Skocz do zawartości

WPL001 czy piana zostaje po fermentacji burzliwej?


Msciwor

Rekomendowane odpowiedzi

Dokładnie tak, us05 to to samo co wlp001 i wyeast 1056, drożdże znane za wielką wodą jako szczep "chico". Znane są właśnie z pozostawania długo na powierzchni piwa, nawet po zakończonej fermentacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu to bym do piwa nie zaglądał, daj mu minimum dwa tygodnie, na pewno mu to nie zaszkodzi;)

A o piwie kompletnie nic nie napisałeś, inaczej podchodzi się do grodziskiego czy lekkiej 12, a inaczej do ciężkiego stouta zacieranego na wytrawnie, zależy też ile drożdży dodałeś, i inne... Szklanej kuli tu nikt nie ma

Edytowane przez bart3q
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy?

 

U mnie skończyła się właśnie fermentacja na 1056 piwa o gęstości 12,6 BLG - fakt, że zaczynam zawsze mocno z dołu jeżeli chodzi o temperaturę fermentacji, ale trwało to trochę ponad 2 tygodnie.

Edytowane przez lukaszr
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.