Jump to content

Roggenbier (żytnie) 13°Blg


duszens
 Share

Recommended Posts

Witam, mam gorącą prośbę o ocenę. Chce uwarzyć piwo w stylu Roggenbier poniżej surowce jakie chce wykorzystać, czy dokupić jeszcze chmiel goryczkowy np. Marynke i dodać 10g na cichą ?

Słód jasny pilzneński 2kg

Słód monachijski 1kg

Słód żytni Weyermann 2kg

Słód karmelowy Caramunich typ I 0.35kg

Chmiel aromatyczny Perle 25g

Drożdże piwowarskie Safbrew WB-06

+ ewentualnie goryczkowy chmiel na cichą

Link to comment
Share on other sites

Jeśli jest to Twoje pierwsze piwo zacznij od czegoś prostszego. Dopiero jak nabierzesz wprawy jeśli chodzi o filtrację bierz się za żytnie. Jak chcesz trochę więcej goryczki w piwie sypnij więcej chmielu na 60 minut gotowania.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.