Jump to content

WPL001 czy piana zostaje po fermentacji burzliwej?


Msciwor
 Share

Recommended Posts

Sam sobie odpowiem. W jednym z watkow zauwazylem ze WPL001 to plynna wersja US05. I z tego co czytałem dla tych drożdży to normalne.

 

Moze komus sie przyda ta wiedza :-)

Link to comment
Share on other sites

Po tygodniu to bym do piwa nie zaglądał, daj mu minimum dwa tygodnie, na pewno mu to nie zaszkodzi;)

A o piwie kompletnie nic nie napisałeś, inaczej podchodzi się do grodziskiego czy lekkiej 12, a inaczej do ciężkiego stouta zacieranego na wytrawnie, zależy też ile drożdży dodałeś, i inne... Szklanej kuli tu nikt nie ma

Edited by bart3q
Link to comment
Share on other sites

Mam nastawiona fermentacje od tygodnia, w 20-21 stopniach. Czy tyle czasu powinno byc ok dla tych drozdzy?

 

U mnie skończyła się właśnie fermentacja na 1056 piwa o gęstości 12,6 BLG - fakt, że zaczynam zawsze mocno z dołu jeżeli chodzi o temperaturę fermentacji, ale trwało to trochę ponad 2 tygodnie.

Edited by lukaszr
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.