Skocz do zawartości

chmiel 2012


Rekomendowane odpowiedzi

hej. czy warto kupić chmiel(granulat) ze zbioru 2012? w browamatorze można napotkać jeszcze chmiel ze zbioru 2012 pytanie czy jest sens czy nie będzie zwietrzały? co prawda wydaje mi się że browamator ma warunki do przechowywania chmielu ale jednak to już 3 lata jak by nie patrzeć.... Czy zdażyło się komuś używać takich chmieli nie pierwszej świeżości ? tracą na aromacie czy właściwie przechowywany daje rade?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać,

 

Zazdro giry walącej chmielem :D. Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą :P Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać,

 

Zazdro giry walącej chmielem :D. Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą :P Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej)

 

Chciałem użyć strisslespalt do belga na 15 min 30g... a coś w zamian polecicie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać,

 

Zazdro giry walącej chmielem :D. Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą :P Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej)

 

Chciałem użyć strisslespalt do belga na 15 min 30g... a coś w zamian polecicie?

Cokolwiek,byle świeże,i tak nie poczujesz żadnej różnicy garunkowej.

Co do "gir",to nie czuć tego w granulacie,efekt uzyskuje po zrobieniu piwa,nie czuć ich nawet w gotowej brzeczce,ale już jak leje na cichą to wali ,że "ło matko boska",pocieszające jest to,że po 2 miesiącach zazwyczaj mija.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.