się w głowie, że ktoś ma inne zdanie niż ty.

 

w cale to nie jest prawda, pomagam jak tylko się da, może moja forma pisania jest lekko niestandardowa ale pomagam i dzielę się wiedza i nowymi rozwiązaniami ale jak ktoś pisze,że wb-06 do amerykańskiej pszenicy w dodatku powołując się na BJPC to reaguję zwróceniem uwagi a Ty nie potrafisz się przyznać do błędu

 

Oczywiście jakbyś napisał zrobiłem piwo eksperymentalne za zasypie na amerykańską pszenicę na wb-06 to bym nawet się nie odezwał a ty piszesz :

Nazwa: American Wheat

 

Styl: American Wheat or Rye Beer (6D)

na wb-06 to musiałem zareagować bo ludzie będą się śmiali ...

 

ps

 

 

trochę kultury, jak do kogoś się zwraca to się pisze ty z wielkiej litery np nie zgadzam się z tobą bnp, Ty jesteś idiotą

 

 

ps2

 

to jak z tym spróbowaniem Twojej pszenicy bo nie wiem o co chodzi :roll:

Edytowane przez bnp
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Wczoraj uwarzyłem 4 różne piwa, wartości z wyliczeń, nie sprawdzane po uwarzeniu.

 

Numer warki: 83

Nazwa: Witbier 2014

Styl: Witbier

 

Wielkość warki: 38,5 L

Gęstość: 11,1 Blg

Barwa: 8 EBC

Goryczka: 15 IBU

Kalorie: 148 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 5.00 kg

Pszenica 4.00 kg

Crystal 50 0.20 kg

 

Chmiele:

Marynka 20 g 60 min

Tradition 30 g 10 min

 

Dodatki:

 

Kolendra 13 g 15 min

Curacao 20 g 15 min

Suszona skorka pomarańczy 13g 15 min

Kolendra 10 g 5 min

Suszona skorka pomarańczy 13g 5 min

 

drożdże Safbrew Wheat WB-06 i Mauribrew Weiss mieszanka

 

Zacieranie:

15 min Białkowa 52,0 °C

60 min Maltozowa 62,0 °C

15 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 75%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 84

Nazwa: Britbier

Styl: Witbier (baza)

 

Wielkość warki: 21,5 L

Gęstość: 11,1 Blg

Barwa: 8 EBC

Goryczka: 19 IBU

Kalorie: 150 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pilzneński 3.00 kg

Pszenica 2.25 kg

Crystal 50 0.10 kg

 

Chmiele:

Bramling Cross 21,5 g 60 min

Bramling Cross 11 g 15 min

 

Dodatki:

 

Kolendra 15 g 15 min

Suszona skorka pomarańczy 20g 15 min

Suszona skorka pomarańczy 20g 5 min

 

drożdże Safbrew Wheat WB-06 i Mauribrew Weiss mieszanka

 

Zacieranie:

15 min Białkowa 52,0 °C

60 min Maltozowa 62,0 °C

15 min Dekstrynowa 72,0 °C

5 min Wygrzewanie zacieru 75,6°C

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 75%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 85

Nazwa: British Ale

Styl: Bitter baza

 

Wielkość warki: 38,5 L

Gęstość: 11,3 Blg

Barwa: 24 EBC

Goryczka: 34 IBU

Kalorie: 149 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale ale 6.80 kg

Caraaroma 0.35 kg

Crystal 150 0.35 kg

Jęczmień palony 0,066 kg

 

Chmiele:

Bramling Cross 70 g 60 min

First Gold 20 g 15 min

 

 

drożdże Safale S-04

 

 

Zacieranie:

90 min na lenia od 66* w dół

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83%

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Numer warki: 86

Nazwa: Mixed-S

Styl: bez

 

Wielkość warki: 21,5 L

Gęstość: 11,3 Blg

Barwa: 24 EBC

Goryczka: 27 IBU

Kalorie: 149 kcal w małym piwie

 

Składniki:

Pale ale 3.9 kg

Caraaroma 0.21 kg

Crystal 150 0.21 kg

Jęczmień palony 0,033 kg

 

Chmiele:

Marynka 21,5 g 60 min

Tradition 21,5 g 15 min

 

 

drożdże WB-06

 

Zacieranie:

90 min na lenia od 66* w dół

 

Gotowanie: 70 min

 

Woda/Słód = 3,5/1

 

Wydajność efektywna w/g Brewtarget: 83%

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Technicznie do były 2 zacierania, a po każdym zacieraniu 2 osobne gotowania (keg + lidl) co pozwoliło zastosować inne chmielenia a dodatkowo przy różnych drożdżach dało 4 różne piwa :)

 

Mój rekord to byly 3 warki pod rząd, ale zajeło to zdecydowanie więcej czasu.

Edytowane przez admiro
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.