Jump to content

Pierwsza warka


Pogan
 Share

Recommended Posts

Wita. jestem przed uwarzeniem mojej pierwszej warki. zaczynam kompletowac sprzet, i prosilbym o pomoc w wyborze i skompletowaniu takiego sprzetu. Na pierwszy raz zamierzam uwarzyć piwo z brew kitu, ze zwzgledu na prostote. Jezeli macie jakies pomysły na dobry, sprawdzony brew kit to rownież poprosze o podanie mi takiego. A moze coś z własnorecznie dobranych skladników... Jestem otwarty na Wasze sugestie. Jeżeli chodzi o rodzaj to myslalem o kożlaku albo IPA lub cos zblizonego (nie wykluczam innych rodzajow).

Prosze o pomoc i z góry dziękuje za rady.

Edited by adamoi
Link to comment
Share on other sites

Pewnie było już wałkowane wiele razy :)

Jak się boisz zacierania to spróbuj z niechmielonych ekstraktów, różnica jest niewielka a masz dużo większy wpływ na piwo, w podobnej cenie wyjdzie lepsze (bo użyjesz samego ekstraktu, bez sypania cukru)

Link to comment
Share on other sites

Witaj . Poczytaj wiki http://www.wiki.piwo...g/Strona_główna

 

Tam masz dużo cennych porad . I zacieraj od razu - nie taki diabeł straszny . Dużo czytać warto

 

Dopiero teraz zauważyłem , że Zawiercie . Witam ziomka :)

Edited by Quentin
Link to comment
Share on other sites

Witam,

cieszę się, że ktoś założył taki temat. Istnieją tematy o sprzęcie jednak są dość stare. Obecnie sporo się pozmieniało w zestawach sprzętowych. Sam się przymierzam do pierwszej warki(od kilku miesięcy namiętnie studiuję dostępną literaturę, fora i blogi). Czekam tylko na kasę i zamawiam. A zamawiać będę z BA lub Alepiwo. Cenowo wychodzi podobnie. Z przesyłką +- 330 PLN bez gara do zacierania/warzenia.

Sprzet jaki się w tym zakresie cenowym zmieści to:

 

Wąż silikonowy do filtracji,

jodowy wskaźnik,

cylinder do balingomierza,

balingomierz,

2x fermentator, kranik, rurka fermentacyjna,

termometr ciekłokrystaliczny na zbiornik,

łycha,

piro lub oxy,

filtrator z oplotu lub wkład filtracyjny,

termometr,

kapslownica eterna lub greta,

kapsle,

miarka do cukru,

reduktor osadów,

rurka do rozlewu z zaworkiem,

wąż igielitowy do rozlewu.

 

Zestaw surowców AIPA z zacieraniem oczywiście (brewkit uważam za coś podobnego do zupki chińskiej;) )

Niektóre rzeczy niepotrzebne, ale dają je w zestawach sprzętowych(miarka do cukru, wskaźnik jodowy). Tam gdzie pisałem "lub" zależy od w/w sklepu, w którym będę zamawiał(wkład filtracyjny, greta, oxy w BA).

Zestaw surowców na AIPA w BA jest na 10L, a w Alepiwo na 20L; Zawierają nieco odmienne receptury.

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Witam,

cieszę się, że ktoś założył taki temat. Istnieją tematy o sprzęcie jednak są dość stare. Obecnie sporo się pozmieniało w zestawach sprzętowych. Sam się przymierzam do pierwszej warki(od kilku miesięcy namiętnie studiuję dostępną literaturę, fora i blogi). Czekam tylko na kasę i zamawiam. A zamawiać będę z BA lub Alepiwo. Cenowo wychodzi podobnie. Z przesyłką +- 330 PLN bez gara do zacierania/warzenia.

Sprzet jaki się w tym zakresie cenowym zmieści to:

 

Wąż silikonowy do filtracji,

jodowy wskaźnik,

cylinder do balingomierza,

balingomierz,

2x fermentator, kranik, rurka fermentacyjna,

termometr ciekłokrystaliczny na zbiornik,

łycha,

piro lub oxy,

filtrator z oplotu lub wkład filtracyjny,

termometr,

kapslownica eterna lub greta,

kapsle,

miarka do cukru,

reduktor osadów,

rurka do rozlewu z zaworkiem,

wąż igielitowy do rozlewu.

 

Zestaw surowców AIPA z zacieraniem oczywiście (brewkit uważam za coś podobnego do zupki chińskiej;) )

Niektóre rzeczy niepotrzebne, ale dają je w zestawach sprzętowych(miarka do cukru, wskaźnik jodowy). Tam gdzie pisałem "lub" zależy od w/w sklepu, w którym będę zamawiał(wkład filtracyjny, greta, oxy w BA).

Zestaw surowców na AIPA w BA jest na 10L, a w Alepiwo na 20L; Zawierają nieco odmienne receptury.

Pozdrawiam

Możesz pogadać w sklepach, aby po prostu obniżyli cenę i wyrzucić niektóre rzeczy.

W mojej opinii można odpuścić sobie wskaźnik skrobi - jeśli będziesz potrzebował, możesz kupić w aptece jodynę. Mam, użyłem kilka razy i działa.

Reduktor osadów - można się obyć bez. Fermentacja główna w wiadrze bez kranu, z kranem tylko na rozlew, wtedy nie ma czego redukować.

Miarka - o wiele wygodniej i dokładniej dodawać cukier w syropie.

Kapslownica - polecam eternę, miałem gretę i była niezbyt praktyczna. Bez problemu kapsluje tylko butelki z wysokim kołnierzem. Pozostałe idą opornie, chyba że we własnym zakresie wymienisz sobie blaszki. Moja po kilku warkach się wyrobiła i czasami musiałem poświęcić ok 2-3minut na samo zakapslowanie 1 butelki, czasami musiałem czymś owijać szyjkę, aby nie ześlizgiwała mi się z kołnierza. Eterną wszystko idzie sprawnie, tylko trzeba na początku kilka razy naoliwić, ostatni raz smarowałem kilkanaście warek temu i chodzi idealnie.

Do filtracji polecam oplot, sprawdza się dobrze.

Bez rurek można się obejść... ale jakoś je lubię i tylko w 2 wiadrach nie mam rurki.

 

Tyle moich sugestii.

 

PS. Brewkity to dla mnie nie zupka chińska, ale wyręczenie nas w zacieraniu, za które trzeba sporo zapłacić ;) a pole manewru mamy trochę mniejsze.

Edited by kordas
Link to comment
Share on other sites

Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego.

Jeszcze niedawno wydawało mi się że poza mną w Zawierciu warzy tylko Browar na Jurze i Pinta :D

Link to comment
Share on other sites

Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego.

Dlaczego uważasz że przy zacieraniu się tego nie nauczysz? Przecież zacieranie ma miejsce kilka godzin przed tym kiedy reżim sanitarny staje się konieczny.

Link to comment
Share on other sites

Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego.

Dlaczego uważasz że przy zacieraniu się tego nie nauczysz? Przecież zacieranie ma miejsce kilka godzin przed tym kiedy reżim sanitarny staje się konieczny.

Chodzi mi o to że w razie zakażenia mniej przykro by mi było wylać piwo z brewkita.

Link to comment
Share on other sites

Ja zacierałem od razu... Spokojnie dasz radę!

 

Osobiście kupiłem zestaw z CP. Zestaw wg ma najlepszy stosunek cena/jakość. Co mi się nie przydało: miarka, jodyna; reszta ok. Dodatkowo kupiłem garnek z allegro 40l - bogu dzięki nie wziąłem 30l; (szkoda, że nie 50).

Link to comment
Share on other sites

Wita. jestem przed uwarzeniem mojej pierwszej warki. zaczynam kompletowac sprzet, i prosilbym o pomoc w wyborze i skompletowaniu takiego sprzetu. Na pierwszy raz zamierzam uwarzyć piwo z brew kitu, ze zwzgledu na prostote. Jezeli macie jakies pomysły na dobry, sprawdzony brew kit to rownież poprosze o podanie mi takiego. A moze coś z własnorecznie dobranych skladników... Jestem otwarty na Wasze sugestie. Jeżeli chodzi o rodzaj to myslalem o kożlaku albo IPA lub cos zblizonego (nie wykluczam innych rodzajow).

Prosze o pomoc i z góry dziękuje za rady.

Moje pierwsze piwko robiłem z ekstraktów. Wybór padł na American Amber Ale chmielone Mosaic'iem. Jeszcze słabo się nagazowało, ale w smaku jest świetne. Tu masz temat z recepturą: http://www.piwo.org/...e-z-ekstraktow/

 

Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

Komuś się zero zapomniało?

Serio :) Słownie dziesięć złotych . Na allegro facet wystawił. Twierdził że z Włoch przywiózł i nie wie jak stare są. Zeszły w moment, ja załapałem się na 6 sztuk.

Link to comment
Share on other sites

Myślę, że zestawy nie są najlepszym wyborem. Dużo sprzętu można osobno skompletować.

 

Jestem dopiero po trzeciej warce i ciągle kompletuje sprzęt.

 

1. Do Katowic masz niedaleko więc pędź do IKEA po termometr http://www.ikea.com/...ducts/20103016/ . Nie baw się w rtęciowe, szkoda czasu.

2. Kupisz tam też flakonik na balingometr - 10zł. I poszukaj na forum jaki balingometr bo ja kupiłem kiepski i żałuję.

3. Nie wiem jak z kasą stoisz i na co sobie możesz pozwolić, ale proponuje kupić od razu 3 fermentory, znaczy dwa fermentory z rurką fermentacyjną i jeden do rozlewu i filtracji z kranikiem.

4. Garnek, baaaaardzo ważny jest garnek. Największy wydatek i tutaj niestety koszt jest spory, jak masz fundusze zastanów się nad garnkiem ze stali nierdzewnej min 30 litrów (36 litrów jest bardzo wygodny).

5. Filtrator z oplotu - nie baw się w nic innego, zrób sam, lub kup. Niektóre sklepy mają już gotowe w dobrej cenie, ale nie ma problemu samemu to zrobić, znajdziesz filmiki z instrukcją.

6. Wąż silikonowy - 1,5 do 2 metrów. Nie potrzebujesz innego wężyka, tym załatwisz wszystko.

7. Kapslownica plus kapsle. Polecam Eternę, przeczytałem dużo o kapslownicach i podobno ta jest najlepsza. Niektórzy chwalą sobie Gretę. Ja jej nie używałem. Podobno są dwie wersje Eterny, jedna lepsza druga gorsza. Pamiętaj żeby kapslownice nasmarować jakimś smarem, nie zniszczysz jej a o wiele lepiej chodzi.

8. Sterylizacja - Oxi lub piro albo coś podobnego. Piro (dezynfekuje oparami) śmierdzi i trzeba uważać ale skuteczne. Oxi wydaje mi się lepsze ale tutaj to bez znaczenia.

 

Można:

Dodatkowo przyda się waga kuchenna. Może reduktor osadów i łapka na wężyk.

Desprej lub podobne - można się obejść. Ja nie mam ale na pewno kupię.

Rurka do rozlewu z zaworkiem - mam, fajnie się używa, ale można wziąć kawałek wężyka, postawić wiadro na stoliku, podpiąć do kraniku i wlewać do butelki. Polecam.

Chłodnica - duży koszt, na początek lepiej zainwestować w garnek. Chyba, że koszty nie grają roli ;)

 

Czego nie potrzebujesz:

 

Miarka do cukru - zupełnie nie potrzebny sprzęt. Lepiej zrobić roztwór cukru i wlać do piwa. Wymieszać i mamy wszystkie butelki tak samo nagazowane.

Termometr ciekłokrystaliczny na zbiornik - można kupić, ale nie jest potrzebny jakoś specjalnie.

Jodowy wskaźnik skrobi - nie potrzebujesz, fajnie sobie sprawdzić ale nie widzę potrzeby.

Mieszadło - jak nie masz żadnej łyżki drewnianej to kup, jak masz to po co.

​Wężyk igelitowy - po co jak masz silikonowy :)

 

 

 

Nie baw się w w brewkity czy ekstrakty słodowe, szkoda czasu i pieniędzy. Ja pierwszą warkę zrobiłem z ekstraktów słodowych i wyszło drożej niż ze słodów a wynik gorszy.

Edited by JaKuba
Link to comment
Share on other sites

Ja osobiście uważam że pierwsza warka z ekstraktów ma sens chociażby po to żeby nauczyć się reżimu sanitarnego.

Jeszcze niedawno wydawało mi się że poza mną w Zawierciu warzy tylko Browar na Jurze i Pinta :D

 

Nie nie :) Jest jeszcze kolega pawelmaslo z forum ( sędzia PSPD notabene ) , mój sąsiad oraz kolega z Bzowa . Jest nas tu trochę :)

 

Może jakieś spotkanko u Stacha na Jurajskim piwku i wymiana doswiadczeń ? ;)

Edited by Quentin
Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.