Jump to content

chmiel 2012


Recommended Posts

hej. czy warto kupić chmiel(granulat) ze zbioru 2012? w browamatorze można napotkać jeszcze chmiel ze zbioru 2012 pytanie czy jest sens czy nie będzie zwietrzały? co prawda wydaje mi się że browamator ma warunki do przechowywania chmielu ale jednak to już 3 lata jak by nie patrzeć.... Czy zdażyło się komuś używać takich chmieli nie pierwszej świeżości ? tracą na aromacie czy właściwie przechowywany daje rade?

Link to comment
Share on other sites

Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać,

 

Zazdro giry walącej chmielem :D. Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą :P Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej)

Link to comment
Share on other sites

Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać,

 

Zazdro giry walącej chmielem :D. Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą :P Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej)

 

Chciałem użyć strisslespalt do belga na 15 min 30g... a coś w zamian polecicie?

Link to comment
Share on other sites

Większość kontynentalnych już wali gira po roku,nieważne jakby to przechowywać,

 

Zazdro giry walącej chmielem :D. Na poważnie: trzymam chmiele w mroźni i nawet te 2-3 letnie wonią raczej normalnie - nie jak świeży, jednak nadal tego zapachu nie można nazwać girą :P Zależy do czego, chcesz go użyć. IMO, że do piw, gdzie chmiel gra dalszą rolę nada się znośnie (mam na mysli goryczkowy). Aromatycznego bym nie kupywał - chyba, że masz w planach, jakiegoś kwasa (brak aromatu, obniżona zawart alfa kw. od już i tak niskiej)

 

Chciałem użyć strisslespalt do belga na 15 min 30g... a coś w zamian polecicie?

Cokolwiek,byle świeże,i tak nie poczujesz żadnej różnicy garunkowej.

Co do "gir",to nie czuć tego w granulacie,efekt uzyskuje po zrobieniu piwa,nie czuć ich nawet w gotowej brzeczce,ale już jak leje na cichą to wali ,że "ło matko boska",pocieszające jest to,że po 2 miesiącach zazwyczaj mija.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.