Jump to content

Termometry ...


koka
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich serdecznie.

Jestem po 3 brewkitach i wszystko ładnie udane i pijalne.

Wczoraj pierwszy raz uwarzyłem piwo w procesie zacierania.

Fialnie wszystko udane i ładnie bulgocze w ferm.

 

Ale miałem niezłe zawirowaniwa z termometrami i kontorlą temepratury w zacierze.

Posługiwąłem się nejpierw elektornicznym term. ze szpikulcem z CP. i o ile ładnie wskazywałm mi temperature gotowanej wody to po wsypaniu słodu zaczęły się skoki. Włożyłem głębiej 68C , podniesłem do góry 62C, zamieszałem 90C. I tak wkółko.

 

Zmieniłem termoemetr na sonde z miernika elektornicznego i tu podobnie chociaż nieco stabilniejsze temperatury.

Niestety nie miałem analogowego termometra aby sprawdzic jego działanie.

Jak Wy określacie ogólną temperature zacieru, ( głębiej płycej, z dala od palnika??)

Cyfrowo, analogowo ?

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Trzeba mieszać :) Wsypuesz słód i mieszasz, jednocześnie mierzysz temperaturę. W pewnym momencie temperatura się ustabilizuje.

Mam termometr z CP od jakichś 100 warek i nie narzekam ;)

Link to comment
Share on other sites

Doświadczenie mam niewielkie, ale moim zdaniem nie ma potrzeby komplikowania sobie życia i brania pomiaru z paru miejsc - nieważne w jakim miejscu robimy pomiar, ważne by w tym samym. Należy pamiętać o uprzednim wymieszaniu zacieru.

Link to comment
Share on other sites

to ja może podsumuję te podpowiedzi - wszak jesteśmy w piaskownicy.

jak będziesz mieszał w czasie grzania to będziesz miał w miarę stabilną temperaturę.

jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać. kontroluj temperaturę zawsze w tym samym punkcie (to najważniejsze) i najlepiej gdzieś w "środku" zacieru. cudów nie ma - w średnio zaizolowanym garnku nie będziesz miał "skupisk" niższych i wyższych temperatur.

Link to comment
Share on other sites

jak przestaniesz grzać możesz przestać mieszać

Chyba żę ma grzanie elektryczne. U mnie w lidlu potrafi 2 min po wyłączeniu grzałki jeszcze nieźle podgrzać zacier na spodzie gara.

Link to comment
Share on other sites

Dziękuje za odpowiedzi, w zasadzie to najbardziej mnie zdezorientował fakt bardzo dużych różnic w temperaturach i bałem się że takie chwilowe skupiska zakończą mi proces zacierania.Nie mam też wyczucia co do czasu "trzymania" temperatury przez zacier i garnek w przerwach.

Link to comment
Share on other sites

Ja mam niedobre doswiadczenie z elektronicznym. Potrafi miec wahania od 58 do 80 (!) w ciagu minuty. Standardowy zegarowy z sondą najlepszy.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.